Cu toții suntem obișnuiți cu obiceiurile și mâncărurile de Crăciun autohtone, dar românii care au ales să călătorească anul acesta vor experimenta tradițiile asociate...

StollenCu toții suntem obișnuiți cu obiceiurile și mâncărurile de Crăciun autohtone, dar românii care au ales să călătorească anul acesta vor experimenta tradițiile asociate sărbătorilor de iarnă, inclusiv pe plan gastronomic, din locurile unde își vor petrece vacanța de iarnă. Conform datelor tripsta[1], principalele destinații alese de români pentru un Crăciun în afara țării sunt Berlin, Atena și Amsterdam. Cateva informații despre tradițiile de Crăciun și meniul tradițional asociate ocaziei sunt disponible în continuare.

Kala Christougenna în Athena! 

Românii care au ales Athena drept destinație de Crăciun au oportunitatea să experimenteze obiceiurile tradiționale elene și gastronomia asociată ocaziei.

În Grecia, principal masa de Crăciun include cel mai adesea miel sau porc, gătit la cuptor sau foc deschis și servit cu spanac, plăcintă cu brânză, salata și legume. Când vine vorba de dulciurile de Crăciun, tradiționale sunt Melomakarono – prajituri ovale făcute cu faină, ulei de măsline și miere și tăvălite în nucă zdrobită – și Kourampies – prăjituri făcute cu unt, nuci și rom, acoperite cu glazură de zahăr.

Christmas ship and trees at night

Deși pomul de Crăciun a devenit o tradiție în Grecia, unele locuințe sunt încă decorate cu o barcă din lemn, nu un pom. Barca de Crăciun – Karavaki – este parte a unei vechi tradiții elene, împreună cu “kalanda”.

“Kalanda” sunt colindele pe care copiii le cântă în ajun de Crăciun și de Anul Nou, mergând de la o casă la alta și cântând acompaniați de diverse instrumente (chitare, acordeon, muzicută etc); pentru cântecele lor, copiii primesc în schimb bani sau dulciuri.

Tradiția bărcii de Crăciun datează de sute de ani, din perioada în care majoritatea grecilor erau marinari; atunci când reveneau acasa din călătorii, o mica barcă de lemn era semnul de bun-venit acasa

Vrolijk Kerstfeast in Amsterdam!    

AdvocaatÎn Amsterdam și Olanda, cel mai important eveniment asociat cu Crăciunul este Sinterklaas (ziua de Sfântul Nicolae – deși este sărbătorită pe 6 decembrie, copiii își primesc cadourile în seara zilei anterioare, pe 5 decembrie), în timp ce zilele de 24-25 decembrie  sunt considerate un al doilea Crăciun

De Sinterklaas, eveniment care pune accentul pe copii, dulciurile tradiționale sunt diverse sortimente de biscuiți, precum blanketletter cu marzipan (prăjituri sub formă de litere), pepernoot (biscuiți cu scorțișoară și condimente).

Dacă petreci Crăciunul în Olanda, asigură-te că îți oferi plăcerea unei mese de Crăciun, care include cărnuri, fripturi de porc, fondue sau gourmetten (stil de a servi masa care presupune existența unui grătar pe masă, astfel încât fiecare mesean să își poată găti bucățele de carne și legume pentru el însuși).

Pentru a întregi experiența, trebuie să gustați Advocaat, băutura servită în mod normal de Crăciun și care constă în gălbenușuri de ou, zahăr, brandy sau coniac, vanilie și un praf de sare.

Frohe Weihnachten și “Oh Tannenbaum”

stollen-wreath

Berlin a devenit principala destinație de călătorie pentru români, inclusiv de Crăciun. În Germania, în timpul Crăciunului, “Tannenbaum” (bradul de Crăciun) este extreme de important, tradiția datând din 1419.

Dacă vreți să experimentați tradițiile culinare germane, pregătiți-vă pentru o cină care include rață, iepure sau alt tip de friptură, împreună cu delicatețe precum garniture cu mere sau cârnați, varză roșie și găluște de cartofi.

Prăjitura specifică ocaziei este Stollen, făcută cu fructe și alune și originară Dresda, și Lebkuchen (biscuiți cu scorțișoară)   [1] Datele se referă la rezervările realizate de călătorii români prin intermediul tripsta până la data de 4 noiembrie 2014. Informațiile iau în calcul călătoriile tur-retur din perioada 19 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.