Potrivit celui mai recent studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), ţara noastră se află pe locul 53 din 126 de ţări în ceea...
femei puternicePotrivit celui mai recent studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), ţara noastră se află pe locul 53 din 126 de ţări în ceea ce priveşte ponderea pe care o au femeile aflate în funcţii de conducere, cu 31,4%, la egalitate cu Macao – China şi Singapore.

Românii sunt mai deschişi în a avea femei manager decât alte ţări precum Germania (locul 55, cu 31,1%), Danemarca (locul 63, cu 28,4%), sau Japonia (locul 96, cu 11,1%). Studiul identifică tendinţele din lume în materie de femei în poziţii de management la nivelul anului 2012.

În ceea ce priveşte prezenţa femeilor în funcţii de top şi middle management, România se plasează pe locul 24 din 49 de ţări, cu o pondere de 31,1%, clasamentul fiind condus de Republica Dominicană (55,8%), Panama (48,7%) şi Letonia (44,6%).

Cele mai puţine femei în funcţii de top şi middle management sunt în Turcia (14,3%), Palestina (15,4%) şi Cipru (16,4%).

Ţara noastră se află în top 10 (locul 6) în ceea ce priveşte numărul femeilor care termină studii de inginerie, construcţii şi producţie, alături de ţări precum Cipru, Panama, Uruguay, Islanda sau Albania. Cele mai puţine femei care îşi doresc să studieze în domenii atribuite tradiţional bărbaţilor sunt în Mozambic, Burkina Faso, Elveţia sau Arabia Saudită.

Conform aceluiaşi studiu, printre barierele care împiedică numirea unui număr mai mare de femei în funcţii de conducere se numără rolurile atribuite de către societate bărbaţilor şi femeilor – influenţate de cultura şi normele religioase ale multor ţări -, cultura corporativă masculină, experienţa insuficientă a femeilor în funcţii de conducere, lipsa programelor şi politicilor de egalitate, stereotipurile legate de femei, lipsa de programe de training pentru poziţii de manager, sau faptul că, în mod tradiţional, femeile sunt văzute ca având mai multe responsabilităţi legate de familie decât au bărbaţii.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.