Răzvan Pîrvu, Head of Marketing & Strategy Ericsson South East Europe a declarat într-un interviu acordat Gadget & Trends Magazine că în România ne...

Razvan Pirvu - Head of Marketing & Strategy Ericsson South East EuropeRăzvan Pîrvu, Head of Marketing & Strategy Ericsson South East Europe a declarat într-un interviu acordat Gadget & Trends Magazine că în România ne confruntăm cu o situație paradoxală. Pe de o parte, vitezele de acces la Internet sunt printre cele mai ridicate din Europa și din lume. Pe de altă parte, din punct de vedere al penetrării accesului la Internet, suntem cu mult sub media Uniunii Europene. Care este impactul tehnologiei de broadband mobil?

GADGET & TRENDS MAGAZINE: Care sunt beneficiile aduse de serviciile de telefonie mobilă în bandă largă populației? Cum pot acestea sa imbunatateasca viata oamenilor si cum pot contribui la o dezvoltare durabila a societatii si a mediului la nivel local si international?

RĂZVAN PÎRVU: Tehnologia de broadband mobil joacă un rol din ce în ce mai important în viețile noastre de zi cu zi. Ea transformă, practic, modul în care lucrăm, în care interacționăm unii cu alții, în care ne distrăm sau ne relaxăm și are, astfel, un potențial imens de a ne îmbunătăți calitatea vieții.

În primul rând, conexiunile broadband mobile au un impact foarte vizibil și direct asupra dezvoltării economice și sociale ale unei țări. Vorbim aici de o serie de beneficii, de la investiții semnificative la nivel de infrastructură de telecomunicații la apariția unor noi activități comerciale și la creșteri clare de eficiență și  productivitate la nivelul companiilor. Un studiu realizat de Ericsson arată că dublarea vitezei de acces broadband poate să contribuie cu până la 0,3% la creșterea PIB-ului unei țări. În plus, accesul mai rapid la informație se traduce prin oportunități mai mari de dezvoltare pentru o multitudine de sectoare economice, precum educație, sănătate, energie, transport la sectorul alimentar sau bancar.

În plus față de aspectele economice, broadband-ul mobil poate contribui semnificativ la dezvoltarea ariilor rurale, în special în zona proiectelor de sănătate sau educație. Din experiența noastră în alte țări, am observat că broadband-ul ajută deja la îmbunătățirea îngrijirii medicale în zone greu accesibile și poate asigura accesul unor comunități izolate la educație sau la servicii financiare. În Africa, am dezvoltat, împreună cu parteneri locali, o serie de proiecte care îmbunătățesc viața de zi cu zi a fermierilor, oferind informații mai exacte despre vreme și ajutând la crearea unei piețe de vânzare virtuale, unde ei își pot tranzacționa produsele.

G&TM: Care sunt avantajele pentru sistemul de sanatate, educatie…?

RP: Când vine vorba despre sănătate, cred că unul dintre cele  mai importante lucruri se referă la gradul de informare al cetățenilor și la ușurința cu care ei pot cere sfaturi medicale chiar și de la distanță.Vedem încă anumite zone din lume unde boli care pot fi prevenite și tratate fac încă ravagii. În acest context, conectivitatea mobilă face posibilă implementarea unor soluții de e-sănătate care pot varia de la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor din zone greu accesibile la informații legate de prevenirea sau tratarea unor maladii dificile precum malaria, tuberculoza sau virusul HIV/ SIDA. Revenind la exemplul Africii, există anumite comunități în care activăm care, fără conexiuni mobile de Internet, ar fi complet private de acces la resurse medicale.

Beneficiile soluțiilor de broadband nu sunt, însă, limitate la cazuri atât de specifice. Un studiu realizat recent arată că tehnologia mobilă poate contribui la reducerea costurilor din sectorul medical chiar și în țări dezvoltate, în special datorită îmbunătățirii canalelor de comunicații, al dezvoltării soluțiilor de monitorizare de la distanță și al reducerii timpului de decizie.

