Şi-a dat seama încă din adolescenţă că are un fler pentru afaceri şi vânzări. Alăturăm pasiunea pentru zona IT şi rezultă un business profitabil,...
dan iliescuŞi-a dat seama încă din adolescenţă că are un fler pentru afaceri şi vânzări. Alăturăm pasiunea pentru zona IT şi rezultă un business profitabil, pentru care criza economică din ultimii ani a fost cea mai bună perioadă de dezvoltare: CIT Grup, un business de IT nişat pe produse refurbished (în esenţă, acest gen de produse se referă la electronicele ce au fost returnate din diverse motive la cumpărător sau furnizor, acestea fiind verificate, recondiţionate şi revândute mai apoi).

Vorbim despre Dan Iliescu (31 de ani), unul dintre proprietarii companiei timişorene, cel care la 19 ani punea bazele businessului CIT cu doar 500 de mărci împrumutate de la părinţi (bani pe care a reuşit să îi returneze în prima jumătate de an de la pornirea afacerii).

“La 14 ani am primit două calculatoare pe care le închiriam altor tineri pentru a se juca, iar cu profitul generat am reuşit să mai cumpăr încă şapte. Apoi am încheiat nişte parteneriate cu firme IT prin care aduceam calculatoarele lor spre testare la mine şi astfel reuşeam să închiriez 15 – 20 de calculatoare. Era prin perioada cluburilor de calculatoare”, povesteşte Dan.

Absolvent de Ştiinţe Ecolomice în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Dan şi-a consolidate educaţia urmând cursuri şi în Statele Unite. Nu s-a gândit niciodată la un job în cadrul unei companii şi se simte în largul lui dezvoltând produse care să aducă un impact pe piaţă.

“Cred că singura multinaţională în care m-aş angaja este aceea unde aş avea o putere decizională suficient de mare încât să dezvolt produse cu impact. Îmi place să creez, să aduc valoare, să ofer un produs, un serviciu inedit şi cred că o multinaţională îţi reduce mai degrabă creativitatea şi flexibilitatea decizională, mai pregnante în mediul antreprenorial”, mai spune el.

Poate de aceea, businessul creat în 2002 alături de Lucian Mureșan, o alternativă la oferta giganţilor din piaţa de retail IT, i se potriveşte mănuşă.

184313617 Businesswoman Using Venue 11 Pro Tablet in OfficeÎn România, CIT Grup a fost prima companie de distribuţie IT care a lansat conceptul refurbished, ulterior termenul fiind utilizat şi de Microsoft care a introdus licenţele Refurbished pe piaţa locală. Compania timişoreană a creat o linie dedicată de ambalare pentru servere, calculatoare, monitoare, laptop-uri, POS, UPS, Imprimante, Cartuse, Statii Grafice, şi mai nou, tablete.

“Refurbished este un termen cu destul de multe definiţii.  Nouă ne place să folosim sintagma “refurbished by CIT Grup” şi ne referim practic la un proces prin care trec toate echipamentele care le recepţionam, proces ce include o testare ampla în zece paşi, în care se verifică produsul vizual şi se testează funcţionalitatea lui. Procesul implică corectarea eventualelor neconcordanţe, instalarea programelor necesare pentru ca produsul să fie funcţional din prima clipă, un packaging dar şi oferirea unei garanţii ca în cazul produselor noi, toate acestea la un preţ considerabil mai mic”, povesteşte Dan Iliescu.

În prezent, CIT Grup are un depozit cu un stoc de marfă care se apropie de o valoare de 2 milioane de euro, pentru a putea livra în 24 de ore orice produs din portofoliu. Pe lângă depozit, compania are înTimişoara un magazin de prezentare cu o suprafaţă de 354 de metri pătraţi şi are în plan extinderea acestuia până la 700 de metri pătraţi, ceea ce l-ar transforma în cel mai mare magazin IT din ţară.

Iar cifra de afaceri creşte constant cu circa 30%. Dacă în 2013 compania înregistra un rulaj de 3,8 milioane de euro (după ce în 2012, businessul crescuse cu 50% comparative cu anul anterior), pentru acest an repezentanţii CIT estimează atingerea pragului de 5 milioane de euro. Motorul creşterii: investiţiile în echipă (care numără în acest moment 25 de persoane), dezvoltarea continuă, dar şi lărgirea portofoliului de servicii (imprimante, tablete, POS-uri, tablete Apple şi Dell, telefoane Apple). pc-and-laptop-500x2741

“Este foarte greu să definim valoarea pieţei refurbished în România pentru că nu e încă formată. Alte companii vând produse folosite, second hand sau reparate, noi încercăm să impunem standardul <<refurbished (by CIT Grup)>>”, mai spune fondatorul CIT Grup.

