Pentru că în aceste zile totul se rezumă doar la alegeri și Black Friday, noi ne-am gândit să vă oferim și câteva sfaturi pentru...

Complete-LifePentru că în aceste zile totul se rezumă doar la alegeri și Black Friday, noi ne-am gândit să vă oferim și câteva sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă. Sunteți gata? Începem! 

1)      Echilibrarea caloriilor pentru menţinerea greutăţii:

  • Citiţi etichetele produselor;
  • Informaţi-vă! Invăţaţi să recunoaşteţi alimentele bogate în calorii;
  • Schimbaţi-vă comportamentul alimentar şi sportiv astfel încât să vă menţineţi o greutate normală sau să slăbiţi dacă este cazul;
  • Controlaţi-vă aportul de calorii prin reducerea cantităţii alimentelor care conţin grăsimi şi zahăr;
  • Menţineţi un număr de calorii adecvat pentru fiecare perioadă a vieţii – copilărie, adolescenţă, tinereţe, sarcină şi alăptare, vârsta a 3-a;

2)      Consumarea cu moderaţie a următoarele alimentele şi componente alimentare:

  • Reduceţi aportul de sare sub 5g/zi; dacă suferiţi de hipertensiune, diabet sau boală cronică de rinichi, reduceţi la 3,5g/zi;
  • Consumaţi mai puţin de 10% din calorii din grăsimi saturate (animale), înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase (mono şi polinesaturate) din uleiuri vegetale, peşte, oleaginoase;
  • Consumaţi mai puţin de 300mg/zi colesterol (se găseşte în special în produsele animale);
  • Reduceţi cât puteţi de mult (spre de tot) alimentele care conţin acizi graşi trans sau ,aşa numitele, grăsimi hidrogenate care se găsesc în margarine, unt de arahide, etc.;
  • Reduceţi grăsimile solide (unt, untură) şi alimentele care conţin adaos de zahăr;
  • Reduceţi consumul alimentelor care conţin cereale rafinate, cum ar fi anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, batoane cu cereale, mai ales dacă conţin şi adaos de zahăr şi sare;
  • Dacă obişnuiţi să consumaţi alcool, trebuie să fiţi moderaţi – maxim o băutură/zi pentru femei şi 2 băuturi/zi pentru bărbaţi ( o băutură = 350ml bere sau 150ml vin, 45ml tărie).

3)      Suplimentarea consumului din următoarele categorii de alimente:

  • Cresteţi aportul de legume şi fructe;
  • Consumaţi legume variate, în special dintre cele cu frunze verzi închise la culoare, roşii şi portocalii, fasole şi mazăre;
  • Jumătate din cerealele consumate trebuie să fie integrale;
  • Cresteţi consumul de lactate degresat şi semidegresate precum laptele, iaurtul, brânza;
  • Consumaţi proteine din surse diverse, ca de exemplu, fructe de mare, carne slabă, ouă, fasole şi mazăre, soia, fructe şi seminte oleaginoase neprăjite;
  • Consumaţi frecvent peşte şi fructe de mare în loc de carne;
  • Folosiţi uleiuri în loc de grăsimi solide.

4)      Formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:

  • Stilul de alimentaţie trebuie să acopere întreaga zi şi să conţină un număr potrivit de calorii;
  • Uneori puneţi seara pe hârtie tot ce aţi consumat în ziua respectivă şi vedeţi dacă se potriveşte cu stilul de viaţă pe care vi l-aţi propus;
  • Respectaţi regulile de igienă alimentară pentru a putea preveni toxiinfecţiile şi eventualele intoleranţe alimentare.

Acest material a fost realizat de doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *