Fondul de investiții 3TS Capital Partners este unul dintre cele mai importante fonduri de private equity și Venture Capital din Europa Centrală și de...
startupFondul de investiții 3TS Capital Partners este unul dintre cele mai importante fonduri de private equity și Venture Capital din Europa Centrală și de Est cu prezență în Budapesta, București, Praga, Viena, Varșovia și Istanbul.

De la intrarea pe piața românească, fondul a investit în mai multe companii – Romprest, Internet Corp, Avangate și Centrul Medical Unirea. Prin fondul său de Venture Capital, Catalyst, 3TS a mai investit în Axigen și Green Horse Games.

Daniel Lynch este Managing Partner 3TS Capital și principalul responsabil în a identifica oportunitățile, a decide investițiile și a le gestiona ulterior. În luna noiembrie, Daniel a urcat pe scena How to Web Conference 2014 pentru a explica ce face ca un startup să devină atractiv pentru investiții. Prilej cu care i-am luat un interviu.

Gadget&Trends: Care sunt cele mai importante lucruri la care vă uitați atunci când investiți într-un startup?

daniel lynchDaniel Lynch: Vreau să văd dacă au un business plan. Apoi, au oamenii potriviți pentru a executa acel business plan? Care este valoarea adăugată pe care o aduc clienților/consumatorilor, de ce ar cumpăra aceștia produsul? Cine altcineva mai face un produs similar? Există cineva care ar cumpăra compania aceasta pentru a se folosi de ea mai târziu?

Gadget&Trends: Trei sfaturi pentru viitorii antreprenori?

D.L.: Documentează serios ideea și planul de business în așa fel încât să știi care este competiția, care sunt potențialii clienți și de ce ar cumpăra de la tine. Gândește-te realist până unde poți crește într-un anumit  interval, fă-ți, de exemplu, un plan pe trei ani.

Gadget&Trends: Care este suma maximă pe care 3TS este dispusă să o investească într-un startup? De unde vin banii și ce așteptați în schimb?

D.L.: Prin fondul Catalyst România putem investi până la 1,5 milioane de euro dar începem cu maximum 300.000 de euro pentru un startup.

Gadget&Trends: Când decideți să faceți exit dintr-un business?

D.L.: Atunci când businessul respectiv a atins un anumit prag – de exemplu o anumită cotă de piață sau a dezvoltat o anumită tehnologie sau are cash flow pozitiv sau o anume bază de clienți – prag ce poate fi valorizat de următorul cumpărător.

Gadget&Trends: Care ar fi cele mai interesante sectoare pentru investiții în tehnologie în 2015?

D.L.: Software, data analytics, social, local, mobile și servicii bazate pe Cloud.

Gadget&Trends: În ce startup-uri românești ați investit până acum? Ce planuri aveți pentru 2015?

D.L.: Am investit în Green Horse Games și Axigen și vom investi și în altele dacă îndeplinesc cerințele noastre.

Gadget&Trends: Cum vedeți evoluția startup-urilor tech europene în ultimii cinci ani? Se poate face o comparație cu Silicon Valley?

D.L.: Startup-urile tech europene sunt încă foarte axate pe nișe încercând să valorifice oportunități mai mici. Companiile din Silicon Valley au acces mai facil la resurse mai mari de capital și de aceea sunt înclinate să gândească global și se concentrează pe a identifica oportunități însemnate.

Gadget&Trends: Dar piața românească? Care sunt particularitățile ei?

D.L.: Din experiența noastră, cunoștințele despre cum și de ce să accesezi investiții ale fondurilor de Venture Capital sunt încă reduse iar piața este imatură în România. Tehnologiile și ideile dezvoltate aici sunt bune, dar cunoștințele despre cum să le comercializezi sunt foarte limitate.

Gadget&Trends: În noiembrie anul trecut ați urcat pe scena How to Web Conference 2014, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei și startup-urilor din Europa de Sud-Est. Despre ce ați vorbit?

D.L.: Ce face ca un startup să devină atractiv pentru investiții? Care sunt ingredientele cheie după care se uită un investitor? Sunt toate startup-urile potrivite pentru a obține o investiție de tip Venture Capital? Răspunsurile, în filmarea panelului din care am făcut parte disponibil online aici.

Acest material face parte din campania „New beginnings” şi este realizat împreună cu How to Web Conference, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.