“Al treilea trimestru a fost plin de confuzii, majoritatea venind din partea politicienilor. A fost, în mare parte, ceea ce am așteptat, dar să...
piata_de_capital“Al treilea trimestru a fost plin de confuzii, majoritatea venind din partea politicienilor. A fost, în mare parte, ceea ce am așteptat, dar să ne întrebăm ce se va întâmpla în trimestrul al IV-lea și prima parte a lui 2014”, scrie Steen Jakobsen, economist șef Saxo Bank, în raportul pe Q4 2013.

Scuza oficială a Băncii Federale a SUA de a nu renunța la “medicamentul” infuziei monetare a fost restricționarea politicilor monetare. E un alt mod de a spune că prognozele băncii nu au reușit să oprească așteptările privind dobânzile să crească vertiginos majoritatea anului. Banca a tras o linie pe nisip pentru 3% la bondurile guvernamentale pe 10 ani și 4,5-4,6% pentru dobânda la împrumuturile pe 30 de ani pe locuințe.

“Deschidem, astfel, o analiză interesantă. Un aspect ar fi schimbarea relativă a valorilor asseturilor. Echilibrul relativ s-a înclinat către venituri fixe, în dauna pieței de equity. Vor mai fi necesare câteva reuniuni ale FOMC pentru a înțelege asta, dar așteptați-vă ca dobânda la bondurile guvernamentale SUA pe 10 ani să atingă 2,25% până la sfârșitul trimestrului”, scrie Jakobsen în cadrul aceluiaşi raport.

Care este alternativa? Investițiile, consumul și activarea întreprinderilor mici și mijlocii. Să nu uităm că politica monetară în regimul infuziei monetare e direcționată către 20% din economie, reprezentată de companiile listate și marile bănci aflate sub cvasi-sponsorizare de stat. Aceste 20 de procente obțin 95% din tot creditul și capitalul politic. Celelalte 80% din economie care creează de fapt slujbele – IMM-urile – rămân fără oxigen adică fără acces la creditare. E o ironie faptul că IMM-urile sunt responsabile de crearea a 65% din slujbele de pe întreg mapamondul, iar în Europa, IMM-urile creează 85% din toate locurile de muncă, din 2000 încoace.

Pentru a analiza local perspectiva globală a pieței de capital, Saxo Bank organizează evenimentul “Q4 Outlook Insights” în București, la data de 30 octombrie. “Banca a obișnuit deja specialiștii pieței de capital din România cu aceste evenimente-dezbatere, la care participă de fiecare dată zeci de investitori și lideri de opinie. Saxo Bank este una dintre puținele instituții care oferă instrumente și platforme educaționale gratuite pentru investitori, plus șansa, de câteva ori pe an, de a interacționa direct cu specialiștii băncii.

Evenimentul din octombrie este cu atât mai important cu cât SUA trec printr-un blocaj guvernamental, fiind amenințate și de default, iar revirimentul Europei atârnă și el de un fir de ață, împletit… nemțește”, precizează oficialii băncii specializată în investiţii şi tranzacţionări online.

Seminarul este gratuit și se va desfășura miercuri, 30 octombrie 2013.

Locul: HotelNovotelBucharestCity Centre

Calea Victoriei 37B Sector 1, BUCUREȘTI

Ora: 17.00-19.00

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.