Utilizarea combustibililor fosili în mod nerestricționat ar trebui să înceteze în mod treptat până în anul 2100 dacă dorim să evităm schimbări climatice periculoase,...
green-energyUtilizarea combustibililor fosili în mod nerestricționat ar trebui să înceteze în mod treptat până în anul 2100 dacă dorim să evităm schimbări climatice periculoase, în timp ce electricitatea ar trebui produsă din surse mai puțin poluante până în 2050, se arată în cel de al cincilea raport IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, format din experți ai Națiunilor Unite), publicat pe 2 noiembrie, la Copenhaga.

În cazul nerespectării recomandărilor raportului, lumea ar suferi pagube “grave, universale si ireversibile”, spune secretarul general ONU Ban Ki-moon. În opinia acestuia, inacțiunea poate costa “mult mai mult” decât realizarea acțiunilor necesare. “Liderii trebuie să acționeze. Timpul nu este de partea noastră”, a mai spus Ban Ki-moon.

Raportul IPCC este cel de-al cincilea document realizat de peste o sută de experți ONU în domeniul schimbărilor climatice și prezintă punctul de vedere al oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice de pe glob. Sunt detaliate urmatoarele subiecte: schimbările observate și cauzele acestora, riscurile viitoare si impactul schimbărilor climatice, precum și căile de urmat sau posibile soluții pentru reducerea gazelor cu efect de seră, pentru adaptare și dezvoltare durabilă.

Raportul ONU notează, de asemenea, că față de anul 2007, când a fost publicat cel de-al patrulea raport, s-au observat eforturi susținute la nivel național și strategii regionale de reducere a gazelor cu efect de seră, care au condus la scăderea emisiilor de CO2 cu 67% la nivel mondial.

“Publicat cu o lună înaintea negocierilor ONU privind schimbările climatice de la Lima, Peru, raportul poate fi considerat un text draft pentru negocieri, inclusiv pentru cele de la Paris de anul viitor”, a declarat Casiana Fometescu, expert în emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Carbon Expert, o companie care oferă servicii de consultanță pe piața internațională a emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Raportul este, în acelasi timp, o unealtă ultilă pentru afaceri întrucât susține mecanismele de piață care se axează pe un preț al carbonului, inclusiv sistemele de tranzacționare regionale si taxele pe carbon”, afirmă Fometescu.

Raportul sugerează că energia regenerabilă va trebui să-și crească proporția în mixul de energie de la 30% la 80% până în anul 2050. Iar pe termen lung, energia traditională va trebui fie să investească în tehnologii de captare și stocare a carbonului (CCS), fie să se renunțe la acest tip de energie “în mod complet, până în 2100″.

În același timp, se subliniază importanța realizării unui mecanism de unificare a politicilor naționale și regionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care va atrage după sine atât costuri, cât și riscuri mai mici în ceea ce privește scurgerile de emisii de CO2 de la o țară la alta (“carbon leakage”).

“Asistăm, pe plan mondial, la o diversitate de politici locale, naționale și regionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de la limitarea plafonului național de CO2 până la taxe pe carbon și investiții obligatorii în tehnologii verzi. Realizarea unui mecanism care să permită legătura între aceste sisteme diferite va îmbunătăți performanța economică și ușura costurile administrative ale afacerilor care operează trans-național”, a adăugat Casiana Fometescu, Carbon Expert.

Raportul IPCC a aparut la o săptămână după ce Consiliul European a agreat pe 24 octombrie obiectivele climatice și de energie din cadrul Uniunii Europene până în 2030, respectiv 40% reducere a gazelor cu efect de seră în comparație cu nivelul anului 1990, 27% energie regenerabilă și cel puțin 27% eficiență energetică.

Uniunea Europeană poate fi considerată un pilon principal în susținerea luptei împotriva schimbărilor climatice, aceasta propunându-și reducerea cu 80% a gazelor cu efect de seră până în anul 2050.

Carbon Expert furnizează servicii de consultanță pe piața internațională a emisiilor de gaze cu efect de seră și oferă soluții financiare și mecanisme sofisticate de tranzacționare și împrumut pentru companiile aflate în schema EU-ETS, precum și pe piața voluntară internațională a carbonului.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.