Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie arată faptul că introducerea unui consum moderat de bere în dietă poate scadea riscul de apariție...
bereUn studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie arată faptul că introducerea unui consum moderat de bere în dietă poate scadea riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Studiul, realizat în Finlanda, pe subiecți masculini cu o dietă care include un consum moderat de bere, a demonstrat că incidența pietrelor la rinichi poate scădea cu 40%.

Doctorul Tero Hirvonen de la Institutul de Sănătate Publică din Helsinki, coordonatorul studiului, afirmă că aceste posibile efecte ale consumului moderat de bere nu pot fi puse pe seama unui anumit ingredient al acestei băuturi, ci este rezultatul unui cumul de elemente pe care berea le conține – de la ingredientele sale naturale, la ponderea de peste 90% pe care o are apa în compoziția sa.

„Studiul vine să aducă o confirmare științifică unor obiceiuri, să le spunem, mai degrabă populare. Este binecunoscută recomandarea de a bea bere pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Iată însă că există și dovezi științifice în acest sens, așa că iubitorii berii au un motiv în plus de bucurie. În mod evident însă având grijă să nu depășească limitele unui consum de bere moderat” a declarat Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Pietrele la rinichi sunt depuneri bogate în calciu care, dacă ajung în uretră, pot bloca fluxul urinei cauzând dureri mari și posibile leziuni ale rinichilor. Studiul a fost realizat în Finlanda, pe un eșantion de peste 27.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani.

Rezultatele au arătat că un consum moderat de bere reduce riscul de a dezvolta pietre la rinchi cu 40%. Studiul este cu atât mai valoros pentru iubitorii berii având în vedere că nicio altă băutură testată în acest studiu, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, nu a modificat pericolul apariției acestei afecțiuni. Printre băuturile care au mai fost testate se numără și laptele, sucurile de fructe și ceaiul. Studiul indică faptul că alcoolul și cantitatea de apă conținute de bere concură la creșterea fluxului de fluide, reducând astfel riscul acumulării de pietre. Mai mult, conținutul de alcool este cel care crește procesul de eliminare a calciului, vinovat de formarea pietrelor la rinichi. Aceste descoperiri sunt completate de faptul că hameiul are capacitatea de a inhiba elimiarea calciului din oase, fapt care conduce la încetinirea dezvoltării  calculilor renali.

Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție atrag atenția că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.