Există în România, dar nu numai, ideea preconcepută cum că vinul merge cu mâncarea în funcţie de culoare. Carne roşie, vin roşu, carne albă,...
Vitis-Metamorfosis1Există în România, dar nu numai, ideea preconcepută cum că vinul merge cu mâncarea în funcţie de culoare. Carne roşie, vin roşu, carne albă, vin alb. Nu e obligatoriu aşa, şi dincolo de carne, vinul însoţeşte aproape orice meniu, de la legume, la brânzeturi, patiserie sau prăjituri. Pentru că poate, pentru că e mult mai mult decât o simplă băutură aşa cum e, de exemplu, berea.

Consumul de vin e un adevărat tabiet pentru cunoscători, evident, vorbim despre vinurile adevărate nu de poşircă. Apropo de poşircă, nu vă bucuraţi niciodată dacă aţi găsit vin ieftin. Ăla nu e vin, ori pentru că e o pastilă, ori pentru că cine l-a făcut nu i-a acordat atenţie.

Piaţa românească e marcată în continuare de consumul de vin, pardon, de aşa-zis vin ieftin, la PET sau nu, care nu îndeplineşte niciuna dintre caracteristicile licorii reale cu excepţia, poate, a culorii. Iar asta e mare păcat, ne batem joc din zgârcenie sau din ignoranţă de milenii de istorie, deşi, trebuie spus, consumul de vinuri nobile a început să revină.

Prin urmare, dacă ar fi să dăm vreodată un sfat legat de consumul de vin, ar fi unul singur. Decât să vă amăgiţi cu poşircă ieftină, mai bine nu beţi deloc. Vinul bun, băut în cantităţi normale e medicament, în vreme ce pseudovinul e boală curată.

Şi pentru numele lui Dumnezeu, se răsucesc în mormânt generaţii întregi de oenologi din toată lumea dacă, atunci când vă decideţi să daţi banii pe un vin adevărat, o Fetească Neagră de Dealu Mare, un Cabernet Sauvignon şi tot aşa, îi aruncaţi în obraz o porcarie precum cola. Moare, pentru că e viu, şi răzbună ofensa pe ficatul vostru.

Dacă vreţi neapărat să le combinaţi cu ceva, folosiţi sifon pentru vinul alb sec (care trebuie băut mereu răcit) şi apă pentru vinul roşu, dar nu amestecate, ci în pahar separat. Deşi e un obicei german barbar, vinul alb admite până la un punct şpriţul. Vinul roşu, însă, face infarct, dacă îl combinaţi cu altceva decât condimente la fel de nobile ca şi el (scorţişoară, vanilie, cuişoare, piper, nucşoară, mai ales atunci când îl vreţi cald, fiert).

Mai multe despre serialul „Adevaratul Gust al Vinului”,  lucrat in parteneriat cu Vitis Metamorfosis, pe businesscover.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.