Cisco estimează o creștere semnificativă a traficului de date în cloud și a stocării în astfel de medii, utilizatorii optând cu preponderență pentru cloud-ul...

gadget IT-internet-technologyCisco estimează o creștere semnificativă a traficului de date în cloud și a stocării în astfel de medii, utilizatorii optând cu preponderență pentru cloud-ul privat (infrastructură accesibilă în interiorul unei companii) decât pentru cloud-ul public (infrastructură accesibilă oricui prin Internet), conform celui de-al patrulea studiu anual Cisco® Global Cloud Index (2013 – 2018).

Astfel, până în 2018, se va înregistra o creștere de aproape trei ori a traficului centrelor de date, unde cloud-ul reprezintă 76% din total. De asemenea, până în 2018, jumătate din populația planetei* (*Populația estimată în anul 2018 este de 7,6 miliarde de oameni – Sursa: Națiunile Unite)  va beneficia de acces la Internet în propria locuință, iar mai mult de jumătate (53%) din conținutul generat de utilizatori va fi stocat pe infrastructuri de tip cloud privat.

Potrivit aceluiași studiu, România are cea mai bună infrastructură fixă de acces la internet din Europa Centrală și de Est, lucru care permite oferirea de servicii avansate de cloud.

Repere cheie: Traficul total al centrelor de date

Cisco estimează că traficul global al centrelor de date se va mări de aproape trei ori, de la 3,1 zettabytes în 2013 la 8,6 zettabytes în 2018, cu o rată anuală de creștere de 23%. (Un zettabyte este echivalentul a unui trilion de gigabytes).

Cei 8,6 zettabytes de trafic total al centrelor de date estimat pentru 2018 echivalează cu streamingul tuturor filmelor (aproximativ 500.000) și emisiunilor televizate produse la rezoluție UHD (ultra high definition) de 250.000 de ori.

Traficul global în cloud are o creștere mai mare în comparație cu cel al centrelor de date: în 2013, cloud-ul reprezenta 54% din traficul total al centrelor de date, iar până în 2018, cloud-ul va avea o pondere de 76% din totalul traficului cetrelor de date.

Soluții de stocare în cloud pentru consumatori

Până în 2018, 53% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință vor utiliza soluții personale de stocare în cloud, iar media datelor în cloud pentru fiecare utilizator va fi de 811 megabytes pe lună, comparativ cu 186 megabytes în 2013.

Mediile private de stocare în cloud versus cele publice: grad de adoptare și creștere

“Când oamenii vorbesc despre cloud, aceștia își concentrează atenția spre soluțiile publice. Totuși, o mare parte din aplicațiile cloud sunt stocate în medii virtuale private. Estimările îndică faptul că până în 2018, aproape 70% din aplicațiile cloud vor fi stocate în medii private, fiind astfel nevoie ca acestea să poată rula în condițiile unui mediu de cloud privat/public hibrid”, declară Kelly Ahuja, Cisco, Senior Vice President, Service Provider Business, Products and Solutions.

Gradul de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud:

Numărul de țări pregătite pentru servicii de cloud continuă să crească. Anul trecut, 79 de țări îndeplineau toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele fixe, iar anul acesta, numărul a crescut la 109 țări. În 2013, 42 de țări au îndeplinit cerințele pentru a oferi aplicații cloud intermediare pe rețele mobile, în timp ce în 2014, numărul acestora a crescut la 52.

În vederea analizării gradului de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud, au fost analizate vitezele de încărcare și descărcare, precum și latențele, calcule bazate pe testele de viteză ale rețelelor fixe și mobile.

  • Aplicații cloud de bază/Cerințe de rețea
    Viteză de descărcare: până la 750 kbps; Viteză de încărcare: până la 250 kbps; Latență: peste 160 ms

Servicii consumer de bază: streaming de video/muzică, comunicare pe bază de text, navigare.

Servicii business de bază: conferințe web, sistem de management al învățării bazat pe cloud, VoIP.

  • Aplicații cloud intermediare/Cerințe de rețea
    Viteză de descărcare: 751–2,500 kbps; Viteză de încărcare: 251–1,000 kbps; Latență: 159–100 ms

Servicii consumer intermediare: smart home, personal content locker (multimedia), video/ music streaming HD.

Servicii business intermediare: ERP/CRM, conferință audio IP, video conferință.

  • Aplicații cloud avansate/Cerințe de rețea
    Viteză de descărcare: >2.500 kbps; Viteză de încărcare: mai mare de 1.000 kbps; Latență: <100 ms

Servicii consumer avansate: servicii din domeniul educației, medical, video chat HD.

Servicii business avansate: birou virtual, audio conferință HD, video conferință HD.

*Utilizarea în paralel a mai multor aplicații presupune performanțe peste valorile furnizate în studiu. Cerințele utilizării în paralel a mai multor aplicații pot fi identificate în Cisco Global Cloud Index Forecast and Methodology, 2013 – 2018.

Țările cu cele mai performante rețele fixe în 2014, în ordine alfabetică, sunt: Coreea, Elveția, Hong Kong, Japonia, Luxemburg, Olanda, România, Singapore, Suedia și Taiwan.

Țările cu cele mai performante rețele mobile în 2014, în ordine alfabetică, sunt: Australia, Belgia, China, Coreea, Danemarca, Luxemburg, Noua Zeelandă, Oman, Qatar și Uruguay.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.