Gusturi arabesti: Labneh, o explozie de arome intr-un gust racoritor Gusturi arabesti: Labneh, o explozie de arome intr-un gust racoritor
Bucataria araba are unele dintre cele mai sanatoase si aromate preparate din lume, condimentele, care mai de care mai parfumate si mai intense, reusind... Gusturi arabesti: Labneh, o explozie de arome intr-un gust racoritor

Bucataria araba are unele dintre cele mai sanatoase si aromate preparate din lume, condimentele, care mai de care mai parfumate si mai intense, reusind sa dea gusturi variate mancarurilor. Daca vreti sa incercati macar o bucatica mica din „platoul” divers al mancarurilor arabesti, avem o recomandare.

Labneh este o branza moale si usoara facuta din iaurt natural, care se gaseste in intreg Orientul Mijlociu. Nelipsit de la mesele cu Meze, aperitivul oriental devine cu atat mai delicios cu cat este lasat un timp mai indelungat la facut. Greu de procurat din magazine, aceasta specialitate – Labneh – poate fi servita la restaurantele cu specific libanez sau arabesti.

Colega noastra de la www.retetetv.ro, Oana Grecea, a gustat preparatul la restaurantul Nasser (din Bucuresti) si a incercat cateva retete pana si-a reamintit de gustul de-acolo.

Se aseamana la gust cu branza de capra dar este mult mai putin grasa si mai sanatoasa. Desi se face incredibil de repede ca timp de preparare, are insa un inconvenient: sta (minim) doua zile la scurs intr-un tifon!

Recomandarea Oanei este de a respecta procedura pentru ca, preparat din iaurt putin scurs de apa, gustul nu este nici pe departe acelasi. Cu cat sta mai mult la “uscat”, cu atat “branza” este mai fina, mai moale, mai gustoasa.

Iar daca va incumetati sa il si preparati, Oana ne-a dat si reteta!

Ingrediente:

400 grame iaurt natural (grecesc de preferinta, cu sau fara grasime, dupa cum doriti)

1 catel usturoi

o lingura menta uscata

o lingura zeama de lamaie

sare, piper

5 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Pune iaurtul intr-un tifon generos ca marime (circa jumatate de metru) si lasa-l la scurs in frigider intr-o sita timp de 2 zile
  2. Curata un catel de usturoi si marunteste-l/piseaza-l, stoarce zeama de la lamaie si pregateste o lingura de zeama de lamaie
  3. Iaurtul devenit o branza moale trebuie putin frecat/amestecat cu sarea si piperul si o lingura din uleiul de masline. Adaugati apoi usturoiul, menta, zeama de lamaie.
  4. Puneti aceasta compozitie intr-o farfurie plata si aranjati-l/presati-l cu fundul lingurei. Peste el turnati frumos uleiul de masline.

Trucuri:

  1. Nu puneti nici mai mult usturoi nici mai multa zeama de lamaie la aceasta cantitate pentru ca strica gustul.
  2. Alte retete recomanda prepararea Labneh doar din iaurt si lapte fiert, sau iaurt si ulei de masline (si sarea afererenta).
  3. Menta este inlocuita in unele retete cu Za’atar, un mix de condimente orientale facut din cimbru, sumac, sare si seminte de susan. Poate ca il gasiti in vreo piata gata preparat, eu am ales varianta cu menta uscata.

Oana Grecea este jurnalist, blogger si fondator al platformei culinare www.ReteteTv.ro.

  • Gheorghe Stelian

    31/03/2015 #1 Author

    Arata delicios, mi-ati facut pofta si cu siguranta ca voi incerca si eu sa-l prepar ! 🙂 …mancarea araba si cea libaneza in special e preferata mea !

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *