Furnizorul german de securitate IT  G Data SecurityLabs a publicat Raportul malware ce include Top 25 obiective vizate de atacurile asupra online banking. Experții de...

malwareFurnizorul german de securitate IT  G Data SecurityLabs a publicat Raportul malware ce include Top 25 obiective vizate de atacurile asupra online banking.

Experții de la G Data SecurityLabs au descoperit 1,8 milioane de tulpini noi de malware în prima jumătate a anului 2014. Acest lucru înseamnă că un nou malware de computer cu Windows OS apare la fiecare 8,6 secunde. Experții de securitate din Bochum au înregistrat o creștere în două dintre categoriile de amenințări, ce oferă recompense financiare semnificative – malware ce vizează fraude online banking și programe adware. Dezvoltarea la nivel mondial în sectorul troienilor bancari este privită cu îngrijorare de către experți și se așteaptă o creștere suplimentară în această categorie malware până la sfârșitul anului.

Prognoza pentru întreagul an 2014 este clară: cifra de 3,5 milioane de noi tipuri de programe malware va fi depășită pentru prima dată. O analiză a Top 25 obiective bancare arată că cei mai vizați sunt clienții băncilor și serviciilor de plăți din USA, cu 48%. Experții văd o mulțime de lucruri ce trebuie să fie făcute cu privire la măsurile defensive pentru protecția clienților. 80% dintre setările de securitate recomandate de bănci din întreaga lume sunt inadecvate și lasă clientul prada troienilor bancari, care pot manipula tranzacții fără sesizarea acestuia.

“În prima jumătate a anului, s-a ajuns la un nivel record de troieni bancari detectați. Acest lucru ne-a determinat să ne uităm mai atent la țintele acestor atacuri. Țările vorbitoare de engleză sunt o țintă deosebită pentru troienii bancari – 3.521 din cei investigați. 48% din Top 25 bănci și furnizori de servicii financiare sunt situate în Statele Unite ale Americii,” spune Ralf Benzmuller,  șef al G DATA SecurityLabs, despre rezultate. “Troienii bancari sunt o afacere foarte profitabilă și un dispozitiv bine ancorat în economia subterană. Pentru a doua jumătate a anului 2014, ne așteptăm la o evoluție foarte dinamică în acest sector,” prezice Benzmuller.

csm_diagram_malware_count_H1_2014Experții G Data SecurityLabs au identificat fix 1.848.617 noi tipuri de malware în prima jumătate a anului 2014. În opinia experților, borna de anul trecut de peste 3.380.000 de tulpini noi ar putea fi depășită până la sfârșitul anului.

Scenariile de atac ale troienilor bancari s-au schimbat în 2014. Pe lângă folosirea kiturilor exploit, infractorii au încercat să folosească valuri masive de spam ca punct de plecare pentru infectarea unui număr mare de calculatoare. Evaluarea și analiza malware-ului și a obiectivelor vizate au dat următoarele rezultate: din cele 825 obiective din întreaga lume, Bank of America și clienții săi au fost cel mai frecvent în obiectivul infractorilor online, reprezentând 13% din toate cazurile.

48% dintre băncile și serviciile de plăți vizate din Top 25 sunt situate în Statele Unite ale Americii, urmate de 24% în Marea Britanie și 16 % în Canada. În conformitate cu evaluarea experților, în multe țări, computerele clienților sunt insuficient protejate. Potrivit experților, 40% din măsurile de securitate obligatorii pentru clienții de online banking sunt vulnerabile la programele keylogger convenționale și 80% la troieni bancari.

Programele adware continuă să fie la înalțime

O creștere rapidă a programelor adware a fost observată, de asemenea, în prima jumătate a anului 2014. Începând cu a doua jumătate a anului 2012, numărul de noi tipuri de malware din această categorie a crescut cu un factor de 16. În prezent, adware reprezintă 14% din toate variantele de noi semnături. Aceste programe potențial nedorite (PUP) nu sunt malware în sensul tradițional, dar sunt supărătoare de multe ori pentru utilizatori. Odată ce au ajuns în interiorul sistemului, adware-ul este greu de dezinstalat. Pentru distribuitorii acestor programe, metoda oferă un randament profitabil, cu un minim de efort.

Prognoza pentru cea de-a doua jumătate a anului 2014

  • Nivelul record de noi tulpini de malware: Până la sfârșitul anului, borna de 3,5 milioane de noi tipuri de malware va fi depășită.
  • Sectorul adware va continua să crească: Sectorul delimitat de atacatori și malware-ul tip PUP va continua să deranjeze utilizatorii de computere cu anunțuri și afișări nedorite.
  • Dezvoltarea troienilor bancari: Troienii bancari sunt o afacere profitabilă și un dispozitiv bine fixat în economia subterană. Prin urmare, o creștere poate fi așteptata în lunile următoare.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.