Producătorul de electronice Samsung, una dintre cele mai importante companii din tehnologie, a încheiat un parteneriat cu Ministerul Educației Naționale pentru lansarea programului educațional...
Smart Classroom 2Producătorul de electronice Samsung, una dintre cele mai importante companii din tehnologie, a încheiat un parteneriat cu Ministerul Educației Naționale pentru lansarea programului educațional Smart Classroom.

Proiectul se adreseasă liceelor la nivel naţional, prima unitate de învăţământ dotată cu gadgeturi Samsung fiind Şcoala Comercială Superioară „Nicolae Kretzulescu” din București.

„Ceea ce se întâmplă astăzi aici are legătură cu prezentul acestei generații care este familiarizată cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le oferă elevilor oportunitatea de a studia așa cum își doresc. Asistăm la o schimbare fundamentală a filosofiei claselor în care elevii interacționează și primesc feedback în timp real,” a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale.

Smart Classroom oferă o soluție completă care include atât suport hardware și software, cât și content digital adaptat curriculumului recomandat elevilor de liceu. În clasa digitală, care a fost dotată cu 31 de tablete Samsung GALAXY Note 10.1, un E-Board, un Smart TV și două laptop-uri, elevii (de clasa a XI-a și a XII-a) vor putea studia cursul opțional „Succesul profesional”. Astfel, peste 350 de elevi ai școlii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din București vor putea beneficia în primul an de soluția oferită de Samsung Electronics România. Cursul a fost dezvoltat de către Junior Achievement, iar digitalizarea sa în format HTML a fost făcută de Read Forward.

„Ne dorim să conectăm școlile la internet astfel încât copiii să aibă acces la conținut și să putem oferi software care să îmbunătățească accesul la educație. Elevii sunt extrem de conectați la prezent, iar acest proiect este o șansă pentru viitor,” a declarat Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

„Lansarea proiectului Smart Classroom face parte din eforturile noastre de a susține tânăra generație în direcția educației și pregătirii profesionale. Elevii de liceu din clasele terminale au acum posibilitatea să studieze utilizând tehnologie de ultimă generație și să acceseze un conținut interactiv, util în pregătirea lor profesională, în condițiile în care aptitudinile digitale sunt atât de necesare zilei de astăzi și, mai ales, celei de mâine. Mai mult, sala de curs se poate transforma într-o „clasă virtuală”, facilitând accesul la educație și schimb de experiență, indiferent de locul în care se află profesorul și elevul. În această direcție a fost dezvoltat și programul local „Trends of Tomorrow”, lansat în 2011, prin care susținem dezvoltarea profesională a tinerilor din clasele terminale, pentru a face pașii spre o carieră de succes, într-o lume tot mai digitală”, a declarat Mihaela Stănoiu, Responsabil CSR în cadrul Samsung Electronics România.

Practic, clasa digitală permite comunicarea în timp real între elevi și profesori, controlarea de către profesor a informațiilor afișate pe tabletele elevilor, precum și schimbul de experiență între licee prin sistemul cloud.

Potrivit reprezentanţilor Samsung România, clasa smart va fi utilizată în cadrul orelor de “Succes profesional” (orientarea în carieră), unul dintre opţionalele aflate în curricula şcolară din acest an, elevii având acces la platforma oferită de Samsung chiar şi acasă. “Accesul la acest program se va face pe baza unor criterii pe care urmează să le stabilim cu Inspectoratele Şcolare locale. Acum suntem în discuţii pentru liceele din Iaşi şi Timişoara, urmând ca până la finalul acestui an şcolar să extindem programul în cât mai multe instituţii”, a precizat Mihaela Stănoiu.

Importanța învățământului digital este reafirmată și de studiile în domeniu, care arată că, în momentul în care elevii se bucură de o experiență de învățare interactivă, aceștia rețin 75% din informații, în timp ce doar 20% dintre informații sunt reținute atunci când suportul de învățare este doar audio-video. În momentul în care informația este citită, elevii rețin până la 5%  din informație.

Obiectivul parteneriatului dintre Ministerul Educației Naționale și Samsung îl reprezintă familiarizarea elevilor și a profesorilor cu soluții de învățare performante, care pot să ușureze procesul de predare-învățare și să-l facă mai atractiv.

Samsung Electronics România și Ministerul Educației Naționale au semnat în luna iunie a acestui an un parteneriat pentru amenajarea unor săli de clasă Smart în liceele din București, Timișoara și Iași cu echipamente IT de ultimă generație.

Școala Comercială “Nicolae Kretzulescu” a fost fondată în toamna anului 1864. Până la înființarea Academiei de Studii Economice în aprilie 1913, Școala Comercială a fost cea mai înaltă treaptă a învățământului economic românesc. Din 1997, s-a introdus pentru elevii de clasa a10-a cursul de Educație Antreprenorială, prin programul Junior Achievement, iar în anul 2003 liceul a devenit centru de testare acreditat de ECDL (European Computer Driving Licence), primind Diploma de excelență pentru activitatea desfășurată. Totodată, școala se remarcă prin utilizarea programului computerizat de predare-învățare (AEL).

Junior Achievement România, organizație non-profit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a Junior Achievement Worldwide, USA și a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare și cea mai dinamică organizație internațională de educație economică și antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 190.000 de elevi din 1.200 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.