ECOSUN Expert România, prin intermediul unei investiţii de câteva milioane de euro, intră pe piaţa producţiei de energie solară inaugurand un prim parc fotovoltaic...
www.FotografieAeriana.euECOSUN Expert România, prin intermediul unei investiţii de câteva milioane de euro, intră pe piaţa producţiei de energie solară inaugurand un prim parc fotovoltaic cu o capacitate de 2,5 MWp, dezvoltat în localitatea Podu Olt, din comuna braşoveană Hărman.

Parcul, a cărui suprafaţă este de 5,7 hectare de teren, utilizează 9.792 de module solare de înaltă eficiență, produse de compania franceză Voltec Solar. „ECOSUN Expert România este, de altfel,  unic distribuitor în ţară al panourilor solare Voltec, iar acest prim proiect poate fi considerat drept un showroom, unde viitori potenţiali parteneri pot evalua şi aprecia eficienţa acestor panouri, garantate de producător pentru 25-30 de ani”, a declarat Frederic Rohmer, director asociat.

Producţia anuală a parcului fotovoltaic, estimată la aproximativ 3,3 GWh, este suficientă pentru a alimenta cu electricitate 3.000 de gospodării din Podu Olt şi Hărman.

În general, pentru a monta 1 MW de capacitate într-un proiect solar este necesară o investiţie de 1 – 2 milioane de euro, în funcţie de mai mulţi factori (teren inclus sau nu, fiabilitatea proiectului, originea panourilor solare precum si garanţia acestora, stabilitatea şi rezistenţa structurii de susţinere, drumuri de acces, garduri, sistem de securitate etc.). Un proiect fotovoltaic bun este evaluat, nu după prețul investit într-un MW instalat, ci în functie de rata de recuperare a investiţiei, raportata la perioada de funcţionare a acestuia de 25-30 de ani.

Investiţia aparţine companiei ECOSUN Expert Braşov, deţinută parțial de ECOSUN Expert România, plus câţiva investitori privați. Parcul fotovoltaic a fost dezvoltat în buna colaborare cu societatea locală SISE Electrica Transilvania Sud. Un al doilea parc este în construcţie, în aceeaşi configurație tehnică și financiară.

Peste tot în lume se dezvoltă proiecte de energie regenerabilă, pentru a reduce dependenţa de petrol şi a menţine nivelul de poluare sub control. România se inscrie în această tendinţă mondială iar sistemul cu module fotovoltaice are avantajul de a produce cât mai aproape posibil de zonele de consum, şi, odată investiţia făcută, se menţin costurile de producţie pentru următorii 25-30 de ani, ceea ce nu poate fi garantat de energia din surse fosile sau din alte surse”

Frederic Rohmer, director asociat

La nivel global, ECOSUN Expert, cu sediul în Franţa, produce energie în cinci parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 10 MWp. Compania a vândut către diferiţi clienţi 65 de sisteme fotovoltaice de dimensiuni mari, toate funcţionale în acest moment. Specializată pe dezvoltarea şi realizarea de proiecte de sisteme fotovoltaice, filiala din România a ECOSUN Expert oferă şi soluţii „la cheie” pentru sisteme fotovoltaice montate pe acoperişuri, şi este distribuitor exclusiv al modulelor Voltec Solar din România.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.