Cei mai buni 20 de tineri care şi-au înscris proiecte în concursul Tech School de pe SmartNation.ro, o platformă de tehnologie iniţiată de UPC...
Tabara UPC Tech School 2013Cei mai buni 20 de tineri care şi-au înscris proiecte în concursul Tech School de pe SmartNation.ro, o platformă de tehnologie iniţiată de UPC România, una dintre cele mai mari companii telecomunicaţii din ţara noastră, au participat la începutul lunii septembrie la a doua ediţie a Taberei Tech School.

Printre provocările acestui an s-au numărat crearea un start-up virtual şi construirea unui robot cu funcţii multiple. Astfel, la finalul a doar 12 ore de lucru pe parcursul a mai puţin de 6 zile, echipa taberei l-a prezentat juriului – condus de Cătălin Buliga, CTO UPC România şi de Paul Neculoiu, Agenţia Spaţială Europeană – pe Helpy, un robot umanoid cu aplicaţii directe în domeniul medical.

În plus, tinerii au demonstrat capacitatea  acestuia de a transmite imagini în livestream, de a citi senzori de presiune, oxigen şi gaze din mediul înconjurător precum şi abilitatea de a vorbi cu potenţialii pacienţi prin sinteză vocală.

Încă din prima zi, cei 20 de participanţi au avut posibilitatea să se cunoască şi să se evidenţieze prin ideile lor într-o sesiune de pitching virtual al proiectelor lor, prezentând de la prototipuri de roboţi subacvatici, roboţi utilitari modulari, dispozitive care generează energie electrică prin energie cinetică (de mişcare) şi până la aplicaţii de mobile pentru piloţii de avioane sau sisteme de învăţământ transformate în modele de gaming în cloud.

Start-up-ul virtual a fost organizat pe 3 departamente (construcţie, programare şi marketing), acestea colaborând perfect pe parcursul taberei pentru a finaliza atât elementele de bază ale robotului cât şi funcţii suplimentare. Echipa a reuşit să convingă juriul că produsul lor merită să fie cumpărat într-un viitor apropiat.

Cei din echipele de construcţie şi programare au trecut cu uşurinţă de la tutoriale de limbaje avansate de programare – de la C Sharp, Python la cele de robotică, Arduino şi Raspberry Pi.

Echipa de marketing a reuşit să creeze în paralel pentru robot, în doar 3 zile, propriul logo customizat şi propriul spot video. Aceste elemente au stat la baza blog-ului de WordPress, a paginii de Facebook şi a canalului de Youtube ale lui Helpy, strategia echipei de promovare a personalităţii robotului atrăgând sute de fani şi de vizualizări.

„Ne bucurăm că, pentru al doilea an consecutiv, tabara TechSchool a adus laolaltă 20 de tineri geniali, oferindu-le oportunitatea de a dobândi cunoștinte noi, care să ii ajute în evoluția lor ulterioară. Prin simplul fapt că 20 de tineri au construit un robot umanoid funcţional, lucrând doar 2 ore pe zi, demonstrează că ideile lor nu doar vor schimba lumea, ci că o fac deja”, afirmă Cătălin Buliga, CTO UPC România.

Cei 20 de participanţi s-au inspirat, încă de la început, din vizitarea în premieră a laboratoarelor tehnologice avansate ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare de la Braşov, aici putând vedea şi testa în mod direct unele din cele mai noi tehnologii la nivel naţional şi mondial, de la platforme de construcţie pentru panouri solare şi până la roboţi precum Nao sau Dr. Robot.

Tinerii au beneficiat de suportul a peste 10 mentori de robotică, programare şi digital media care i-au ghidat în progresul dezvoltării şi promovării robotului lor – Helpy. Mentorii de la Inventeaza.ro şi Robofun.ro, alături de Alin Jderu, mentor Tech School din 2012, şi de primii doi mentori juniori ai programului Tech School – Andrei Kovari şi Iulian Atănăsoae, i-au ghidat în construcţia, programarea şi testarea zilnică a funcţiilor robotului.

Tinerii participanţi au avut oportunitatea să intre în legătura directă şi să le pună întrebări lui Adrian Buzatu, cercetător implicat în experimentul Atlas de la CERN de descoperire a bosonului Higgs – particula lui Dumnezeu – şi Cătălinei Curceanu, prim cercetător la Institutul Frascati de Fizica Particulelor din Roma. Au discutat cu aceştia despre subiecte de actualitate, inclusiv despre teoriile recente despre antimaterie şi despre utilizarea acceleratoarelor de particule în vindecarea cancerului.

La finalul taberei, cei 20 de participanţi au decis să îşi mărească echipa la nivel online printr-un parteneriat cu tinerii prezenţi în cadrul taberei Tech School 2012. Ei vor continua să dezvolte un plan de business pentru versiunea a doua a prototipului Helpy.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.