Pentru noi, ziua a început la răsăritul soarelui. Ca la armată, am luat micul dejun pe rapid înainte apoi am coborât de pe vas...

Egiptul_antic_2014 (24)Pentru noi, ziua a început la răsăritul soarelui. Ca la armată, am luat micul dejun pe rapid înainte apoi am coborât de pe vas și ne-am urcat într-un bus cu direcția Valea Regilor. Ghidul ne-a sfătuit că e mai bine să nu ne prindă din nou mijlocul zilei prin deșertul arzător. Și a avut dreptate. Cu toate că grupul nostru s-a dezmeticit mai greu, am reușit totuși să ne intrăm în ritm. Am aflat că nu avem voie să facem fotografii sau să filmăm pe Valea Regilor. Am scrâsnit din dinți, dar ne-am confomat. Și astfel, la ora 8 dimineața eram în fața intrării principale cu biletul în mână.

VEZI aici Ep.1: Travel Trends: Egiptul, altfel! Între trecut și prezent… sărăcie și lux (Ep.1)

Am intrat și am aflat pe scurt că în Valea Regilor, de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec. 16 î.Hr. – sec. 11 î.Hr.), au fost construite morminte pentru faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Valea se află situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul orașului Theba (azi Luxor). Zona a fost cercetată arheologic începând cu sfârșitul secolului 18, mormintele sale fiind studiate și în prezent. Valea a devenit faimoasă după 1922, ca urmare a descoperirii mormântului lui Tutankhamon (cu al său „blestem”). Lordul Carnavon, un bogat englez, a găsit mormântul lui Tutankamon în care a descoperit un tezaur deosebit. Mai multe cazuri de moarte nelămurită a celor ce au intrat în contact cu acest mormânt, publicate în ziarele din 1923, i-au îndreptățit pe oameni să creadă într-un blestem al faraonului. Ulterior s-a dovedit că vinovată de moartea celor care au săpat pentru descoperirea mormântului a fost o bacterie veche din grota faraonului.

În vale s-au construit morminte începând din 1539 î.Hr., până la 1075 î.Hr.; sunt cel puțin 63 de morminte importante, începând cu cel al lui Tutmes I și terminând cu cele ale lui Ramses X sau XI. Majoritatea mormintelor au fost decorate cu texte religioase și imagini. Totuși, în pofida numelui, Valea Regilor are și morminte ale nobililor, precum și ale soțiilor și copiilor faraonilor și nobililor. În vremea lui Ramses I (ca. 1301 î.Hr.) femeile au început să fie îngropate în Valea Reginelor, deși unele au continuat să fie îngropate împreună cu soții lor, în Valea Regilor.

Mai trebuie spus că Valea Regilor pare să fi fost jefuită organizat în timpul „războiului civil virtual”, care a început în timpul lui Ramses XI. Mormintele au fost deschise, tot ce era de valoare a fost luat, iar mumiile strânse și mutate în două locuri: mormintele lui Amenhotep II și Amenhotep I. Câțiva ani mai târziu majoritatea (40 de mumii) au fost mutate în Deir el-Bahri. Au scăpat de acest jaf numai mormintele a căror locație fusese pierdută.

La fața locului am mai aflat că  majoritatea mormintelor nu sunt deschise turiștilor (noi am intrat doar în 3 dintre acestea), oficialitățile închizându-le pentru lucrări de restaurare. Ghizilor nu le este permis să vorbească, iar vizitatorii sunt rugați să nu facă zgomot și să meargă în șir indian. Fotografiatul nu este deasemenea permis nici în interiorul mormintelor.

Dacă în 2005 Valea Regilor era vizitată de cel puțin 5000 de turiști zilnic, astăzi numărul lor este de 10 ori mai mic. Situația politică din Egipt i-a făcut pe mulți turiști să ocolească această destinație.

După scurte negocieri, am reușit, totuși, să ne facem câteva poze cu telefonul mobil în afara Văii Regilor și am pornit către Templul Reginei Hatshepsut. În drum ne-am oprit la o fabică de alabastru, unde am primit cadou un scarabeu și am luat parte la un spectacol pe cinste al localnicilor. Am intrat apoi pentru shopping, locul fiind plin de suveniruri. Templul Reginei Hatshepsut mi s-a părut de departe cel mai impunător. Am urcat cu un fel de tractoraș până aproape de intrare, unde egiptenii din zonă ne rugau să facem fotografii cu ei. Pentru 1-2 dolari!

