Catayst România, unul dintre cele mai importante fonduri locale de private equity,  a preluat un pachet de 23% din acţiunile companiei Simartis Telecom, care...
telecom-gadgetCatayst România, unul dintre cele mai importante fonduri locale de private equity,  a preluat un pachet de 23% din acţiunile companiei Simartis Telecom, care derulează afaceri în domeniul telecom, prin majorare de capital. Reprezentanţii companiei şi ai Catalyst nu au dorit să precizeze valoarea exactă a investiţiei.

Simartis Telecom este o companie care creează şi dezvoltă propriile produse şi servicii pentru operatorii GSM. Produsele sale sunt comercializate la nivel internaţional, cele mai importante fiind Bubble – o soluţie inovatoare şi eficientă de mobile marketing şi X-menu – o platformă de promovare a serviciilor operatorilor GSM.  În 2013, Simartis Telecom a avut venituri de 1,4 milioane euro.

Potrivit oficialilor companiei şi ai fondului, investitia se va realiza în două etape, prima tranşă a banilor urmând a sosi până la finalul acestei săptămâni (fiind în valoare de 60% din suma totală), tranşa a doua urmând să fie virată “imediat ce vor fi atinse unele obiective”. Simartis Telecom este o companie românească fondată de Alexandru Voiculescu, VP business development, şi Răzvan Ionescu, CEO.

“Simartis Telecom are potenţial de a deveni un competitor global şi are un plan de afaceri în concordanţă cu evoluţia industriei”, a declarat Mihai Sfinţescu, team leader în cadrul Catalyst România.

Odată cu investiţia din partea Catalyst, compania vizează creşterea vânzărilor la nivel internaţional prin dezvoltarea echipei de vânzări şi a reţelei de parteneri (compania derulează în prezent afaceri cu companii din America de Sud, Africa sau Europa, în portofoliul de clienţi fiind companii precum Orange, RCS&RDS, Tigo), precum şi atingerea unei cifre de afaceri de 2 milioane de euro la finalul acestui an. Totodată, Simartis vizează intrarea pe piaţa de profil din Asia şi Orientul Mijlociu.

“Parteneriatul cu Catalyst ne va ajuta să devenim un competitor global. În perioada următoare avem planuri ambiţioase privind dezvoltarea forţei de vânzări şi suport pe plan internaţional şi promovarea soluţiilor noastre. Vrem să creştem capacitatea de a livra simultan către clienţi multipli şi să îi ajutăm să beneficieze rapid de soluţiile noastre.Toate acestea presupun şi o redefinire a modelului de business, iar expertiza pusă la dispoziţie de Catalyst este esenţială în acest sens”, a declarat Răzvan Ionescu, CEO Simartis Telecom.

Catalyst România este primul fond de private equity dedicat României, finanţat în principal de către Fondul European de Investiţii (FEI) prin iniţiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”,  cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

“Simartis Telecom este o companie dinamică, cu o echipă de management vizionară. Au creat produse inovatoare pentru operatorii internaţionali de reţele mobile, demonstrând că înţeleg piaţa globală şi tendinţele ei. Vom susţine dezvoltarea companiei în mod activ, prin finanţarea planurilor de afaceri şi expertiză la nivel de strategie şi management”, a declarat Daniel Lynch, Director Catalyst România.

Catalyst România finanţează, cu investiţii cuprinse între 200.000 de euro şi 2 milioane de euro, IMM-uri autohtone care activează în special în domeniile TMT.  Alături de FEI, care prin JEREMIE este cel mai mare contributor la capitalul Catalyst (aproximativ 70% din fonduri vin din partea FEI), au mai angajat investiţii în fond şi BT Asset Management (BTAM), companie membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, 3TS Capital Partners, precum şi alţi investitori privaţi. Fondul este administrat de către 3TS Capital Partners, una dintre cele mai importante companii de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est.

JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană. În România, inițiativa JEREMIE este finanţată de către Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa Prioritară 1 “Producţie inovatoare şi eficientă din punct de vedere ecologic” – Aria de intervenţie 1.2 “Acces la finanţare pentru IMM-uri”.

În România, în afară de private equity, iniţiativa JEREMIE a sprijinit cu aproape 200 de milioane de euro împrumuturi ale IMM-urilor prin instrumentul de garanţie de portofoliu implementat prin trei bănci locale, şi a lansat recent un instrument de creditare cu dobândă subvenţionată implementat de patru bănci româneşti.

Principala misiune a Fondului European de Investiţii (FEI) este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc, de garantare şi microfinanțare specifice acestui segment de piaţă.

În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă. Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri private equity se ridicau la peste 7,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2013.

Cu participaţii în peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage.

Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2013, 5,6 miliarde euro în peste 300 de operaţiuni, poziționând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.