NVIDIA lansează procesorul mobil Tegra K1, dotat cu 192 de nuclee proiectate folosind arhitectura NVIDIA® Kepler™, care stă la baza celui mai puternic GPU...
NVIDIA_CEO_Jen_Hsun_HuangNVIDIA lansează procesorul mobil Tegra K1, dotat cu 192 de nuclee proiectate folosind arhitectura NVIDIA® Kepler™, care stă la baza celui mai puternic GPU de pe planetă, NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti. Noul procesor deschide universul gaming-ului pe PC unei noi generaţii de dispozitive mobile.

Procesorul Tegra K1 setează un nou standard pentru dispozitivele mobile datorită implementării suportului pentru tehnologiile PC. Noul procesor va permite generațiilor următoare de dispozitive mobile să ruleze jocuri sofisticate bazate pe motorul grafic Unreal Engine 4, al celor de Epic Games. Procesorul a fost proiectat pentru accelerarea dezvoltării de aplicații pentru procesarea imaginii și recunoașterea vorbirii.

“În ultimele două decenii, NVIDIA a inventat GPU-ul și a dezvoltat mai multe tehnologii pentru grafică decât orice altă companie,” declară Jen-Hsun Huang, cofondator și CEO, NVIDIA. “Prin intermediul procesorului Tegra K1, am implementat aceste tehnologii în segmentul mobil. Acest procesor reprezintă un avantaj major pentru dezvoltatori, care vor putea să dezvolte o nouă generație de jocuri și aplicații care funcționează pe orice dispozitiv.”

Tegra K1 este disponibil în două variante compatibile. Prima versiune folosește o arhitectură quad-core pe 32-biți, 4-Plus-1™ ARM Cortex A15. A doua versiune folosește un nou procesor Super Dual Core proiectat integral de NVIDIA pe o arhitectură de 64 biți. Acest CPU (cu nume de cod “Denver”) oferă un spor de performanță considerabil atât în aplicații single-thread și multi-thread. Este bazat pe infrastructura ARMv8, care combină eficiența arhitecturii ARM cu peformanța arhitecturii pe 64-biți.

Ambele versiuni ale procesorului Tegra K1 sunt dotate cu 192 de nuclee NVIDIA Kepler, oferind o performanță grafică fără precedent. Versiunea de 32 biți va fi disponibilă în dispozitive  în prima jumătate a anului 2014, în timp ce versiunea de 64 biți va fi disponibilă în dispozitive în a doua jumătate a anului current.

Un nou standard în grafica pentru jocuri

Tegra K1_die shot_64-bit_Jan 2014Tegra K1 oferă compatibilitate completă pentru tehnologiile de gaming din segmentul PC – printre care DirectX 11, OpenGL 4.4 și teselare. Aceste caracteristici le va permite dezvoltatorilor de jocuri să ofere cel mai înalt nivel al performanței grafice pentru dispozitivele mobile.

Noile funcții suportate de Tegra K1 vor permite implementarea celui mai avansat motor grafic, Unreal Engine 4, pe dispozitivele mobile. Unreal Engine este motorul grafic cu cel mai mare success, fiind la baza mai multor jocuri high-end de pe PC-uri și console.

Tegra K1 este primul procesor mobil care oferă aceleași funcții disponibile pe noua generație de console (Xbox One, PlayStation 4) și o performanță mai mare în comparație cu actuala generație de console (Xbox 360, PlayStation 3).

“Datorită acestui nou procesor vom putea să folosim aceleași  aplicații disponibile pe PC și console și să le rulăm pe Tegra,” declară Tim Sweeney, fondator Epic Games și dezvoltator al motorului grafic Unreal Engine. “De acum înainte vom observa cum diferența de performanța și caracteristici dintre dispozitivele mobile și PC–urile high-end va fi tot mai mică, până în punctul în care aceasta nu va mai exista.”

Procesare avansată: Noi funcții creative

Tegra K1 este primul procesor cu o putere de procesare avansată – folosind GPU-ul pentru a oferi o nouă experiență vizuală.

În același timp, este și primul procesor mobil cu suport pentru NVIDIA CUDA® – cea mai completă platformă de procesare paralelă. Plaforma CUDA a fost descărcată de peste 2 milioane de ori, fiind la baza unor aplicații performante pentru procesarea imaginii, recunoaștere vocală, editare video și altele.

Eficiență fără precedent: Noi standarde

Pe lângă puterea de calcul de care dispune, procesorul Tegra K1 este și foarte eficient. GPU-ul Kepler, care stă la baza procesorului Tegra K1 este de 1,5 ori mai eficient comparativ cu orice alt GPU mobil. Această caracteristică permite obținerea unei performanțe mai mari pentru jocuri și aplicații accelerate de GPU.(1)

Arhitectura Kepler – oferită iniţial în sisteme desktop și notebook, apoi în stații de lucru și supercomputere – este cea mai eficientă arhitectură GPU.

“Kepler stă la baza celor 10 cele mai eficiente supercomputere din lume,” declară Linley Gwennap, Linley Group. “Prin scalarea tehnologiei existente, NVIDIA a setat un nou standard pentru dispozitivele mobile.”

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.