Compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, una dintre cele mai importante companii de profil din lume, a realizat recent un studiu privind...
sanatateCompania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, una dintre cele mai importante companii de profil din lume, a realizat recent un studiu privind nivelul de multumire al romanilor, comparativ cu alte tari din regiune, in ceea ce priveste diverse aspecte care contribuie la calitatea vietii. Cercetarea a fost realizata in sapte tari din sud-estul Europei.
Familia, locul in care romanii isi recapata fericirea

Potrivit rezultatelor finale ale acestui studiu, 83,5% dintre romani s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de viata de familie, fiind urmati de turci (80,5%) si de croati (76,4%). In acest clasament, cehii (67,7%) si slovacii (67,2%) au cele mai mici scoruri.

“Scorurile slabe ale cehilor si slovacilor sunt in linie cu unele dintre cele mai ridicate rate ale divorturilor din Europa – 66% in Cehia si 47% in Slovacia. Prin contrast, Romania are una din cele mai scazute rate a divorturilor din Europa, de numai 22%.” a declarat Daniel Enescu, Managing Partner al Daedalus Millward Brown.

Sanatatea si educatia in Romania: cele mai mari decalaje din regiune, intre sistemele public si privat

In ceea ce priveste sistemul privat de sanatate, 65,2% dintre romani s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de acesta, Romania ocupand astfel primul loc in regiune. Romanii sunt urmati la mare distanta de turci (52,5%) si de sarbi (45,9%) in acest clasament. Daca ne uitam in schimb la sistemul public de sanatate, Romania se plaseaza pe penultimul loc, cu doar 16,8% dintre romani multumiti sau foarte multumiti. Topul satisfactiei fata de sistemul public de sanatate este condus detasat de Turcia (48,4%), urmata la mare distanta de Cehia (29,7%) si Croatia (21,7%).

“Retelele private de sanatate din Romania se dezvolta pe un teren extrem de fertil cat timp sistemul public de sanatate genereaza insatisfactie pentru 4 din 5 romani”, a mai spus Daniel Enescu.

Un fenomen similar cu cel din sanatate putem vedea si in sistemul de invatamant. Romania ocupa penultimul loc in regiune in ceea ce priveste sistemul public de invatamant, fiind devansata la gradul de nemultumire doar de Serbia. Astfel, doar una din trei persoane din Romania (28.0%) se declara multumita de sistemul public de invatamant. Cand vine insa vorba de invatamantul privat, romanii ocupa locul doi, dupa bulgari, cu 45.0% din respondenti care se declara multumiti sau foarte multumiti de acest aspect.

“Nemultumirea romanilor fata de sistemul de invatamant public nu face decat sa confirme starea de degradare a acestuia. Fie si numai cand ne comparam cu vecinii nostri, ne dam seama ca am ramas in urma la unul din capitolele cele mai importante pentru competitivitatea tarii si implicit pentru calitatea viitoare a vietii ” a adaugat reprezentantul Daedalus Millward Brown.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti din sapte tari: Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia. Datele au fost culese in luna august 2013, din Panelul Daedalus Online. Esantioanele sunt reprezentative pentru populatia din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.