VEZI aici Ep1: Travel Trends: Egiptul, altfel! Între trecut și prezent… sărăcie și lux (Ep.1)

Hatshepsut a fost a cincea faraoană din dinastia 18, soție și regentă a faraonului Tutmes al III-lea și, totodată, singurul faraon femeie al Egiptului. În timpul domniei sale, Hatshepsut a inițiat mari lucrări, în legătură cu care numele său va fi pomenit peste milenii: ridică două obeliscuri înalte de 30 de metri la Karnak, ansamblul arhitectonic de la Deir la Bahari, în care munții din jur au fost înglobați în arhitectura templului, formând o originală piramidă, care cuprinde și mormântul femeii faraon. Se mai spune că regina a construit două obeliscuri înalte de 108 m, pe care le-a acoperit mai apoi cu aur. Atunci când răsărea soarele, obeliscurile erau scăldate de lumina acestuia, iar mai apoi acestea reflectau lumina solară în tot regatul.

Imediat după moartea ei, monumentele construite de singurul faraon femeie al Egiptului au fost distruse, statuile care o reprezentau au fost desfigurate, iar numele ei a fost șters din toate scrierile vremii. Hatshepsut a fost considerată disparută din istorie timp de aproape 3000 de ani, dar grație egiptologiștilor moderni ea și-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhică.

A urmat apoi vizitarea Coloșilor lui Memnon. Aceștia sunt reprezintați de două statui masive din piatră ale faraonului Amenhotep al III-lea. În ultimii 3400 ani (începând cu 1350 î.Hr.) ei au stat în necropola Teba, peste râul Nil față de orașul modern Luxor. Coloșii ajung la o înălțime de 18 m și cântăresc aproximativ 720 de tone fiecare. Nici de această dată nu am scăpat de negustori, iar suvenirurile cumpărate încep să nu ne mai încapă în bagaje.

Ne îndrepărm spre vasul de croazieră care urmează să ridice ancora și să ne ducă pe Nil către Esna. În timp ce o parte dintre cei prezenți se răcoresc la piscină sau fac plajă, alții admiră frumusețea locului și drumul pe cel mai lung fluviu din lume. Nu uităm nici de negustori care s-au agățat de vapor și încearcă în continuare să ne momească cu noi produse.

VEZI aici Ep1: Travel Trends: Egiptul, altfel! Între trecut și prezent… sărăcie și lux (Ep.1)

Nilul izvorăște din munții Rwandei și Burundi și se varsă în Marea Mediterană traversând statele africane: Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egipt. Cu lungimea de 6.671 km, fluviul Nil este primul fluviu ca lungime din lume, urmat de Amazon cu 6.440 km. La vǎrsare în mare, formeazǎ o deltǎ întinsǎ cu o suprafațǎ de 24.000 km², în care locuiește 85% din populația Egiptului.

Chiar dacă fauna Nilului este una foarte bogată, de menționat ar fi: crocodilul de Nil, gâsca de Nil, șobolanul Nilului, varanul și hipopotamul, acestea fiind considerate animale sfinte de vechii egipteni, am reușit să surprindem în fotografii doar păsări.

Spre seara, am ancorat în orașul Esna, iar după un scurt raid printre localnici am văzut la TV, pe vapor, cum Olanda a zdrobit-o pe Spania la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. A urmat apoi un drum de noapte către Edfu…

VEZI aici Ep1: Travel Trends: Egiptul, altfel! Între trecut și prezent… sărăcie și lux (Ep.1)

În episodul de mâine vă vom spune cum am ajuns cu trăsurile spre Templul din Edfu și mai apoi cu vaporul la Kom Ombo. Am vizitat templul și Muzeul Crocodililor, iar apoi am plecat spre Aswan. Aici am dat peste cel mai mare baraj din Egipt și al doilea ca mărime din lume, iar românii și-au adus contribuții serioase la ridicarea barajului. Am aflat că într-o oră se produce energie electrică suficienta pentru funcționarea, timp de 10 ani, a unui milion de televizoare. Pentru documentarea materialului am folosit informații …via wikipedia. Fotografiile au fost realizate cu un Sony a7. 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.