La mai mult de doi ani după ce co-fondatorul Google, Sergey Brin, a prezentat în faţa lumii întregi unul dintre cele mai inovatoare produse...

google_glass_gadgetrendsLa mai mult de doi ani după ce co-fondatorul Google, Sergey Brin, a prezentat în faţa lumii întregi unul dintre cele mai inovatoare produse ale companiei testat de un grup de paraşutişti care au sărit dintr-un zeppelin purtând la ochi Google Glass, acest proiect pare, din păcate, să se îndrepte tot mai mult spre un obştesc sfârşit, chiar dacă inginerii gigantului tech lucrează de zor la tot felul de mici îmbunătăţiri ale gadgetului. (O serie dintre companiile care dezvoltau aplicaţii pentru Glass, printre care şi Twitter, au stopat aceste proiecte.)

Nu-i dorim să ajungă la final, mai ales că acest proiect este, după părerea noastră, cam singurul care s-a apropiat de ceea ce am văzut prin filmele SF care ne-au marcat copilăria. Şi ne referim aici, mai ales la acei ochelari pe care îi purta locotenent-comandorul Geordi La Forge în serialul Star Trek: Generaţia următoare.

“A fi capabil să împarţi cu restul lumii ceea ce vezi este un lucru uimitor”, spunea în vara lui 2012 Brin. Corect în teorie, însă în practică lucrurile sunt puţin mai dificile. Iar inginerii Google au partea lor de vină pentru că au sperat ca aplicaţiile pe care developerii le vor face pentru Glass să fie suficient de bune şi interesante pentru a atrage o masă critică de consumatori. În plus, în goana după noi useri, oficialii Google au adus în proiect şi producători de marcă din industria luxury, precum Diane von Furstenberg sau Luxottica Group, care are în portofoliu brandul de ochelari Ray-Ban.

Important este de reţinut faptul că această tehnologie nu va dispărea, însă are nevoie cu disperare să fie îmbunătăţită!

glassSă povestim puţin despre Google Glass pe care noi l-am testat cu ajutorul celor de la Quickmobile. Spre deosebire de alte gadgeturi care au fost lansate înainte, Glass are o interfaţă revoluţionară, care există doar la nivelul feţei utilizatorilor. Mai exact, la nivelul ochilor, permiţând folosirea gadgetului concomitant cu executarea altor operaţiuni, precum condusul, mersul pe jos, gătitul sau schiatul. De altfel, în viziunea inginerilor Google, zonele de entertainment şi timp liber sunt principalele vizate pentru a spori acest gen de experienţe prin Google Glass.

Nu există un ecran propriu-zis, mouse sau tastatură, totul fiind realizat prin comandă vocală sau prin apăsarea uşoară a pad-ului ochelarilor.

glass1

Înainte de a începe să folosiţi Google Glass, trebuie să instalaţi pe smartphone-ul cu Android aplicaţia MyGlass care va face legătura între cele două gadgeturi şi veţi putea vedea şi pe telefon tot ceea ce face Glass.

Meniul Glass afişează opţiunile disponobile utilizatorilor: calendar, căutare pe Google, filmare, fotografiere, trimitere si citire mesaje, hărţi, setări de internet, starea bateriei.

Reminderele apar pe ecranul Glass pentru a vă reaminti evenimente sau întâlniri pe care le aveţi programate. În plus, cu ajutorul funcţiei “remind me”, Glass are posibilitatea de a seta o întâlnire la un anumit moment.

Puteţi dicta un text sau un mesaj cu ajutorul microfonului încorporat. O mică problemă, după părerea noastră, ar fi aceea a limbii engleze pentru vorbitorii care nu sunt nativi: trebuie o pronunţie foarte bună pentru ca Glass să recunoască şi să afişeze ceea ce vă doriţi. În plus, device-ul funcţionează mult mai bine în zone în care nu este gălăgie.

În afară de mesajele pe care le poate scrie, Glass poate fi folosit şi pentru hangouts cu screen sharing: aşa, toată lumea implicată în conversaţie va vedea ceea ce vedeţi şi voi. Puteţi căuta foarte uşor diverse informaţii pe Google tot prin comanda vocală. Înainte ca Glass să acţioneze în vreun fel, aşteaptă “parola” potrivită: Ok, Glass!

glass2

Hărţile sunt şi ele o aplicaţie extrem de utilă alături de indicaţiile pas cu pas care vă pot ghida pentru a ajunge mai uşor la destinaţia dorită.

Fotografiile se pot face doar clipind! Glass are o funcţionalitate introdusă pe la finalul anului trecut, wink, care permite fotografierea pur şi simplu clipind din ochi. Adică, îţi poţi controla gadgetul printr-un simplu tic facial.

Din nou, atenţie! Oricât de interesant ar fi acest nou feature, dacă ţineţi permanent deschisă această opţiune s-ar putea să ajungeţi să fotografiaţi şi ceea ce nu prea vă doriţi.

glass3

Glass are şi câteva atribute care nu-i aduc cinste. Din păcate, inginerii Google nu au reuşit să găsească o metodă prin care să sporească durata de viaţă a bateriei. Folosit intens, Glass “moare” după vreo 2-3 ore. În plus, bateria se încălzeşte destul de tare – simţi căldura emanată de ea la tâmplă – iar gadgetul începe să mai dea și rateuri.

Din punctul nostru de vedere, în acest moment Glass nu prea are succes pe piaţa din România, majoritatea aplicaţiilor fiind făcute pentru piaţa americană.

Aplicaţii cool cum este cea prin care poţi vedea reţete şi care te ajută să le realizezi pas cu pas, mai au trăsături pe care le noi nu le poţi, încă, folosi, dar care sunt ideale pentru a face shopping în magazinele din SUA: poţi vedea cel mai apropiat supermarket în care găseşti ingredientele necesare şi poţi alcătui o listă de cumpărături.

Totuși, colega noastră, Oana Grecea de la retetetv.ro a ales să filmeze cu google glass si ne arată cum se face salata Nicoise. Despre experiența filmării cu Google Glass a făcut un review video pe care îl puteți viziona pe canalul de youtube.

Avantaje:

–          uşor, design confortabil

–          poţi realiza fotografii hands free

–          oferă indicaţii de navigare prin surprinderea mişcărilor capului

–          te ajută să începi o conversaţie mult mai uşor

Dezavantaje:

–          extrem de scump

–          durată prea mică de viaţă a bateriei (zicem noi)

–          se încălzeşte şi (câteodată) dă mici rateuri

–          număr limitat de aplicaţii (încă)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.