Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi-a desemnat ieri, 8 ianuarie, cei mai buni stundenţi ai săi în cadrul unei gale care a avut...
Foto Gala Studenților Români din Străinătate - EchipaLiga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi-a desemnat ieri, 8 ianuarie, cei mai buni stundenţi ai săi în cadrul unei gale care a avut loc, pentru al cincilea an consecutiv, la Palatul Parlamentului, Sala Alexandru Ioan Cuza.

Categoriile de premii acordate la ediția din 2014 a Galei LSRS au fost: Studentul Român al Anului din America, Studentul Român al Anului din Europa, Studentul Român al Anului de pe alte Continente (America de Sud, Asia, Africa, Australia), Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România, Premiul Special în Arte și Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate.

Români cu care ne mândrim: cine sunt cei mai buni români care studiază în străinătate?

Juriul, format din personalităţi ale mediului academic, cultural, public şi privat, a ales cei mai buni studenţi români care studiază peste hotare, şi nu numai, dintre cei peste 50 de finalişti ai Galei 2014.

gala 2014 3Marele premiu, Studentul Român al Anului din Străinătate, a fost câştigat de Sonia Cristina Coman (Universitatea Columbia, SUA) cu specializare în artă franceză. Sonia este artist plastic, poet și dramaturg și a avut deja numeroase expoziții personale și de grup precum cele din cadrul Golden Leaves Gallery, Loeb Drama Center, Dervent Museum și multe altele. A publicat în reviste de specialitate pe plan internațional, iar una dintre piesele ei de teatru a fost pusă în scenă în Statele Unite și în Slovenia. Poeziile ei de tip haiku, tanka și renku au primit importante distincții atât în Japonia, cât și în alte țări.

Celelalte premii acordate studenților români cu rezultate excepționale au fost câştigate de:

  • Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Diana Danciu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
  • Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Mircea Cimpoi (Universitatea Oxford, Marea Britanie).
  • Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Luca Victor Ilieșiu (Universitatea Princeton, SUA).
  • Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Ioana Literat (Universitatea , SUA).
  • Studentul Anului de pe Alte Continente – Marius Wamsiedel (Universitatea Hong Kong, China).
  • Studentul Român Erasmus al Anului – Andra-Maria Buța (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).
  • Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Ana Maria Vîjdea (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).
  • Studentul Anului în România – Sorina Lupu (Universitatea Politehnica din București).
  • Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Sînziana Mircea (Universitatea de Muzică și Dans din Köln).

„Putem spune cu mândrie că Liga s-a impus prin rezultate incontestabile. Continuăm să credem, cu tărie, că România de mâine depinde de generația tânără de astăzi. Ei sunt deja o forță și un mecanism pentru schimbare pozitivă în România. Dragi prieteni, fiecare dintre voi – premianții și finaliștii Galei LSRS, voluntarii Ligii, susținătorii și partenerii Ligii prezenți aici în sală, și cei peste 8200 de membri LSRS – sunteți tot atâtea motive de speranță pentru viitorul României”, a afirmat Dan Nechita, noul Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate.

Totodată, în cadrul celei de-a cincea ediții a Galei,, Liga Studenților Români din Străinătate a oferit Sergentului Major Daniel Porumb distincția LSRS „Eroism, devotament și demnitate”, în semn de profundă admirație și statornică recunoștință pentru dragostea de țară, curajul remarcabil și eroismul de care a dat dovadă de-a lungul activității sale și pentru lecția de demnitate pe care o oferă studenților și absolvenților români de pretutindeni. De asemenea, Ionuț Budișteanu a fost recompensat cu distincția LSRS pentru Merite Academice Deosebite. Ionuț a conceput și creat un sistem pentru maşini autonome, pentru care a câștigat în 2013 marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair, cel mai mare concurs preuniversitar de știință și inginerie din lume. Până în prezent, Ionuţ a participat la peste 130 de concursuri naţionale şi 18 concursuri internaţionale din 11 ţări.

„Gala LSRS aduce acasă, în sufletele noastre, energia a sute și mii de tineri români din întreaga lume. România are nevoie de voi – voi, liderii autentici care vã distingeți nu prin funcții, ci în primul rând prin trei valori fundamentale: competențã, caracter și pasiune. Anii care urmeazã trebuie să fie un semnal cã România este pregatitã pentru voi, adevãrații lideri – liderii cu viziune, care gândesc pozitiv și actionează cu energie și competențã, pentru binele comun. Astãzi mai mult ca oricând avem nevoie de un pact al tinerilor, un pact pentru acțiune. Numai astfel România se va ridica, și vã invit sã îl construim împreunã în lunile și anii care vin. Împreunã, uniți, mergem înainte!”, a afirmat Sebastian Burduja, membru fondator și Președinte de Onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.