Cele mai recente estimări arată faptul în următorii ani, doar în Statele Unite ar putea rămâne neocupate circa 1 milion de locuri de muncă...
hour-of-code-2014-video-thumbnailCele mai recente estimări arată faptul în următorii ani, doar în Statele Unite ar putea rămâne neocupate circa 1 milion de locuri de muncă din domeniul tehnologiei. În acest moment, 1 din 10 şcoli din SUA au ore de programare pentru copii.

Dacă vorbim despre ceea ce se întâmplă la nivel mondial, cifrele sunt şi mai mari. Până în 2020, vor fi cu aproximativ 8 milioane de joburi din tech mai multe decât progamatori calificaţi pentru a le ocupa, în acest moment fiind resimţită o lipsă acută a oamenilor potriviţi pentru acest domeniu.

În ultimii ani s-au putut observa o serie de iniţiative menite să ofere soluţii pentru nevoia de programatori la nivel mondial, dar şi resurse specializate în IT, şi să atragă din ce în ce mai mulţi copii spre domeniul programării, sau chiar să îndrume femeile spre acest sector dominat, mai ales de către bărbaţi.

“Hour of Code” sau cum să înveți bazele programării într-o oră de la Mark Zuckerberg sau Bill Gates

Poate vă întrebaţi de ce lucrurile stau în acest mod, IT-ul fiind asimilat mai mult cu o activitate potrivită pentru bărbaţi. Monica Muntean, fondatoarea Girls Who Code, o comunitate care le ajută pe tinere să înveţe programare, încearcă o explicaţie. “Încă de la început, calculatoarele au fost promovate ca fiind pentru băieţi, au fost produse şi distribuite ca fiind o jucărie pentru băieţi”, spune ea. La discrepanţa dintre numărul femeilor şi al bărbaţilor care aleg o carieră în domeniul IT, sau într-un domeniu orientat mai mult spre ştiinţele exacte (matematică, fizică, chimie, informatică sau biologie) se adaugă şi faptul că după clasa a 7-a – până în acel moment fetele şi băieţii împărţind aceeaşi abilitate pentru ştiinţe – fetele se orientează mai mult spre cele umaniste.

Revenind la aceste iniţiative, trebuie să precizăm faptul că una dintre cele mai marcante a fost Hour of Code, un program iniţiat anul trecut la nivel mondial, destinat elevilor din învăţământul pre-universitar şi susţinut de companii de renume şi nume grele din industria tech (Facebook (Sheryl Sandberg), Google (Eric Schmidt), Microsoft (Bill Gates) sau Twitter (Jack Dorsey), Radu Georgescu (GECAD Group), Ela Moraru (Google România) sau Simona Lăpuşan (ZITEC)).

Până în acest moment, circa 52,6 milioane de elevi din întreaga lume au participat la Hour of Code, doar în prima săptămână de lansare a programului alăturându-se 15 milioane de elevi.

Începând cu această săptămână, în intervalul 8-14 decembrie, şcolile din România se alătură iniţiativei Hour of Code, partenerul principal al acestui program şi organizatorul în ţara noastră fiind asociaţia Adfaber. Ministerul Educaţiei s-a alăturat programului, inspectoratele şcolare fiind responsabile pentru comunicarea şi implicarea profesorilor în acest proiect.

“În programa noastră de învăţământ, informatica începe ca şi disciplină opţională din gimnaziu. Ne dorim ca prin acest program să atragem cât mai mulţi elevi şi profesori în tainele programării”, a declarat Nuşa Dumitriu-Lupan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

ProgrammingPotrivit acesteia, Ministerul va urmări impactul pe care Hour of Code îl va avea în şcolile din România, fiind programată chiar pentru anul şcolar 2015-2016 o schimbare a curriculei referitoare la orele de informatică.

“În ceea ce priveşte componenta de resurse umane, nu prea mai există în acest moment cadre didactice necalificate, chiar şi în mediul rural, cei mai mulţi profesori având şi a doua calificare, necesară pentru a preda informatică. Referitor la aspectul material, toate şcolile din România sunt dotate măcar cu o reţea de calculatoare. Ar putea fi o problemă legată de asigurarea conexiunii la internet, însă şcolile şi-au bugetat sumele necesare pentru a acoperi costurile pentru realizarea accesului la internet”, a declarat pentru Gadget&Trends Magazine  Nuşa Dumitriu-Lupan.

Potrivit lui Alin Chiriac, CEO Adfaber, reacţia profesorilor care s-au arătat interesaţi de Hour of Code a fost una pozitivă. “Am reuşit să punem şcolile de la noi pe harta lumii”, ne-a declarat Chiriac.

Dar ce trebuie, mai exact, să faceţi pentru a intra în acest program şi ce înseamnă Hour of Code?

Code.org, iniţiatorul proiectului, este o organizație non-profit dedicată extinderii educației cu privire la tehnologia computerelor și programare, prin promovarea acesteia în școli și prin creșterea participării femeilor dar și a elevilor minorități. Viziunea organizaţiei este ca fiecare elev, din fiecare școală să aibă posibilitatea de a învăța tehnologia computerelor. Cu Hour of Code România, Code.org își propune să ajute la demistificarea conceptului că programarea sau tehnologia computerelor este dificilă și oferă părinților, profesorilor și elevilor din întreaga țară, posibilitatea să participe la o introducere distractivă în tainele programării.

Hour of Code este o activitate de o oră prin care persoane de toate vârstele, de la grădiniţă în sus, pot alege dintr-o varietate de tutoriale ce pot fi parcurse individual sau în grup. Tutorialele funcţionează în orice browser şi pot fi accesate de pe orice computer, tabletă sau smartphone, fiind interactive şi incluzând clipuri sau prezentări făcute de Mark Zuckerberg sau Bill Gates.  Nu este nevoie de experienţă, oricine putând participa. programare

“Obiectul nostru e ca un număr cât mai mare de copii să vadă că programarea este simplă. Tot ceea ce trebuie să facă învăţătorii sau profesorii este să parcurgă până la capăt, alături de elevi, tutorialele de pe site-ul http://ro.code.org/, pentru a totaliza o oră de programare şi a putea primi o diplomă”, a mai declarat Alin Chiriac.

În acest moment, Adfaber pregăteşte ediţia din 2015 a Hour of Code şi un follow up al ediţiei din acest an. Astfel, cei care vor dori să continue activităţile de programare vor putea să se înscrie în Kids in Tech, următoarea activitate a organizaţiei. Pe lista planurilor Adfaber se numără şi strângerea de fonduri din donaţii (în acest moment, în SUA, nivelul donaţiilor pentru şcolile şi prefesorii implicaţi în Hour of Code a ajuns la peste 5 milioane de dolari) pentru trainingul profesorilor şi dotarea şcolilor din mediul rural, mai ales, cu un kit care va conţine toate informaţiile şi tutorialele necesare pentru a veni în ajutorul celor care vor să înveţe programare.

“Ne dăm seama că tehnologia intră din ce în ce mai mult în viaţa noastră. Şi chiar ca şi persoane neavizate, este important să cunoaştem tehnologia şi să nu o lăsăm să ne ia prin surprindere “, a precizat Ela Moraru, Education & Computer Science Champ în cadrul Google România.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.