Astăzi, am avut ocazia să particip, acasă la Ericsson, în America House, la un eveniment în care specialiștii companiei au prezentat noile soluțiii 4G IP...

ericsson (4)Astăzi, am avut ocazia să particip, acasă la Ericsson, în America House, la un eveniment în care specialiștii companiei au prezentat noile soluțiii 4G IP și au demonstrat că noile echipamente pe care operatorii le pot folosi pentru a-și actualiza anumite structuri foarte importante din rețea vor crește performanța și astfel, aceștia pot obține un avantaj competitiv pe piață. Bonus: cum arată 5G-ul?

Experți Ericsson din toată lumea s-au adunat în această săptămână la București pentru a realiza demonstrații practice ale soluțiilor de 4G IP și de rețelistică optică ale companiei. În altă ordine de idei, Societatea Permanent Conectată în care Ericsson estimează că vor fi 50 de miliarde de dispozitive conectate până în anul 2020, rețelele broadband au nevoie de un plus de capacitate și de noi abilități tehnologice pentru a susține creșterea explozivă a traficului de date. Iar, datorită celor mai noi produse și soluții din portofoliul său, Ericsson are posibilitatea unică de a fi liderul evoluției către rețele IP de a patra generație (4G IP).

Tehnologia de comunicații stă la baza schimbărilor care ne caracterizează viața în această perioadă, transformând semnificativ modul în care trăim, lucrăm și interacționăm unii cu alții și, apoi, cu lumea din jurul nostru. În acest mediu de comunicații care se schimbă constant, traficul mobil de date crește într-un ritm exponențial, ultimul raport Ericsson Mobility Report previzionând o creștere de 12 ori a traficului între 2012 și 2018.

Vezi si: 

Ericsson Mobility Report: 5,6 miliarde de abonamente pentru smartphone-uri la nivel global

INTERVIU: Răzvan Pîrvu, Ericsson: în România ne confruntăm cu o situație paradoxală

Ericsson este convins că lumea evoluează către o Societate Permanent Conectată, estimând că, până în 2020, vom vedea peste 50 de miliarde de dispozitive conectate. Această dezvoltare extraordinară cere un plus de capacitate, de acoperire și de fiabilitate a rețelelor pentru a le permite operatorilor să se adapteze și să răspundă noilor circumstanțe de piață. Dată fiind cererea în creștere pentru servicii personalizate avansate, mobilitate, servicii de cloud și conexiuni machine-to-machine, complexitatea aceastei provocări depășește simpla nevoie de a adăuga capacitate, noduri sau straturi de tehnologie dedicate anumitor servicii.

“Tehnologia susținută de rețelele 4G IP reprezintă o schimbare fundamentală față de forma actuală a rețelelor. A patra generație de rețelistică IP oferă soluții simple, inteligente și scalabile, cu performanță superioară, pentru a răspunde, astfel, celei mai mari provocări a operatorilor de telefonie mobilă, fixă sau a furnizorilor de servicii combinate – aceea de a oferi servicii noi pe măsură ce se concentrează pe reducerea costurilor. Rețelele 4G IP le vor permite operatorilor să își modifice modelele de business pentru a putea fi competitivi și profitabili pe o piață globală aflată în creștere”, susține Răzvan Pîrvu, Head of Marketing & Strategy Ericsson South East Europe. Potrivit lui, rețelele de generație următoare trebuie să fie:

 • Inteligente – cu caracteristici avansate care îmbunătățesc vizibilitatea în interiorul structurii de transmisie de date și mecanisme inteligente de control al politicilor interne care îi ajută pe operatori să livreze servicii diferențiate și personalizate care oferă calitatea potrivită, la momentul potrivit și în locul potrivit.

 • Scalabile – pentru a răspunde atât nevoii de capacitate sporită, cât și pentru a gestiona complexitatea procedurilor de semnalizare prin abilități îmbunătățite de control

 • Simple – contribuind la creșterea eficienței rețelei prin reducerea numărul de platforme existente, unificarea rețelelor suprapuse și introducând un sistem comun de management foarte performant

 • Performante – o rețea care oferă nu doar cea mai bună gestionare a capacității, ci și care transformă performanța rețelei într-un factor sustenabil de diferențiere față de competitori.

Ericsson are o experiență vastă în gestionarea rețelelor fixe și este lider de piață pe segmentul soluțiilor dedicate rețelelor de broadband mobil, ceea ce îi permite să livreze soluții complete pentru rețele convergente de ultimă generație, în special pentru cele a căror creștere este determinată de broadband mobil și în care domină traficul de date video. Specialiștii companiei sunt capabili să proiecteze și să livreze atât soluții complete pentru rețelele IP, cât și soluții IP formale, verificate și documentate. Soluțiile Ericsson sunt bazate pe un portofoliu complet ce înglobează porturi de acces fixe și mobile, soluții de backhaul și transport prin echipamente microwave și de rețea optică, nuclee de bază, servicii de suport pentru operațiuni (OSS) și politici de control.

Săptămâna aceasta, Ericsson România a găzduit o serie de întâlniri cu clienții în timpul cărora specialiștii companiei au prezentat noile soluțiii 4G IP și au demonstrat noile echipamente pe care operatorii le pot folosi pentru a-și actualiza anumite structuri foarte importante din rețea, a-și crește performanța și pentru a obține un avantaj competitiv pe piață. Unul dintre produsele prezentate a fost Ericsson SSR 800 din gama Smart Services Routers, care le oferă operatorilor o platformă scalabilă și consolidată ce poate livra servicii pentru infrastructuri de rețele fixe și mobile. Soluția permite convergența completă  a rețelei, astfel încât abonații să poată accesa serviciile de pe orice dispozitive și din orice loc.

Ericsson a demonstrat, de asemenea, viziunea sa Service Provider SDN (Software Defined Networks – rețele definite prin software), dezvoltată în cooperare cu furnizori de servicii de telecomunicații, care oferă un control integrat asupra rețelei din centrul de date până în rețeaua extinsă, ajungând la rețeaua de acces radio. În plus, soluția de organizare a rețelei și de administrare a platformei de cloud unifică sistemele de management noi cu cele existente și le permite operatorilor să controleze mai bine costurile, să maximizeze flexibilitatea rețelelor și timpul necesar lansării unui nou serviciu pe piață și să valorifice noi oportunități de realizare a veniturilor.

În timpul demo-urilor, clienții au avut, de asemenea, ocazia să înțeleagă cum soluția Ericsson Packet Optical Transport System poate îmbunătăți eficiența transportului de date IP. Pentru a menține un cost de exploatare mic, operatorii au nevoie de convergență în rețelele lor metropolitane, asigurându-se, astfel, că toate serviciile sunt susținute de o aceeași rețea și o singură platformă cu un sistem unic de management. Pentru serviciile IP, rețeaua convergentă trebuie să fie simplă și scalabilă, cu performanță superioară. Familia de produse Ericsson SPO ajută operatorii să răspundă acestor provocări și poate garanta o dezvoltare flexibilă a rețelei și un plus de eficiență a costurilor.

În ceea ce privește 5G-ul, Pîrvu susține că acesta reprezintă un concept în sine și nu mai putem vorbi doar de viteză de transfer. Potrivit lui, vom putea vorbi de eficiență, dar totul într-un viitor nu prea îndepărtat.

 • Eric Victor

  05/04/2015 #1 Author

  Cum am precizat intr-un articol anterior, sunt tare curios cat de mult mai poate duce dezvoltarea si daca noi oamenii nu vom deveni cu timpul “roboti” desi e un cuvant greu.

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.