În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă...

internetÎn prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit. Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile. Romania este considerată a fi conectată la internetul în bandă largă în proporție de 87%.

Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetățeni) făceau parte numeroase familii și întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfășurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă și mai costisitoare.

Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene a declarat: „UE are o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, însă pentru persoanele aflate în zonele cele mai izolate, satelitul este o bună modalitate de a rămâne conectat, iar acest lucru probabil că nu se va schimba.”

Mulți europeni nu își dau seama că serviciile în bandă largă prin satelit reprezintă o opțiune pentru ei. Acesta este motivul pentru care dna Neelie Kroes a lansat broadbandforall.eu („servicii în bandă largă pentru toți”), un serviciu dezvoltat de Asociația Europeană a Operatorilor de Satelit (ESOA) care permite cetățenilor să verifice rapid ce opțiuni au la dispoziție în privința serviciilor în bandă largă prin satelit.

Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 EUR pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 EUR pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 EUR (mai ieftin dacă se contractează un abonament de tip premium).

Cu toate acestea, dna Kroes a atras atenția asupra faptului că serviciile în bandă largă de bază nu sunt suficiente și că viteza mai mare a acestora este esențială pentru realizarea obiectivului unui continent cu adevărat conectat:

„Europa are nevoie de o conectivitate cu viteza luminii. Nu putem lăsa în urmă unele societăți și pe unii cetățeni. Acum, când ne-am realizat obiectivul privind banda largă de bază, trebuie să ne concentrăm imediat pe investițiile în rețele noi de mare viteză.”

„Accesul la servicii în bandă largă fiabile și cu prețuri accesibile, cu viteze mai mari, de 30 Mbps și 50 Mbps, este esențial atât pentru dezvoltarea economică a Europei, cât și pentru următoarea generație de produse și servicii digitale cum ar fi televiziunea conectată, e-sănătatea, cloud computing-ul și automobilele conectate.”

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.