Holcim România, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, betoane şi agregate, a lansat oficial programul Şcoala Zidarilor, după doi ani de sesiuni-pilot...

Lansare Scoala Zidarilor 2Holcim România, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, betoane şi agregate, a lansat oficial programul Şcoala Zidarilor, după doi ani de sesiuni-pilot organizate în întreaga țară în care au fost pregătiți circa 400 de zidari-tencuitori.

Lansarea a fost realizată la Casa Universitarilor din București, în prezența lui Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice. Cu această ocazie, jurnaliștii și bloggerii prezenți la eveniment au fost fost implicați în construcția demonstrativă a unei case. Pentru fiecare bloc de BCA zidit, Holcim România a donat câte 50 de euro. Suma strânsă a fost triplată de Holcim, ajungând la 10.000 de euro. Acești bani vor fi investiți, în perioada imediat următoare, în reabilitarea unui teren de sport al unei școli din România, în urma unui concurs ce va fi lansat pe pagina de Facebook Holcim România – https://www.facebook.com/holcimromania.

Şcoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gândit şi dezvoltat pentru meseriașii zidari ce doresc o specializare în domeniu şi vor să fie la curent cu cele mai noi tehnici de construcție și cele mai bune materiale folosite în zidărie.

Programul a început în 2011, printr-o sesiune-pilot implementată la București, după care, în 2012 și 2013, a fost extins în 17 orașe din țară, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, în parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate. Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate şi experții Holcim România, fiind structurate modular în sesiuni de teorie şi practică, accentul punându-se în special pe partea practică.

Un curs complet în cadrul Şcolii Zidarilor se întinde pe o perioadă de 6 zile, interval în care cursanţii participă la 15 de ore de teorie și 20 ore de practică, urmate de o evaluare teoretică și practică. Partea teoretică a cursului include, pe lângă informațiile de bază, explicații specifice despre cum se prepară corect mortarele utilizând reţete adecvate, cum se realizează calcule eficiente pentru materialele necesare construcției sau care este tehnologia de execuție a pereților din zidărie de cărămidă. Cei care au participat la cursurile Școala Zidarilor au avut astfel ocazia să-și dezvolte cunoștintele acumulate deja, dar și să fie puși la curent cu ultimele tehnici și materiale de construcție în domeniul zidăriei și tencuielii.

În cadrul acestui proiect, Holcim România susține toate costurile necesare bunei desfășurări a cursurilor, la cel mai înalt nivel: materiale de construcții, obiecte didactice, masa de prânz în fiecare zi de curs și echipament individual de protecție, pe care fiecare participant îl poate păstra după finalizarea cursurilor.

Până în prezent, Școala Zidarilor a primit peste 500 de solicitări de înscrieri, 400 de zidari absolvind, la final, cursurile, printre ei numărându-se și multe persoane cu alte studii sau cu studii superioare – ingineri, manageri, fotografi, agricultori și alții. Având în vedere cererea ridicată, Holcim România a decis să certifice acest curs și începând de anul acesta toți absolvenții actuali și cei viitori primesc în plus și o certificare de competențe de la Autoritatea Națională pentru Calificări.

Proiectul Școlii Zidarilor s-a născut dintr-o nevoie reală, recunoscută pe piața din România, aceea a pregătirii și perfecționării forței de muncă din construcții, care, în multe cazuri, este una necalificată sau necertificată. Școala Zidarilor este răspunsul companiei noastre la această nevoie, înscriindu-se în proiectele de responsabilitate socială lansate de Holcim de-a lungul ultimilor 17 ani. Considerăm că este important să ne implicăm activ și semnificativ în viața comunităților în care ne desfășurăm activitatea, punându-ne la dispoziție expertiza și resursele, așa cum o facem prin intermediul acestui program

François Pétry, Director General Holcim România

Holcim România a realizat în perioada dec. 2013 – ian. 2014 un studiu național printre persoanele care, în ultimii doi ani, și-au construit sau și-au renovat casa. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (computer assisted telephone interview) de către Cult Market Research, o agenție de cercetare de piață cu o experiență de peste 10 ani.

Conform sondajului, peste 41% dintre românii care au efectuat lucrări de renovare sau construcții, în ultimii doi ani, consideră că e destul de important ca zidarii să prezinte o diplomă de calificare în domeniu, se arată în studiul național realizat de Cult Market Research în luna ianuarie 2014.

Același studiu arată că cei mai mulți români preferă să-și facă lucrările în regie proprie, prin intermediul unor prieteni (42%) sau prin cel al unor zidari liber-profesioniști (27%). În plus, peste 74% caută informații despre meseriași doar de la rude și prieteni.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.