Cu sute de lucrări de evaluare a unor companii, active şi proprietăţi imobiliare, dar și planuri de afaceri la activ, Adrian Vascu a preluat...

Adrian Vascu ANEVARCu sute de lucrări de evaluare a unor companii, active şi proprietăţi imobiliare, dar și planuri de afaceri la activ, Adrian Vascu a preluat mandatul de Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), pentru o perioadă de doi ani, începând cu 1 ianuarie 2014. Vascu a oferit în cariera sa şi consultanţă în procese de fuziune, divizare şi în pregătirea procesului de privatizare al mai multor societăţi. Licenţiat al Universităţii Tehnice şi al Facultății de Ştiinţe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj, el deține şi un Doctorat în evaluare din anul 2012. Începând cu anul 2008, Vascu este membru în boardul TEGOVA (Grupul European al Asociațiilor de Evaluatori) și a mai deținut funcția de președinte ANEVAR în perioada 2008-2009.

Acesta ne-a răspuns, pe scurt, la câteva din curiozitățile legate de domeniul în care activează dar și de mediul antreprenorial românesc.

Ce s-a schimbat în anii de criză în această industrie?

Criza s-a resimțit în activitatea de evaluare prin redistribuirea portofoliului de activități, principala modificare fiind reducerea activității de evaluare pentru garantarea împrumuturilor și creșterea activității de evaluare pentru raportare financiară. Volumul activității a rămas însă relativ constant pe perioada crizei. Un pas câștigător pe termen lung a fost reglementarea profesiei de evaluator autorizat, prin apariția OG 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor.

Cât de greu/ușor se colaborează cu statul român?

Relația cu autoritățile din România este una foarte corectă. Acest fapt provine în primul rând din faptul că reglementarea profesiei este una modernă, care conferă organizației profesionale dreptul deplin de a organiza profesia fără intervenția statului. Astfel, conferirea calității de evaluator autorizat, pregătirea continuă, adoptarea standardelor profesionale și a codului etic, monitorizarea activității membrilor și aplicarea măsurilor disciplinare sunt atribuții exclusive ale ANEVAR. Din această perspectivă, avem un rol de parteneri ai instituțiilor statului care au activitate în zona noastră de expertiză, printre care aș aminti ca principali colaboratori Banca Naționala a României și Ministerul de Finanțe.

Pe plan mondial, lucrurile se petrec diferit de la țară la țară, pentru că nu există o practica unitară în desfășurarea activității de evaluare și în reglementările specifice. Acestea țin de multe ori și de mentalități și de tradiții, cum este cazul Germaniei și al Marii Britanii.

Cât de profesioniști sunt antreprenorii/managerii romanii comparativ cu ceilalți europeni?

Cred că spiritul antreprenorial are mai puțin legatură cu țara de proveniență. Manifestarea acestuia este mai mult sau mai puțin influențată de reglementările și mediul de afaceri locale. Este cert că nu toți profesioniștii, și mă refer aici la persoanele specializate în sfera serviciilor profesionale, au și calități de antreprenor. De aceea, unii au activități mai complexe, iar alții nu se descurcă la fel de bine. Acest fapt este însă specific oricărui domeniu de activitate. Consider că spiritul antreprenorial ar trebui încurajat și respectat pentru că este o sursă principală de valoare adăugată. Și mai cred că antreprenor te naști și nu poți deveni un antreprenor de succes exclusiv pe baza abilităților dobândite.

Care este proiectul de care sunteți foarte mândru?

Sunt mandru că fac parte dintr-o organizație vie, dinamică, în continuă schimbare și cu planuri ambițioase de a fi din ce în ce mai consistentă și apreciată. Iar proiectul pe care îl voi susține cu toate resursele mele, în calitate de Președinte, este transformarea apartenenței la ANEVAR într-un titlu de excelență.

Câte companii fac parte în prezent din asociație?

La mijlocul anului 2014, peste 300 de companii care desfășoară activitatea de evaluare a bunurilor sunt membre ale ANEVAR. Aș spune că, în relație directă cu aceste companii, se află și majoritatea evaluatorilor persoane fizice – respectiv cei 4.000 de membri individuali. Din acest punct de vedere, rolul companiilor este foarte important în desfășurarea și evoluția profesiei de evaluator. În interiorul companiilor există resursele necesare de a susține programe de pregătire complexe, sisteme de asigurare a calității și, nu în ultimul rând, de a furniza voluntari care să se implice în activitatea Asociației.

Ce strategie aveți pentru a reprezenta cât mai bine interesele asociației?

Strategia mea este simplă. Să înteleg în ce organizație mă aflu. Să înteleg ce își dorește de la asociație fiecare evaluator care trăiește din această profesie. Să înțeleg ce așteaptă publicul de la noi ca asociație și ca profesioniști. Să înțeleg că fac parte dintr-o echipă de ștafetă și că parcursul meu de doi ani va trebui să fie un pas în față înspre direcția comună, urmărind continuitatea.

Cât de rapid evoluează domeniul în care activați?

Evoluția acestui domeniu este foarte dinamică, atât la nivel global, cât și în România. Suntem conectați la toate centrele internaționale care determină schimbările specifice, astfel încât să adoptăm și să adaptăm noile măsuri în timp real.

Cum reușiți să îmbinați cerințele business-ului pe care îl conduceți cu activitatea asociației?

Cele două activități sunt diferite, pentru că abilitățile de leadearship cerute de un business de evaluare și de o organizație non profit nu sunt aceleași. Am avut șansa să fac cu pasiune atât businessul cât și activitatea în organizație, reușind ca cele două să nu interfereze.

Consider că fiecare individ este înclinat natural să își ofere o parte din timp și din preocupări în acțiuni de voluntariat, de sprijin, în urma cărora un număr mai mare de oameni să fie beneficiari. Gradul de balans între activitățile de business și cele voluntare diferă de la individ la individ. Mie, faptul ca fac parte din această Asociație mi-a oferit șansa să îmi consum constructiv energia voluntară.

Cât de important este pentru un business să fie asigurat?

În cazul ANEVAR, asigurarea de răspundere profesională a membrilor este foarte importantă. Este obligatoriu ca fiecare evaluator să încheie o poliță de asigurare, ceea ce reprezintă o formă suplimentară de respect față de clienți și față de public în general.

Ce ați făcut înainte de a ajunge aici?

Îmi vine sau nu să cred, activitatea mea profesională în domeniul evaluării a atins 20 de ani. Am evoluat împreună cu această profesie și aș vrea să cred că și profesia a evoluat împreună cu mine.

Cum arată viitorul?

Dupa cum știm, e complicat să vorbești în termeni de certitudine despre viitor. Dacă însă privesc pașii viitori ca pe o extrapolare a evoluției de până acum, văd în termeni pozitivi evoluția profesiei. Istoricul acesteia îmi spune că Asociația are forța să promoveze oamenii potriviți care să ia măsurile oportune momentului, pentru că le-a fost încredințată responsabilitatea de a reprezenta interesele profesiei.
În ceea ce mă privește, mă văd făcând parte în continuare din aceeași profesie, lărgindu-mi domeniul de expertiză și de implicare managerială, în concordanță cu experiența acumulată.

Articolele din seria “Business Trends” sunt realizate de către echipa editorială a Gadget & Trends Magazine cu sprijinul Gras Savoye Romania, una din principalele companii de brokeraj in asigurari si consultanta de risc dedicate segmentului business.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.