A devenit, deja, un obicei pentru noi să alegem, săptămânal, câte un restaurant dintr-o bucătărie orientală pe care să îl „testăm”. Totul este random,...
divan 2014A devenit, deja, un obicei pentru noi să alegem, săptămânal, câte un restaurant dintr-o bucătărie orientală pe care să îl „testăm”. Totul este random, iar decizia finală aparține… zarului. Da, aruncăm zarul și din cele șase variante alese de noi și puse pe hârtie, sigur una este câștigătoare. De această dată, noi și … zarul am ales să fim oaspeţi într-un bazar al simţurilor și aromelor. Și ne-am simțit divin la Divan în Floreasca.

Cum zăpada acoperise destul de bine Bucureștiul, iar gerul își făcuse, deja, simțită prezența, ne-am înghesuit într-un taxi și am dat coordonatele: Calea Floreasca nr. 111-113. Ajunși la destinație ne-am bucurat ca niște copii de ceaiul cald (Turk Cay) oferit de gazde, dar și de câte un sahlep, o băutură tradițională cu lapte și scorțișoară. Cu gazde destul de călduroase, în contradicție cu vremea de afară, nu am stat mult pe gânduri.

Am aruncat un ochi pe meniu, iar în 5 minute (după ce ne-am consultat, totuși, cu bucătarul Salih Kilic) am ordonat festinul. Iar pentru cei care văd în fiecare preparat degustat punctul de plecare într-o călătorie culinară completă, DIVAN este locul ideal. De ce spunem asta? Pentru că, într-o atmosferă ce pare desprinsă din palatele poveştilor turceşti, chelnerii de la DIVAN parcă te roagă să te lași purtat de aromele mirodeniilor într-o călătorie culinară în care vei descoperi cele mai savuroase amestecuri.

Preparatele delicioase, reţetele autentice şi aromele ingredientelor aduse direct din Turcia transformă locul în ceva de poveste. Nu am așteptat mult și aperitivul ne-a fost servit. Cald, bine făcut și gustos. Am ales Kabak Koftesi (Chiftele de dovlecel și brânză), Cacik (Cremă de iaurt, castraveți, usturoi și ulei de măsline), Patlican Soslu (Vinete coapte în sos de roșii, ardei roșu și verde, usturoi, ulei de măsline), toate, la pachet, cu Turk Ekmegi, o lipie turcească caldă.

Imediat, papilele noastre gustative au început să își facă de cap, iar preparatele gătite pe care Salih le-a adus la measă, udate cu ulei de măsline şi desăvârşite de mirodenii speciale, ne-a transpun pentru câteva momente în lumea turcă plină de culoare, arome şi amestecuri care de care mai savuroase.

Și asta nu a fost tot. Răsfățul a continuat cu un Divan Kebap, un platou mixt a la Divan care include, printre altele, mai multe specialități turcești: Adana kebap, Patlicanli kebap, Kuzu pirzola, Cop șiș, Tavuk gugus șiș, dar și Tavuk kanat șiș. Ca și garnitura am ales Patates tava, cartofi prăjiți în stilul turcesc. Nu au lipsit de pe masă nici lipiile turcești, dar nici berea Efes Pilsener.

Desertul a fost … divin. Dondurmali kunefe sau, pe românește, cataif cald cu brânză servit cu înghețată turcească a fost unul din cele mai bune deserturi pe care le-am mâncat.

Și, pentru că nu am reușit să degustăm din toate specialitățile lui Salih Kilic, bucătarul din Sanliurfa, cel care a creat meniul restaurantelor şi ale cărui preparate, realizate fără compromisuri de la reţetele originale, păstrează aroma autentică a mâncării tradiţionale greu de găsit chiar şi în Turcia, am revenit și a doua zi. Dovada… din poze!

Vă mai putem spune că de la preparatele autentice, la covoarele tradiţionale de pe pereţi şi motivele otomate de pe podea, restaurantul Divan nu este doar locul în care poţi mânca, ci un adevărat punct de plecare pentru o călătorie culinară în Turcia. Iar la baza aromei inconfundabile a preparatelor de care oaspeţii se pot bucura la DIVAN stau reţetele tradiţonale şi ingredientele aduse direct din Turcia.

Aroma sucului de rodii, a mentei, năutului, kaymak-ului şi a celorlalte ingrediente ce compun mâncarea din meniul DIVAN nu ar fi putut fi niciodată replicată, astfel că pentru acestea au fost aleşi cei mai buni producători din Urfa, Gaziantep, Mersin si Kahramanmaras.

În plus, scenariul poveştii în care preparatele DIVAN îi invită pe vizitatori este întregit de amenajarea restaurantelor, realizată de arhitectul Cristian Corvin, ce combină elementele tradiţional otomane cu cele interpetate într-o manieră modernă.

divan 3

Abundenţa covoarelor autentice turceşti de pe pereţii noului restaurant, alături de luminile atârnate de tavan, transpun vizitatorii într-o atmosferă caldă şi intimă şi dau totodată un suflu de agitaţie, tipic aglomeraţiei dintr-un bazar.

Restaurantul DIVAN din calea Floreasca nr. 111-113 îşi aşteaptă oaspeţii în fiecare zi între orele 10:00-02:00, punând la dispoziţia acestora 260 de locuri.

VEZI SI:

Trends: Mike Taylor și pasiunea lui pentru fotografie – Galerie Foto

Trends: Top 24 hoteluri “minune” din întreaga lume – Galerie foto

Inedit: Cum fac rușii branding! – Galerie foto

Inedit: Cineva se bucură de zăpadă – 15 fotografii de iarnă!

Travel trends: minuni ale naturii de văzut într-o viaţă – Galerie foto

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.