Dacă v-aţi planificat în următoarele luni să faceţi o vizită într-unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, Viena, trebuie neapărat să treceţi pe lista...
albertina_wienDacă v-aţi planificat în următoarele luni să faceţi o vizită într-unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, Viena, trebuie neapărat să treceţi pe lista de must see o serie de expoziţii impresionante care vă vor ajuta să îmbinaţi vizitarea unora dintre obiectivele turistice ale capitalei Austriei cu o lecţie de artă.

Fie că vorbim despre operele lui Monet şi Velázquez sau despre fotografiile regizorului american Stanley Kubrick, cunoscut pentru „2001: A Space Odyssey“, „A Clockwork Orange“ și „Eyes Wide Shut“, a doua jumătate a acestui an aduce în muzeele vieneze un regal al simţurilor.

În urma celei mai recente donații obținute, muzeul Albertina (Albertinaplatz 1, 1010 Wien, www.albertina.at) prezintă începând cu luna mai 60 de opere al e artistului Alex Katz care includ desene, benzi desenate, picturi. Alex Katz, născut în 1927 la New York, este considerat unul dintre cei mai importanți artiști americani ai vremurilor noastre. Muzeul Albertina expune întreaga sa colecție de desene și benzi desenate, precum și numeroase picturi ale artistului.

„Cartierul de aur“, noua zonă vieneză de lux este aproape de finalizare

Cu ocazia celei de-a 85-a aniversări, muzeul Albertina dedică artistului Arnulf Rainer, născut în 1929 la Baden, lângă Viena, o retrospectivă cuprinzătoare. O altă expoziție de la Albertina îi este dedicată lui Joan Miró, unul dintre cei mai populari artiști ai secolului 20, în care sunt prezentate circa 100 de picturi, desene și obiecte, care aduc în centrul atenției calitatea poetică a renumitului artist suprarealist.

Operele pictorului francez Claude Monet, unul dintre reprezentanții principali ai impresionismului, și influențele semnificative ale picturii sale asupra artei austriece, pot fi văzute în cadrul expoziției de la Orangerie Unteres Belvedere (Rennweg 6, 1030 Wien, www.belvedere.at).

În lumea artistică vieneză de la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, Monet și Edouard Manet erau considerați personaje centrale ale impresionismului francez. Expoziția arată opere ale pictorului, care puteau fi văzute la Viena în jurul anului 1900, sau care au servit drept modele pentru picturi și fotografii ale unor artiști austrieci din acea perioadă.

În vara anului 2014, Colecția Anne și Wolfgang Titze sărbătorește o premieră, fiind expusă în două clădiri ale palatului Belvedere din Viena, în 21er Haus și la Winterpalais, deschis de curând publicului. Colecția austriaco-franceză a lui Anne și Wolfgang Titze cuprinde opere importante de artă minimalistă, artă conceptuală și post-conceptuală a grupului ZERO, și puncte de vedere esențiale ale artei contemporane.

Muzeul de artă KHM (Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien, www.khm.at), prezintă în 2014 prima expoziție individuală a pictorului Diego Velázquez. Galeria de pictură a muzeului KMH deține o importantă serie de portrete ale pictorului, de la curtea regelui spaniol Filip al IV-lea. Opere împrumutate de la Galeria Națională din Londra și de la muzeul Prado, printre altele, copletează expoziția.

Mumok – Muzeul de Artă modernă al Fundației Ludwig Wien (Museums Quartier, Museumsplatz 1, 1070 Wien, www.mumok.at) prezintă Prezentul Modernismului, o expoziţie prin care îşi propune să sondeze actualitatea și potențialul artei moderne pentru generațiile următoare.

Expoziția prezintă o colecție a modernismului clasic, reașezată, cu picturi, sculpturi, desene, fotografii, mobilă și machete de arhitectură. Pentru prima dată, muzeul mumok pune accentul și pe arta austriacă. Se pot vedea aici desene ale lui Josef Hoffmann, machete ale lui Adolf Loos sau fotografii de Dora Kallmus.

Opera fotografică timpurie a lui Stanley Kubrick (1928-1999), considerat unul dintre cei mai importanți regizori ai secolului 20, este prezentă pentru prima dată în Viena prin expoziția Eyes Wide Open: Stanley Kubrick fotograf, de la Bank Austria Kunstforum Wien (Freyung 8, 1010 Wien, www.bankaustria-kunstforum.at).

Între 1945 și 1950 Kubrick a făcut fotoreportaje eseu pentru revista americană „Look“, care i-au permis să dezvolte o tehnică proprie de a povesti și de a aborda parametri precum compoziția, atmosfera și coordonarea temporală.

La cea de-a 150-a aniversare a lui Henri de Toulouse-Lautrec , Bank Austria Kunstforum Wien prezintă prima retrospectivă substanțială a operei acestui artist în Austria. Expoziția pune în valoare opera diversă, marcată de un spirit de observație ieșit din comun al lui Lautrec, în picturi, lucrări pe hârtie, litografii și afișe. În afara binecunoscutelor afișe pentru localurile din Montmartre, pe care s-a clădit faima sa internațională, poate fi descoperită și o parte mai puțin cunoscută a lui Toulouse-Lautrec.

Toulouse-Lautrec_004

Mumok – Muzeul de Artă modernă al Fundației Ludwig Wien.

Mumok – Muzeul de Artă modernă al Fundației Ludwig Wien.

Monet: Garten in Giverny

Monet: Garten in Giverny

momok

belvedere

Palatul Belvedere, Viena.

Velazquez: Infantin Margarita Teresa

Velazquez: Infantin Margarita Teresa

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.