Programul educațional al asociaţiei De-a arhitectura, care mizează pe predarea prin observare și experimentare a arhitecturii pe înțelesul copiilor, se va extinde în anul...
real_estateProgramul educațional al asociaţiei De-a arhitectura, care mizează pe predarea prin observare și experimentare a arhitecturii pe înțelesul copiilor, se va extinde în anul şcolar 2013-2014 la 60 de noi clase din Bucureşti şi din ţară. Potrivit rerezentanţilor asociaţiei, programul se află în faza finală de acreditare la Ministerul Educației Naționale.

Programul educaţional „De-a arhitectura în oraşul meu” se desfăşoară deja pentru al doilea an consecutiv. Pentru anul şcolar 2013-2014, cursul despre arhitectură şi mediu construit, adresat copiilor cu vârste între 9-11 ani, ajunge la un număr de aproximativ 1.500 de elevi din Bucureşti şi din ţară (Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Sfântu Gheorghe, Reghin, Cluj- Napoca).

Pentru anul şcolar 2014-2015, înscrierile se vor desfăşura în perioada 15.12.2013-01.03.2014, şi se vor realiza direct pe site-ul Asociației, www.de-a-arhitectura.ro, pentru un număr de maxim 100 de clase din toată ţara.

„De-a arhitectura în oraşul meu” este implementat ca o curriculă opţională sau extracurriculară, cu sprijinul arhitecţilor membri şi al voluntarilor Asociaţiei. S-au implicat activ și Ordinul Arhitecților din România precum și Uniunea Arhitecților din România. 5

Proiectul este finanțat atât cu sprijinul celor două organizații de arhitecți, dar mai ales din fonduri private, furnizate de companii care pun accentul pe educație ecologică, sustenabilitate și educație în arhitectură. Până în prezent Holcim și compania germană Xella, prin brandul YTONG, au fost cele mai active în susținerea De-a arhitectura.

„Copiii sunt foarte încântați de modul în care se desfășoară aceste cursuri, pentru că se pune accentul pe observare și experimentare. Pe baza unei programe și a unei metodologii atent construite, în colaborare cu psihologi și pedagogi, reușim să facem din cursurile De-a arhitectura un joc, din care copiii învață despre spațiul construit, arhitectură, design, dar și noțiuni de cultură generală și principii de ecologie și sustenabilitate,” explică arhitect Corina Croitoru, fondator De-a Arhitectura.

Inspirate de modelul de învățământ din țările nordice, considerat a fi cel mai eficient în învățământul primar, cursurile interdisciplinare sunt predate de arhitecți, în colaborare cu învăţătorul clasei. „De-a arhitectura în oraşul meu” este susţinut în patru limbi: română, germană, maghiară şi engleză.

4„Educația în arhitectură şi mediu construit poate pune bazele responsabilităţii sociale şi a culturii urbane pentru viitorii cetăţeni. Prima promoție De-a arhitectura a absolvit în 2013 – 220 de copii din trei școli de stat și patru școli private. Anul acesta proiectul a luat amploare, fiind extins la 60 de clase și 1500 de copii din toată țara. Începând cu 2016, 10.000 de elevi din 400 de clase din România, alături de 100 de arhitecţi, vor fi implicaţi în program în fiecare an,” a declarat arhitect Mina Sava, fondator De-a arhitectura.

Partenerul principal al cursului „De-a arhitectura în orașul meu” pentru anul şcolar 2013-2014 este Holcim România.Compania a lansat în martie 2013 şi „Lecţia verde – Creează-ţi mediul!”, primul manual digital dezvoltat vreodată în România.

YTONG este primul brand care s-a alăturat viziunii Asociaţiei „De-a arhitectura” în 2013 făcând posibil programul pentru săptămâna Școala Altfel „De-a arhitectura povestită”.  Compania va fi alături de program pentru a doua oară, în acest an şcolar, în cadrul conferinţelor pentru școlari susținute de arhitecți notorii ai momentului, menite să îi inspire şi să le deschidă noi căi către cunoaştere. Conferinţele se vor desfăşura în cadrul programului Şcoala Altfel: „Să știi mai multe, să fii mai bun!” (2014). Brandul de origine germană YTONG este lider mondial în producția de beton celular autoclavizat și are o lungă tradiție de susținere a arhitecturii la nivel internațional.

Obiectivul pe termen lung al acestui program educaţional este introducerea în şcoli a educaţiei de arhitectură şi mediu construit, cu titlu de materie opţională precum şi încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resursă de învăţare pentru alte materii.

„Înţelegându-şi locul ca o verigă în succesiunea generaţiilor, copiii vor conştientiza cât de importante sunt comportamentele şi deciziile lor în crearea viitorului propriului oraş,” spune arhitect Miruna Grigorescu, membru fondator al Asociației “De-a arhitectura”.

„De-a arhitectura” este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură şi mediu construit pentru copii, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Asociaţia a fost creată de arhitecţii: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil și Miruna Grigorescu. Împreună cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, Asociaţia De-a Arhitectura a dezvoltat un program cultural care include programul educaţional „De-a arhitectura în oraşul meu”. 6

Primele etape de dezvoltare ale programului cultural precum şi tipărirea materialelor didactice au fost finanţate din fondul Taxa de Timbru de Arhitectură, acordată de Ordinul Arhitecţilor din România în urma concursurilor de proiecte culturale. În prezent Asociaţia a iniţiat un proiect de strângere de fonduri, numit “Creştem împreună un oraş”, pentru susţinerea extinderii programului educaţional la nivel naţional.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.