În zona de educație, tehnologia și conexiunile broadband extind accesul tinerilor la informație și îi ajută să dobândească aptitudini necesare pentru ca ei să fie competitivi în noua economie globală și să obțină, spre exemplu, locuri de muncă mai bune. În același timp, o programă de cursuri disponibile online, e-book-uri și programele de tip e-școală pot facilita introducerea serviciilor de educație și în zone mai greu accesibile, la costuri reduse.

G&TM: Cum poate impacta o conexiune broadband sau transforma un business?

RP: Cea mai importantă caracteristică a conexiunilor de broadband mobil este aceea că ele pot conduce la automatizarea și simplificarea proceselor de business, ducând astfel la un plus de eficiență și productivitate pentru orice companie. În plus, este clar că modul în care noi, ca persoane, consumăm serviciile de date mobile s-a schimbat dramatic în ultimii ani, iar biroul nu mai este definit strict în termeni fizici. În acest context, companiile devin tot mai receptive la soluții IT&C care să le ajute să transforme aceste modificări de atitudine într-un avantaj de creștere și dezvoltare. Vorbim aici despre posibilitatea de a implementa și susține servicii online mai complexe, precum cele de teleprezență sau platforme de cloud cu ajutorul cărora angajații își pot accesa documentele și pot lucra de oriunde s-ar afla.

G&TM: Exista studii si cifre asupra conexiunilor broadband in lume?

RP: Studiul nostru anual despre mobilitate, Ericsson Mobility Report, lansat în luna iunie a acestui an, arată că numărul abonamentelor de broadband mobil au crescut cu 45% de la an la an, atingând, în prezent, cifra de 1,7 miliarde. În 2018, este preconizat că vor exista 7 miliarde de abonamente de broadband mobil. Aceste cifre sunt, desigur, în strânsă legătură cu numărul tot mai mare de smartphone-uri folosite peste tot în lume. Spre exemplu, în primul trimestru din 2013, 50% din telefoanele vândute pe piața mondială au fost smartphone-uri. În același timp, estimarea noastră este că, până la sfârșitul anului 2018,  traficul general de date mobile va crește de 12 ori, iar serviciile LTE vor fi disponibile pentru 60% din populația lumii. Creșterea este generată de cantitatea tot mai mare de conținut video, dar și de vitezele de transfer îmbunătățite obținute prin optimizarea rețelelor HSPA și a dezvoltării tehnologiei 4G.

G&TM: Care sunt planurile pe termen scurt pe acest segment si cum sta Romania in comparatie cu alte natiuni?

RP: Comisia pentru Broadband și Dezvoltare Digitală, un organism dezvoltat de ITU în colaborare cu UNESCO și din care Ericsson face parte, și-a propus ca, până în 2015, să crească procentul de gospodării din țările în curs de dezvoltare care au acces la internet de la 28% în prezent la 40%. Este un obiectiv ambițios care poate deveni realitate doar dacă, la nivel decizional și guvernamental, beneficiile pe care le poate avea broadband-ul pentru dezvoltarea sustenabilă a societății sunt clar înțelese. În plus, ceea ce Comisia a mai subliniat este nevoia ca Agenda Digitală a fiecărei țări să includă obiective clare, specifice, legate de implementarea la scară cât mai largă a conexiunilor broadband.

În momentul de față, în România ne confruntăm cu o situație paradoxală. Pe de o parte, vitezele de acces la Internet sunt printre cele mai ridicate din Europa și din lume. Pe de altă parte, din punct de vedere al penetrării accesului la Internet, suntem cu mult sub media Uniunii Europene. Vedem însă semne pozitive din piață că toți marii jucători sunt conștienți de situație și se fac pași clari în direcția creșterii penetrării serviciilor de Internet, fie ele fixe, de tip fiber-to-home, fie mobile.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.