Operatorii care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de ANCOM în anul 2012 efectuează, începând de azi, modificările necesare în reţelele...

smartphoneOperatorii care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de ANCOM în anul 2012 efectuează, începând de azi, modificările necesare în reţelele proprii pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz şi 1800 MHz în condiţiile stabilite prin licitaţia din 2012.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone Romania) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029. În perioada care precede data de intrare în vigoare a licenţelor, operatorii fac modificările tehnice ale reţelelor necesare pentru a asigura tranziţia către resursele de spectru adjudecate la licitaţia din anul 2012, conform unor planuri de migrare comune.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00.00 şi 4.00 pentru banda de 1800MHz, urmând ca pentru banda de 900 MHz să fie stabilită o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunţată. Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic. Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor.

Operatorii au informat Autoritatea că au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziţie rapidă şi eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali. Prin echipele sale tehnice fixe şi mobile, Autoritatea va monitoriza în permanenţă modul de desfăşurare a acestei tranziţii şi va susţine operatorii pentru asigurarea succesului întregii operaţiuni.

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036€.

În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%. Noile resurse de spectru permit implementarea tehnologiilor de comunicaţii mobile de generaţia a patra şi generează oportunităţi suplimentare pentru afaceri şi inovaţie, asigurând în acelaşi timp o eficienţă mai mare în utilizarea spectrului radio. Totodată, noua alocare a frecvenţelor radio le oferă utilizatorilor din România acces la patru reţele naţionale, cu acoperire mai bună, viteze mai mari de transfer al datelor, precum şi servicii diversificate la preţuri competitive.

În baza noilor licenţe, operatorii au o serie de obligaţii cu privire la acoperirea cu servicii de comunicaţii şi calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României, în cazul operatorilor care deţin reţele 2G/3G sau 3G şi au obţinut spectru în benzile de 800 MHz şi/sau 900 MHz, şi respectiv 30% din populaţie în cazul 2K Telecom, care a obţinut spectru în banda de 2600 MHz. Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps şi cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor a unor zone locuite de cel puţin 60% din populaţie (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.

De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – au obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de localităţi nedeservite în prezent de reţele de comunicaţii de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localităţi rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcţia descendentă de cel puţin 384 kbps, până la data de 5 aprilie 2016. În plus, licenţele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu ceilalţi titulari ai licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar şi atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a reţelei la care este abonat. În plus, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria reţea de acces radio atinge 30% din populaţie, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în ariile geografice neacoperite de reţeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming naţional.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.