Potrivit acestuia, ca şi model de business, compania are ca etalon un mare jucător străin care a reuşit să atingă venituri de 96 de milioane de euro pe an în ţările din vest.

În acest moment, compania românească livrează produsele din portofoliu şi în afara graniţelor, în ţări precum Italia, Ungaria, Serbia sau Republica Moldova. Totodată, în România, compania are peste 400 de companii IT care revând lunar produsele CIT Grup.

Potrivit lui Iliescu, 80% din produsle Refurbished by CIT Grup sunt achiziţionate de către companii care urmăresc să îşi scadă costurile cu echipamentele IT, portofoliul de clienţi cuprinzând nume importante: McDonald’s, Unicredit Ţiriac Bank, Vodafone, Realitatea TV, TVR, CarpatAir, Lufthansa, Abn Amro Bank, Fornetti, UPC România, ProTV, Petrom.

“Principalul motiv pentru care un client achiziţionează un produs refurbished este reducerea cheltuielilor la achiziţionarea de produse IT cu aproximativ 40%. Un alt motiv pentru care ai vrea să achiziţionezi un produs din clasa business este reducerea consumului de curent. Poţi economisi minim 500 – 600 lei pentru un produs care îl utilizezi 24h din 24 dacă optezi pentru un produs din gama business, e accesibil ca preţ în comparaţie cu un produs de aceeaşi calitate dar nou şi e foarte economic în comparaţie cu un produs used similar. Un alt motiv este programul nostru de buy back, noi vom prelua echipamentele înapoi şi îţi vom oferi un nou lot de produse, urmând să plăteşti doar diferenţa de preţ. O altă caracteristică importanta este unitatea parcului IT, adică îţi putem oferi între 10 şi 1.000 de echipamente IT care au aceeaşi configuraţie, model şi brand, ceea ce este de foarte multe ori solicitat în cazul clienţilor corporate”, mai spune Dan Iliescu.

Încercarea companiilor de a reduce cheltuielile a fost şi principalul motor al businessului în perioada de criză, CIT Grup înregistrând o creştere medie de 30 de procente anual. “În perioada de criză companiile sunt mult mai atente la costuri, de aceea pot spune că această criză a fost o perioadă benefică pentru noi. În toată perioada aceasta, poziţionarea refurbished ne-a ajutat să creştem în medie cu 30% pe an, creştere pe care ne-am planificat-o şi pentru anul acesta. Preponderent vindem către companii, fie că vorbim aici de redistribuitori – avem o reţea de câteva mii de mici firme IT care revând echipamente achiziţionate de la noi – , fie că vorbim de clienţi finali, de la companii de stat, şcoli, la firme private foarte mari”, afirmă fondatorul CIT Grup.

Potrivit acestuia, cel mai scump produs poate ajunge şi la 10.000 euro, dacă vorbim de regulă despre servere foarte performante, în timp ce un calculator refurbished se vinde cu 200 – 300 lei, un laptop cu 500 – 600 lei, imprimantele laser cu 94 de lei iar un server cu 500 – 600 de lei.

Businessman-SuperheroMini interviu:

Gadget&Trends Magazine: Care a fost cel mai greu moment de când aţi pornit businessul?

Dan Iliescu: Provocări sunt în fiecare zi datorită expansiunii companiei. În fiecare zi învăţăm cum să ne organizam mai bine, cum să înţelegem mai bine ce avem de făcut ca urmator pas. Cel mai greu moment a fost acum câţiva ani când businessul a înregistrat prima lună de pierdere şi a fost ca un duş rece, un şoc intern, pentru că se întâmpla după o perioada de creştere constantă. După acel moment a urmat şi cel mai mare success: am reuşit să creştem cu 50% afacerea în anul următor.

G&T Magazine: Ce modele de business aveţi, atât din România cât şi din străinătate?

