“Studenții români au devenit tot mai conștienți de importanța unei educații bune și sunt pregătiți să investească în obținerea ei”, spun reprezentanții IntegralEdu, compania...
WEF_logo“Studenții români au devenit tot mai conștienți de importanța unei educații bune și sunt pregătiți să investească în obținerea ei”, spun reprezentanții IntegralEdu, compania care organizează târgul World Education Fair.

În acest weekend, pe 21 și 22 februarie, va avea loc o nouă ediție a târgului de educație la care vin să își prezinte programele universități de elită din întreaga lume. Evenimentul este organizat în cadrul hotelului Athénée Palace Hilton din București, între orele 10.00 și 17.00, iar organizatorii așteaptă la târg toți tinerii interesați să studieze la o facultate de elită din străinătate (participarea este gratuită).

WEF 2014 1Potrivit reprezentanților IntegralEdu, din datele UNESCO reiese că în acest moment circa 45.000 de tineri români studiază în cadrul universităților din străinătate. Printre cele mai apreciate și căutate de studenții români sunt cele din Marea Britanie.

“În 2014 am observat o creștere cu 25% a numărului de aplicații pentru centrele universitate din Marea Britanie, acestea crescând de la  2.340 de aplicanții, în 2013, la 2.930”, a declarat Ana Maria Papp, Manager Departament Universități în cadrul IntegralEdu.

Conform acesteia, în topul centrelor alese de români se află Universitatea Sunderland, Universitatea Conventry și London School of Economics. “Anul trecut, University of Sunderland a avut 70 de studenți români, iar în acest an suntem siguri că numărul lor va crește la 100”, a mai spus Ana Maria Papp.

Cele mai căutate centre universitare

Oficialul IntegralEdu ne-a declarat că pe locul doi în topul preferințelor studenților români se află universitățile din Olanda (Universitatea Groningen și The Hague School of Applied Sciences), locul trei în clasament fiind ocupat de centrele universitare din Danemarca (Universitățile Aarhus și Aalborg).

“Studenții români sunt foarte bine văzuți în cadrul universităților din străinătate, de aceea observăm că aceste centre sunt mult mai interesate și vin din proprie inițiativă să recruteze tinerii români. Studenții de la noi sunt dedicați, se implică într-o gamă variată de activități și se adaptează ușor unui noi mediu”.

Ana Maria Papp

La rândul său, Svetlan Danev, General Manager IntegralEdu, a identificat un alt criteriu important pentru care românii sunt “vânați” de facultățile din afară: cunosc mai multe limbi străine.

WEF 2014 2

„Prezența în număr din ce în ce mai mare a universităților din străinătate la târg arată interesul crescut de a cunoaște și de a dialoga direct cu elevii și studenții români interesați să studieze în afara țării. Avem deja universități care participă în mod regulat la târgul nostru, cum ar fi University of Groningen din Olanda, Swiss Education Group din Elveția și Universitatea Sunderland din Marea Britanie”, a declarat Svetlan Danev.

În plus, studiile în afara granițelor le asigură tinerilor de la noi un sistem educațional de calitate și oportunități mai mari pentru joburi în cadrul unor companii de renume.

“Studenții români aleg universitățile în care vor să studieze nu doar pe baza poziției acestora în clasamentul global, ci și prin prisma poziționării specializărilor pe care aleg să le studieze, a burselor oferite de către acestea și a perspectivelor de angajare”.

Svetlan Danev

Deși condiţiile de admitere în universitățile britanice s-au înăsprit, acestea sprijină tinerii români care doresc să studieze prin programe de informare și consultanță, pentru a pregăti toate detaliile necesare admiterii și pentru a alege universitățile potrivite. Guvernul Marii Britanii oferă până la 9.000 de lire sterline pe an pentru studii de licență, rambursabili doar după terminarea studiilor, găsirea unui loc de muncă și atingerea unui anumit nivel salarial.

Cele mai căutate specializări

Specializările căutate de românii care pleacă să studieze în străinătate sunt arhitectură, economie, IT, drept internațional, drept european, turism și cele cu profil tehnic. Tendința ultimilor ani a fost adaptarea specializărilor la situația actuală a economiei și a solicitărilor pieței, pentru ca studenții să fie pregătiți pentru viitoarele joburi. WEF 2014 3

”Criza economică a reprezentat un semnal important pentru sistemele educaționale din Europa și nu numai. Este esențial să punem accent pe educație, pentru a evita pe viitor situațiile asemănătoare. Strategia UE2020 ne dovedește încă o dată responsabilitatea pe care o avem cu toții pentru viitorul nostru. Acum, când toate sistemele de educație se schimbă, universitățile și-au deschis porțile pentru studenții din toată lumea și și-au extins numărul de specializări pentru a se adapta nu numai la nevoile curente ale societății, cât și la cele viitoare”, a mai afirmat Danev.

Gradul de angajabilitate

Pentru a atrage cei mai buni studenți, din ce în ce mai multe universități aleg să facă publice date statistice referitoare la gradul de angajabilitate al absolvenților lor. The Guardian, de exemplu, este o sursă importantă de informații de unde viitorii studenți pot afla gradele de angajabilitate pe care le oferă universitățile vizate din Marea Britanie. Pentru 2015 în top se află Cambridge University, Oxford și St. Andrews cu rate de peste 79%.

Ediția World Education Fair din acest an va reuni peste 40 de universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Austria, Grecia, Spania, Elveția și, în premieră, reprezentanți ai unor universități din Italia, Liechtenstein și Noua Zeelandă. Reprezentanții acestora le vor oferi studenților și elevilor de liceu toate informațiile necesare despre studiile universitare de licență, master și MBA.

World Education Fair, februarie 2015

O premieră la acest târg sunt patru universități din Italia, Università degli Studi del Piemonte Orientale “Amedeo Avogadro”, Universitatea din Pisa, MIP Politecnico di Milano și University of Rome Tor Vergata. Tot în premieră vor participa la acest târg University of Liechtenstein și o universitate cu renume în domeniul hotelier din Noua Zeelandă, Pacific International Hotel Management School.

”Numărul participanților la târgul World Education Fair crește cu fiecare ediție, din ce în ce mai mulți elevi și studenți fiind interesați de cele mai bune programe de studiu și burse oferite de universitățile din străinătate”, a adăugat Ana Maria Papp.

Conform datelor IntegralEdu, în 2014, circa 43% dintre vizitatorii târgului au avut vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, 35% dintre participanți au avut vârste între 17 și 18 ani, 20% dintre vizitatori fiind interesați de studiile de master.

Elevii și studenții care nu au cum să ajungă în acest weekend la World Education Fair organizat la Athénée Palace Hilton din București pot totuși să afle mai multe informații despre cele mai bune universități din lume în săptămâna următoare, 23 – 27 februarie, când reprezentanții IntegralEdu se vor afla în următoarele orașe:

23 februarie – Ploiești – Hotel Central Ploiești

24 februarie – Brașov – Kronwell Hotel

25 februarie – Piatra Neamț – Central Plaza Hotel

26 februarie – Suceava – Hotel Zamca

27 februarie – Iași – Grand Hotel Traian

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.