Cu un ochi râde şi cu altul plânge. Aşa se prezintă industria viei şi vinului din România în 2013, un an altfel foarte bun...
vinCu un ochi râde şi cu altul plânge. Aşa se prezintă industria viei şi vinului din România în 2013, un an altfel foarte bun pentru producătorii de vin. Pe de o parte, producţia de vin este în creştere, pe de altă parte banii care merg către investiţii în vii şi în unităţi de producţie ajung la străini. Pe de o parte, suprafeţele de vii hibride pe rod sunt în scădere, pe de alta, producătorii de vin nobil sunt încă puţini. Sau, producţia creşte, dar consumul de vin scade.

Cam acestea sunt liniile generale în care evoluează industria viti-vinicolă din România. O industrie prezentă în România de peste 2.000 de ani şi care are multe zone cu specific naţional. Şi care ne duce şi la bancuri de genul „nu îi cere unui moldovean (sau unui oltean) un pahar cu apă toamna pentru că nu are să îţi dea; dacă îi ceri vin, cu mare plăcere”.

Consumul de vin pe locuitor se situează, în prezent, la 21 de litri, în scădere de la 23 de litri în 2011. Desigur, este posibil ca în datele statistice oficiale să nu intre toate viile din ţară; avem încă o mulţime de gospodari care nu produc pentru consum şi nici nu au suprafeţe suficient de mari de vie pentru a fi declarabile (pentru impozitare). Dar direcţia rămâne: consumăm mai puţin vin şi tot mai multă bere. Cam 89 de litri pe capital anual, ceea ce ne situează pe locul al şaselea în Europa. Acelaşi loc pe care îl ocupăm la producţia de vin (deşi anul acesta ar trebui să urcăm până pe cinci în urma producţiei record).

Oricum ar fi, diferenţa este foarte mare între consumul (oficial) de vin şi cel de bere. Criza însă a obligat doritorii de licori alcoolice să caute produse tot mai ieftine, de aceea mai bine de jumătate din consumul de bere este la PET. Iar un PET de doi litri sau doi litri şi jumătate costă 5-6-7 lei, adică mai puţin decât o sticlă de vin de 0,75 litri. Mai ieftină şi decât un vin de masă, „soi” care se restrânge tot mai mult şi lasă loc vinurilor mai bune.

Diferenţa dintre vin şi bere se vede şi în producţie. Anul acesta, care a avut ploi suficiente în prima jumătate a anului şi mult soare în a doua, ne aduce o producţie record de vin, de peste 4 milioane hectolitri, depăşind şi anul 2011 când s-a situat la foarte puţin peste 4 milioane hectolitri (datele sunt conforme PNVV, asociaţia producătorilor – datele Eurostat sunt diferite, indicând doar 3,28 milioane hectolitri în 2011). Anul trecut, producţia a fost de 3,45 milioane hectolitri, vremea fiind vinovatul principal. Spre comparaţie, producţia de bere se ridică la 17 milioane hectolitri.

Mai multe despre serialul „Adevaratul Gust al Vinului”,  lucrat in parteneriat cu Vitis Metamorfosis, pe businesscover.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.