221 de actori ai pieței de artă, care au ridicat paletele de licitare, online sau direct pe scena licitației, 350 de video-spectatori, peste 300...
_MG_8698221 de actori ai pieței de artă, care au ridicat paletele de licitare, online sau direct pe scena licitației, 350 de video-spectatori, peste 300 de participanți în sală, un total de 642.750 euro, o rată de adjudecare de 82,47%, două recorduri naționale sunt câteva dintre realizările Licitației de Primăvară 2014.

Chiar dacă vedeta serii a fost mult admirata sculptură “Minotaurul” de Salvador Dalí, pentru care s-a licitat într-un ritm specataculos, ajungând să fie achiziționată la suma de 14.000 de euro (de trei ori și jumătate mai mult ca prețul de pornire), atenția publicului a fost acaparată de o altă sculptură a secțiunii de artă europeană – “Îndrăgostiți” de Johan-Laurentius-Helenus Börjeson, al cărei preț a crescut de la 600 de euro la 9.000 de euro (de 15 ori mai mult).

„Operele” lui Ceaușescu și interesul colecționarilor. Cât s-a licitat pentru sabia aurită

Un alt record de autor vine tot din sfera sculpturilor. Oscar Han, un artist român deosebit, atinge un nou record personal prin lucrarea “Nud”, care a fost adjudecată pentru suma de 12.000 euro.

Mult așteptat de pasionații de frumos a fost și Nicolae Dărăscu, ale cărui opere au depășit cu mult estimările. Astfel, “Veneția” a fost achiziționată pentru suma de 32.500 euro (de două ori și jumătate mai mult ca prețul de pornire) și “Flori la fereastră” tot pentru 32.500 euro, dar de trei ori mai mult. Același a fost și cazul lui Gheorghe Petrașcu a cărui operă “Casa morarului” a ajuns să fie adjudecată pentru mai mult de cvadruplul prețului de pornire, 11.000 euro.

Opera “Natură statică cu legume” a lui Tonitza a fost adjudecată pentru 32.500 euro, “Femeia cu pisică” a lui Șirato pentru 30.000 euro, iar “Întoarcerea de la târg” a lui Grigorescu pentru 35.000 euro.

S-au făcut remarcați și Ion Theodorescu-Sion prin portretul “Liolea”, achiziționat pentru suma de 20.000 euro (de la 12.000 euro), Nicolae Vermont prin “Frumoasa florăreasă” pentru suma de 9.000 euro (de la 2.500 euro) sau Emilian Lăzărescu prin “Cochetărie” pentru suma de 6.500 euro (de la 1.700 euro).

Din secțiunea de Postmodernism și Artă contemporană, s-a distins Constantin Piliuță (artistul contemporan cu cea mai mare “cifră de afaceri” în licitațiile din România din ultimii doi ani) prin lucrarea “Flori Albastre”, care a pornit de la 1.000 euro și a fost adjudecată pentru 9.500 euro. La fel și Ion Musceleanu prin tabloul “Balerină”, adjudecat pentru suma de 6.000 euro, de cinci ori mai mult ca prețul de pornire.

Date fiind rezultatele, se pare că publicul român devine din ce în ce mai atras de arta europeană, fără a fi în detrimentul artei românești,  care continuă să fie preferată, exprimând astfel aspirațiile către o piață de artă mai deschisă, mai accesibilă.

Următoarele evenimente organizate de Artmark, în prima parte a lunii aprilie, vizează arta contemporană prin Licitația de Artă Postbelică și Contemporană, anticipează sărbătorile pascale prin organizarea Licitației de Valori Tradiționale și redescoperă eleganța feminină prin Licitația de Bijuterii.

Expoziția celor trei licitații va putea fi admirată începând cu 25 martie și până pe 15 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviță, cu mențiunea că prima licitație va avea loc marți, 8 aprilie, la Athénée Palace Hilton, iar celelalte două vor avea loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

_MG_8885

_MG_8877

_MG_8859

_MG_8892

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.