KDF Energy, compania românească lider în tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe piaţa din România, Bulgaria și Grecia,...
Tranzactii certificate de carbon (1)KDF Energy, compania românească lider în tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe piaţa din România, Bulgaria și Grecia, a identificat principalele provocări pe care a treia fază (2013 – 2020) a Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU – ETS) le generează pentru operatorii economici.

EU-ETS acoperă peste 11.000 de centrale electrice și unități de producție din cele 28 de țări membre UE, precum și din Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

Spre deosebire de primele două faze, alocările nu mai sunt 100% gratuite. În prezent, pe piața românească, 185 de instalații beneficiază de alocare gratuită pe perioada 2013 – 2020. Pentru anul în curs, alocarea gratuită se ridică la aproximativ 29 de milioane de certificate în România.

„Schimbările aduse principalelor verigi care antrenează operatorii economici de pe piața carbonului: verificare – monitorizare – raportare – alocarea gratuită a certificatelor de emisii comparativ cu cele două faze anterioare (2005 – 2007; 2008 – 2012) reprezintă pentru KDF Energy un bun culoar de business în care suntem deja lideri pe piața românească, și anume, cel al consultanței pe piața de energie. Departamentul nostru  de Schimbări Climatice este, începând din 1 noiembrie, cu atât mai puternic cu cât ni s-a alăturat, pe poziție de management, Hortensia Dumitriu, cu o vastă expertiză legislativă în domeniu”, declară George Brăiloiu, Director General al companiei KDF Energy.verde

Comisia Europeană stabilește alocările

Dacă în primele două faze alocările pentru operatori erau stabilite de către statul membru UE prin Planul Național de Alocare (PNA), în această etapă alocarea este stabilită de Comisia Europeană, prin Măsurile Naţionale de Implementare (NIMs).

Alocările gratuite scad gradual

Numai o parte din alocarea totală este alocată operatorilor de către statul membru, restul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EUA) fiind scoase la licitație prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice. Pentru 2013, România are alocate 27,9 milioane de EUA-uri spre licitare, iar în 2014 numărul lor va crește la 35,8 milioane EUA-uri, în timp ce alocările gratuite vor scădea.

Pe fondul descreșterii anuale a alocărilor gratuite, operatorii economici vor fi nevoiți să cumpere certificate în licitații, investiție suplimentară care se va regăsi în costul final al produselor finite. Fondurile acumulate în urma licitațiilor pot fi accesate de către operatori pentru realizarea de investiții în modernizarea instalațiilor încât să reducă emisiile de carbon.

Alocări gratuite numai pentru anumite sectoare

Dacă în primele două faze, alocările s-au realizat în mod gratuit către toate sectoarele aflate sub incidența EU-ETS, în a treia fază, alocarea gratuită se realizează numai către sectoarele supuse riscului de relocare (adică de mutare a activității economice respective din spațiul UE în spațiul extracomunitar), precum sectorul rafinare, ciment, sticlă, hârtie, metalurgie.

Generatorii de energie electrică nu mai primesc alocări cu titlu gratuit. Pentru aceștia, statul român a decis aplicarea prevederilor din directiva EU-ETS cu referire la alocările tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producătorilor de energie electrică (prin Planul Național de Investiții – PNI).

Monitorizare și verificare

Monitorizarea emisiilor de realizează tot anual, cu raportare în perioada martie/aprilie a anului următor celui în care au fost realizate emisiile. Emisiile anulate sunt validate de verificatori acreditați de Asociația de Acreditare din România (RENAR), organismul de acreditare al statului român, recunoscut de Comisia Europeană.

A crescut numărul de raportări

În această fază, crește numărul de raportări, calendarul incluzând în această perioadă un nou raport (31 decembrie) privind modificările din instalații din punctul de vedere al capacității, al nivelului de activitate și al funcționării.

Certificatele de emisii reprezintă dreptul acordat fiecărui operator care deţine o instalaţie din sectoarele de sub schemă de a emite dioxid de carbon. Certificatele trebuie utilizate pentru conformarea cu emisiile anuale de CO2 generate de activitatea de producţie pe care o desfăşoară. Acestea sunt comercializate în situaţiile în care operatorii, în urma investițiilor de retehnologizare şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice, îşi reduc emisiile de CO2 comparativ cu valoarea anuală alocată cu titlu gratuit prin Măsurile Naţionale de Implementare.

KDF Energy este lider în tranzacţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe piaţa din România, Bulgaria si Grecia, extinzându-şi activitatea în sectorul producţiei de energie verde, furnizării de electricitate, comercializării de certificate verzi şi energie. Sediul central al societăţii este situat în Bucureşti, iar din anul 2009 s-a extins prin deschiderea filialelor locale în Grecia (Atena) şi Bulgaria (Plevna).

Compania are un portofoliu important de clienţi din România, Bulgaria şi Grecia, incluși în EU-ETS (Schema Europeană de Comercializare a Emisiilor de gaze cu efect de seră), dar fără limitare la aceasta. Compania este una dintre cele mai importante societăţi comerciale care tranzacţionează certificate de emisii de CO2, certificate verzi și energie din Europa Centrală şi de Est.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.