Conform studiului calitativ realizat de EXACT Cercetare și Consultanță în decembrie 2014, telefonul este pentru tineri exclusiv smartphone, acesta reprezentând la momentul actual un...
smartphone-coffeeConform studiului calitativ realizat de EXACT Cercetare și Consultanță în decembrie 2014, telefonul este pentru tineri exclusiv smartphone, acesta reprezentând la momentul actual un obiect multitasking indispensabil.

Prin toate funcțiile și aplicațiile pe care le oferă, smartphone-ul semnifică pentru tineri: conexiune, social media, relaxare, amintiri, informare, organizare, aplicații, dar și “business time”.

“Integrând atât canelele media (TV, radio, ziare/ reviste), cât și dispozitivele IT (calculator, laptop, tableta), telefonul s-a transformat dintr-un simplu mijloc de realizare a conversațiilor la distanță, într-un obiect omniprezent în rutina zilnică a utilizatorilor, încorporând o bună parte din viața acestora (amintiri, activități zilnice, fișiere importante etc.)”, declară Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Smartphone-ul înseamnă CONEXIUNE: conversații lungi, menținerea legăturii cu cei dragi

Prin intermediul funcției apeluri video, telefonul  a reușit să depășească barierele spațiale, devenind mai degrabă un instrument de conexiune, de legătură între utilizator și persoanele apropiate (familie, prieteni). Discuția devine mult mai personală și pare să o înlocuiască cu succes pe cea “face to face”.

Smartphone-ul înseamnă RELAXARE: muzică, youtube, jocuri, videoclipuri

Una dintre asocierile cel mai des făcute de către tineri este cea legată de smartphone ca instrument de relaxare în timpul liber sau în ”timpul gol” (așteptare, deplasarea cu mijloacele de transport în comun etc). Relaxarea este tradusă atât prin jocuri, cât și muzică – fie că este vorba de playlist-ul personal, fie că discutăm despre muzică/ videoclipuri de pe Youtube –  care fac ca așteptarea să fie mai plăcută și mai scurtă.

Smartphone-ul înseamnă AMINTIRI: imortalizarea momentelor importante, amintiri, poze, filmulețe

Cel mai utilizat instrument de imortalizare și stocare a momentelor importante din viață prin poze și videoclipuri. În ultima perioadă, tinerii au înlocuit aparatul de fotografiat/ cameră video cu Smartphone-ul, întrucât rezoluția acestuia a devenit tot mai bună și, în plus, este mereu la îndemână.

Smartphone-ul înseamnă APLICAȚII: GPS, Hărți, Plăți facturi, Home bank, Lifestyle tips, Star Taxi/Clever Taxi

Ideea de smartphone este de asemenea asociată cu aplicațiile care, de altfel, îi creeză și o utilizare atât de complexă. Aplicațiile le facilitează accesul utilizatorilor la o plajă foarte mare de servicii –  cel mai des menționate fiind GPS-ul, serviciile bancare (internet banking), comandă taxi, plați online ale facturilor și tips-uri din domenii tot mai diverse: rețete culinare, modă, stil de viață.

Smartphone-ul înseamnă socializare: Facebook, WhatsApp, Linkedin, Messenger

Majoritatea tinerilor își petrec o bună parte din timp în mediul virtual și, din acest motiv, rețelele de socializare sunt principalele shortcut-uri de pe ecranul smartphone-ului. Facebook, Twitter, WhatsApp reprezintă cele mai des accesate linkuri, fiind percepute ca cele mai simple modalități de a rămâne la curent cu noutățile din viața cunoscuților/ prietenilor. În plus, comunicarea scrisă este preferată de acest target, fiind considerată mai eficientă prin prisma faptului că permite atașarea de elemente vizuale (poze, video).

Smartphone-ul înseamnă INFORMARE: Google, Newsfeeds, Agregatoare de Știri, Bloguri

Smartphone-ul a reușit să încorporeze principalele canale de informare – TV, radio, ziare/ reviste, facilitând accesul utilizatorilor la informație oriunde s-ar afla. Astfel, smartphone-ul a devenit pentru tineri principala sursă de informare – indiferent dacă este vorba de o informație pe care o caută pe Google sau de cele generate de canalele de socializare sau agregatoarele de știri.

Smartphone-ul înseamnă ORGANIZARE: Alarmă, Calendar, Memo, Notes, Timing

Pe lângă aplicații, funcțiile proprii ale telefonului sunt de asemenea utilizate zilnic, fiind de un real ajutor pentru organizarea activităților.  Aceste funcții reușesc să substituie o gamă largă de obiecte, începând de la ceasul deșteptător, calendar, carnete pentru notițe, liste pentru cumpărături etc. Tinerii preferă să utilizeze aceste funcții deoarece sunt percepute a fi mai sigure, mereu la îndemână și ușor de stocat în memoria telefonului.

Smartphone-ul înseamnă BUSINESS: E-mail/ Office, Stocarea online a documentelor, Meeting request, Reportofon

O altă întrebuințare a smartphone-ului este cea legată de serviciu, acesta devenind de multe ori un ”birou portabil” datorită funcțiilor pe care le preia de la laptop/calculator – mail, fișiere, documente, medii de stocare. Pentru a-și improviza acest birou, utilizatorii își stochează documentele de la serviciu în diverse medii online pentru a le avea mereu la îndemână. De asemenea, mailul de serviciu începe să devină nelipsit pe smartphone.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.