Peste o sută de designeri din 27 de ţări de pe patru continente au participat între 20 și 24 februarie la The International Fashion...
moda londraPeste o sută de designeri din 27 de ţări de pe patru continente au participat între 20 și 24 februarie la The International Fashion Showcase în cadrul Săptămânii Modei de la Londra. Prezentă în cadrul evenimentului pentru al cincilea an consecutiv, țara noastră participat cu o expoziție de design vestimentar și de bijuterie contemporană organizată de trei designeri români.

În cadrul acestui eveniment, expoziţia Untamed Skin – The Romanian Blouse, concepută de designerii de modă Alexandru Nimurad şi Alexandra Abraham împreună cu creatoarea de bijuterii Vika Tonu, colecție inspirată de bluza tradițională românească, a obținut trei premii.

Astfel, designerii Alexandru Nimurad şi Victoria Tonu au primit Menţiunea Specială, cea de-a doua distincție după marele premiu care, i-a revenit în acest an designerului Julia Mannisto din Columbia. Totodată, cei trei reprezentanți ai României au câștigat locul doi la secţiunea „Showcase Winner”, pentru cea mai bună expoziţie (marele premiu a revenit tot Columbiei).  O Menţiune Specială i-a fost acordată și Roxanei Gibescu în competiţia pentru cel mai bun curator.

International Fashion Showcase din cadrul London Fashion Week, coordonată de British Council şi British Fashion Council, este un program desfășurat anual în cadrul Săptămânii Modei de la Londra, fiind dedicat proiectelor naţionale prezentate de ambasadele şi institutele culturale străine din capitala Marii Britanii.

Participarea României la London Fashion Week s-a bucurat, la ediţiile din ultimii doi ani, de câştigarea unor importante distincţii: locul doi în februarie 2013 în competiţia pentru premiul „Best Emerging Talent”, urmată de acordarea, anul trecut, a Mențiunii Speciale a Juriului designerului Lucian Broscăţean, cea de-a doua distincţie după Marele Premiu în competiţia pentru cel mai bun designer.

Expoziția „Untamed Skin – The Romanian Blouse” își îndreaptă atenția către originile iei românești, o piesă vestimentară rafinată și delicată, dar cu un aspect neîmblânzit, purtată în mod tradițional aproape de piele și a cărei țesătură era lucrată manual din fibre naturale, brodate cu simboluri primordiale. Cei trei designeri incluși în proiect au dezvoltat o colecție colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii și bijuterii în jurul formei și simbolurilor iei românești, pe care au reinterpretat-o raportându-se la propria identitate artistică.

Alexandru-Nimurad-_Vlad-Birdu-5

Seducătoarea ie românească a devenit o piesă vestimentară foarte apreciată în perioada interbelică, când Regina Maria a României a început să o poarte ca pe un simbol al respectului și al apartenenței la cultura română. Ulterior, ia a pătruns în iconografia internațională o dată cu tabloul lui Matisse „La Blouse Roumaine” și cu creațiile devenite clasice ale marilor designeri de modă Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Emillo Pucci și, mai recent, Tom Ford.

Expoziția Untamed Skin – The Romanian Blouse este organizată în colaborare cu Galeria Galateca din Bucureşti şi poate fi vizionată în perioada 20 februarie – 20 martie.

Alexandru Nimurad a studiat arhitectura şi designul vestimentar. Educaţia sa cuprinde însă şi designul grafic, ilustraţiile sale fiind prezente la MNAC Bucureşti în 2010, dar şi în cadrul altor expoziţii în 2011, 2012 şi 2014. Este prezent pe site-uri de specialitate ca DESIGNIST sau NOT JUST A LABEL şi are proiecte prezentate pe platforme online ca SUB25, A PAGE, DASH, Casseur Magazine, KALTBLUT, Z!NK şi altele. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”,  Alexandru Nimurad a conceput o colecţie vestimentară dedicată simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce încă se practică în anumite sate româneşti, pe care le-a interpretat într-o puternică notă personală, unde simplitatea formelor şi liniilor este dublată de atenţia pentru mişcarea fluidă a materialelor.

Absolventă a Facultăţii de Artă şi Design din Huddersfield, Marea Britanie, Victoria Tonu are ca domenii de interes bijuteria, colajul şi printul. Vika Tonu Design a luat naştere în iunie 2013, odată cu seria de inele “Dimiourgia”, dezvăluind un univers al bijuteriilor încărcate cu simbolism şi alchimie. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, creatoarea, împreună cu designerul Alexandru Nimurad, a realizat o colecţie capsulă de bijuterii haute-couture turnate din alamă şi argint şi împodobite cu pietre preţioase şi semipreţioase. Colecţia se inspiră din povestea Reginei Maria şi are ca element central inima – lăsată că moştenire României de către Alteţa Sa.

Absolventă a secţiei de Modă în cadrul UNArte Bucureşti şi cu o diplomă în Arhitectură la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Alexandra Abraham reușește, prin colecțiile sale de hamuri, să reinterpreteze uzul elementelor exacte din dorinţa de a exprima o libertate funcţională și de a găsi un echilibru perfect între piesele vestimentare și accesorii. Ținutele formate din hamuri suprapuse peste rochiile din pânză şi bumbac pe care le va expune în cadrul London Fashion Week 2015 se aseamănă cu formele ample ale iei româneşti, dar subliniază liniile principale ce compun forma corpului feminin.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.