Dan Iliescu: Nu am replicat 100% un model existent. Am conceput un model propriu bazat pe experienţa şi învăţăturile zilnice, pe studiile oamenilor de succes. Personal, îi urmăresc pe Trump, Robert Kiosaki, Brian Tracy. Rezonez foarte bine cu ceea ce transmite Will Smith: “În fiecare zi clădim şi fiecare cărămidă pe care o aşezăm, o aşezăm cu pasiune şi doar dacă ştim că astăzi e aşezată cu cel mai înalt standard de excelenţă pe care îl putem noi aplica”.

G&T Magazine: 3 sfaturi pentru viitorii antreprenori.

Dan Iliescu: Nu e nevoie să ai bani să începi o afacere. Trebuie să ai o pasiune pentru creşterea continuă a calităţii produselor şi serviciilor oferite. Să fie perseverenţi, deoarece vin momente în care afacerea, personalul, clienţii, furnizorii sau chiar şi alte persoane apropiate nu vor mai crede sau poate nu cred de la început în visul lor. Un ultim sfat, şi cel mai important, e acela de a visa la un nivel cât mai mare şi a alerga în direcţia respectivă.

G&T Magazine: Brandul gadgetului preferat (smartphone, tabletă, laptop, PC). Ce autori citiţi?

Dan Iliescu: Apple. Citesc în general cărţi de dezvoltare personală: Brian Tracy şi Robin Sharma fiind printre autorii mei preferaţi. Cred că România are un potenţial uman enorm şi dacă am citi fiecare din noi măcar o carte de dezvoltare personala pe an, mediul în care trăim s-ar schimba radical.

 • Ciprian Adi

  03/07/2015 #1 Author

  CIT GRUP a devenit o dezamagire totala. Sunt reseller de cativa ani si am parte de cateva garantii pe care prin incalcarea legii nu doresc, defapt asa doreste Dnul Dan Iliescu, sa rezolve situatiile neplacute, dar pe care si le-a asumat, asa cum este garantia. Vand cu un entuziam convingator asigurand verbal servicii nemaintalnite, insa atunci cand intampini o problema de garantie ai mari probleme. Minciuna este una dintre gafele Cit Grup, dar nu o descoperi decat atunci cand ajungi cu calculatorul in garantie la ei. Culmea, ofera garantii si de 5 ani, insa pentru toti clientii sa fie clar, daca s-a defectat echipamentul, trimite-l in garantie cu avocat si cu OPC cu tot, altfel vei avea parte bataie de joc, minciuna, nervi si bani pierduti.
  Am cautat feedback la alti vechi reselleri ai CitGrup, si am aflat pareri sincere (unii fiindu-mi parteneri) cu un feedback total negativ. Au patit-o si ei, serviciile lor fiind doar minciuna in momentul in care revii cu echipamentul in garantie.
  Mie personal mi-au spus ca nu imi pot repara o statie grafica si ca imi vor transmite un calculator, dar de o valoare mult mai mica decat cea initiala. Practic, daca eu le trimiteam calculatorul in ultima zi de garantie probabil ca imi spuneau ca imi returneaza 1 leu, ca doar am folosit calculatorul 11 luni si 29 zile ! Problema este alta, dupa o luna de umilinta primita zi de zi prin rugaminti si milogeli catre tot CitGrup-ul, nu mi s-a transmis acea “jumatate” de calculator. Motivul (de 2 saptamani) este ca au de facut acte si trebuie sa respecte proceduri, da 2 saptamani … si inca nu s-a terminat. In fiecare zi in care sun mi se spune ca “azi maine” trimitem calculatorul care e pragatit, dar trebuie sa il livreze cineva si sa se faca si actele…
  Din pacate si-au luat-o in cap, vand promisiuni pe care nu si le respecta !
  Nesimtirea Cit Grup m-a impins sa caut pe altii, si am gasit chiar mai multi care sunt mai mici si care mi-au schimbat calculatoare defecte in 3-4 zile si si-au cerut si scuze, cu toate ca e de inteles fiind sh-uri, si nu PC-uri noi !
  Pentru mine se va rezolva in instanta de judecata, daca pe mine nu “m-au falimentat” 3000 de lei cat a fost valoarea statie grafice, pe ei care sunt mari cu cifra de afaceri de 2 mil euro/an ii coafeaza sa nu isi respecte garantia valabila prin lege !
  Pana atunci, va salut respectuos Domnule CEO Iliescu Dan si mult success in afaceri. Sper sa nu mergeti in continuare pe acest drum balcanic, unde onestitatea nu exista !

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.