Cercetătorii lucrează la descoperirea celor mai revoluționare metode de terapie împotriva cancerului și vin, de la an la an, cu noi soluții care să...

nanomedicineCercetătorii lucrează la descoperirea celor mai revoluționare metode de terapie împotriva cancerului și vin, de la an la an, cu noi soluții care să dea încredere pacienților. Dintre acestea, diagnosticul molecular și terapia țintită reprezintă, acum, cea mai importantă șansă pentru cei care se luptă cu boala.

“În trecut, oncologii trebuia să încerce rând pe rând diferite medicamente. Acum se poate acționa din timp cu cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient în parte, în funcție de profilul său molecular”, a declarat Profesorul Istvan Petak (Ungaria), cercetător oncolog, farmacolog molecular și pionier internațional în medicina oncologică personalizată, în cadrul Conferinței Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, organizată la începutul lunii octombrie la Poiana Brașov.

Prof. Istvan Petak a prezentat, printre altele, cazul unui pacient cu cancer de prostată care, după multiple terapii eșuate, a fost tratat individualizat, pe baza diagnosticului molecular care a identificat mutațiile genetice responsabile de apariția cancerului de prostată. S-a putut acționa, astfel, țintit, ulterior pacientul beneficiind de includerea într-un trial clinic din afara țării, unde a putut primi terapie țintită într-un mediu controlat de specialiști.

“Nu doar cancerul de prostată beneficiază de terapie personalizată pe diagnosticul molecular al fiecărui pacient”, după cum a explicat Prof. Istvan Petak. Cancerul pulmonar este o adevarată amenințare, întrucât există o multitudine de gene implicate în carcinogeneză. Având informații despre oncogenele care au generat creșterea tumorală, se poate acționa cu terapii specifice care să blocheze aceste gene. “Medicamentul erlotinib, spre exemplu, funcționează doar dacă o anumită genă a suferit mutații. Medicamentul crizotinib actionează dacă o altă genă este mutată. Aceste medicamente, care acționează pe anumite mutații genetice, au demonstrat cele mai bune rate de răspuns în cancerul pulmonar. Dar pentru a ști care medicament trebuie administrat trebuie să cunoaștem profilul molecular”, a adăugat Prof. Petak.

Un alt exemplu este dat de cetuximab și panitumumab, doi anticorpi care au fost dezvoltați pentru tratamentul cancerului de colon. La început, părea că aceste medicamente sunt ineficiente, datorită ratelor de eșec mari la anumiți pacienți. Apoi, s-a descoperit existența unei mutații, cunoscută sub denumirea de k-RAS, în prezența căreia aceste medicamente nu funcționează. “Acesta este un exemplu clar despre cum profilul genetic individual poate determina cursul terapiei și eficiența medicamentelor”, explică Prof. Istvan Petak.

Diagnosticul molecular și terapia țintită sunt parte a programului Oncompass (www.oncomapss.ro) și oferă pacienților bolnavi de cancer șansa de a fi tratați modern, conform mutațiilor care au generat boala, cu medicamente în curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Șansa aceasta înseamnă pentru pacienți prelungirea perioadei de supraviețuire și o calitate a vieții crescută, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecărui individ în parte.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.