În 2014, segmentul rezidențial  de lux din București a fost primul care a dat tonul către dezvoltare, resimțindu-se  o  creștere  atât  a  cererii,  materializată ...

Nordis_apartament_lux(15)În 2014, segmentul rezidențial  de lux din București a fost primul care a dat tonul către dezvoltare, resimțindu-se  o  creștere  atât  a  cererii,  materializată  într-o  majorare  cu  circa  12%  a  numărului tranzacțiilor, potrivit estimării Nordis, cât și a interesului investitorilor pentru demararea de proiecte imobiliare reprezentative.

„Față de anul 2013, se poate discuta de o creștere a numărului tranzacțiilor de circa 12% în anul 2014,dar  și  o  creștere  a  bugetelor  alocate  pentru  achiziții  rezidențiale.  În  ceea  ce  privește  ponderea tranzacțiilor în anul ce se încheie, 40% dintre cumpărători s-au orientat către apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc și unui cuplu tânăr dar și unei familii și au un randament investițional bun. Fiind vorba de zone premium din București și apartamentele cu suprafețe mari, de 4 camere  sau mai mari  au  avut  o  pondere  mai  mare  în  achiziții,  de  circa  35%,  acestea  fiind  preferate  de  familii  mai numeroase, dar nu numai”

Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis

Pe de altă parte,  apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special  de investitori,  acestea având prețuri mai mici, datorită suprafețelor mai scăzute, dar și pentru că au potențial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expați. Doar 5% din locuințele cumpărate în 2014 în zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

Investitorii schimbă profilul ofertei: marșează pe suprafețe mai mari și finisaje de ultimă generație. Împărțirea pe zone a ofertei de apartamente de lux în 2014-2015

In 2014, în zona Herăstrău – Șoseaua Nordului s-au demarat două proiecte de lux de anvergură, care au fost în  stand by  după anul 2008. Ansamblurile au un regim de înălțime de peste 10 etaje și vor livra împreună in jur de 300 de apartamente, de 2, 3, 4 camere și penthouse-uri.

Emanuel Postoaca„Este primul an după perioada de scădere din 2008, când dezvoltatorii imobiliari încep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafețe mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai înalt de calitate decât cele construite în ultimii 3-4 ani, când au fost livrate puține imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scăzute și a presiunii prețului de achiziție. Tendința de creștere din 2014 se va menține și în anul 2015, anul viitor fiind programate să înceapă încă două  proiecte  imobiliare  care  vor  fi  finalizate  în  2017,  care  vor  oferi  spre  vânzare  peste  350  de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care prețul mediu de vânzare începe de la 1.500 euro +TVA pe metru pătrat construit”

Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis

În zona Kiseleff- Aviatorilor au fost începute mai multe proiecte premium, multe din ele gândite înainte de începerea crizei și sistate în ultimii ani. Este vorba de mai multe imobile ce vor livra în jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere și penthouse-uri.

Cei de la Nordis estimează că în anul 2015- 2016 vor fi scoase la vânzare toate aceste apartamente și vor fi începute si alte proiecte noi. În zona Kiseleff-Aviatorilor cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari, de 3 și 4 camere sau tip penthouse și semnificativ mai mică pentru 2 camere.

Cele mai multe apartamente de două camere de lux din București s-au vândut în zona Floreasca

În zona  Floreasca există mai multe proiecte în derulare ce trebuie să ajungă la finalizare în 2015. În această zonă investițiile au avut o tendință crescătoare încă de acum doi ani, datorită prețurilor mai mici ale terenurilor. In Floreasca, cererile sunt axate în mod egal pentru apartamente de 2, 3 și 4 camere, iar suprafețele apartamentelor sunt mai mici față de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor. Cererea pentru apartamente în această zona este în creștere.

In zona Dorobanți – Primăverii au fost începute mai multe proiecte, la fel ca în celelalte zone, majoritatea din ele gândite înainte de începerea crizei și sistate în această perioadă. Multe din clădirile rezidențiale aflate în proiect sunt de mică înălțime, exclusiviste, cu puține apartamente mari și finisaje foarte bune. În zona Dorobanți – Primăverii majoritatea cererilor sunt pentru apartamente mari, de 3 și 4 camere sau tip penthouse și foarte puține se îndreaptă către 2 camere.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.