De la centre de date la dispozitive ultra-mobile precum tablete, smartphone-uri și device-uri purtabile, segmentele de computing trec prin evoluții importante, a declarat Brian...
Brian Krzanich prezentand noile procesoare Intel QuarkDe la centre de date la dispozitive ultra-mobile precum tablete, smartphone-uri și device-uri purtabile, segmentele de computing trec prin evoluții importante, a declarat Brian Krzanich, noul CEO al Intel, în timpul discursului de deschidere a Intel Developer Forum, care are loc la San Francisco. Krzanich a prezentat viziunea Intel și a explicat cum compania se adresează fiecărui segment de piață – prin accelerarea progreselor în sectorul device-urilor ultra-mobile cu noi produse pentru viitorul an și nu numai, inclusiv noi game cu consum redus de energie.

Krzanich a declarat că Intel nu va lăsa niciun segment neacoperit. “Inovația și transformarea industriei apar mai repede ca oricând, venind în completarea atuurilor Intel. Dispunem de tehnologia de producție de top și instrumentele arhitecturale pentru a merge și mai departe cu produsele cu un consum redus de energie. Intenționăm să conturăm și să fim lideri în toate segmentele de computing”, a declarat Krzanich.

Ediția din acest an a Intel Developer Forum a marcat primele discursuri ale lui Brian Krzanich și Renee James, Președintele Intel, de la preluarea funcțiilor în luna mai.

În cadrul prezentării sale, James a vorbit despre o nouă etapă în care fiecare dispozitiv și obiect are funcții de computing, ceea ce înseamnă că soluțiile integrate de computing trebuie să fie mai mici, mai rapide și produse în cantități mari.

“Tehnologia bazată pe semiconductori va continua să se adreseze celor mai mari probleme ale lumii, schimbând felul în care trăim, avem grijă de orașe și de sănătatea noastră”, a declarat James. “Intel a jucat un rol esențial în fiecare evoluție tehnologică din trecut și va continua să aducă inovații și în viitor”.

Acelerarea progresului în segmentul dispozitivelor ultra-mobile

Krzanich a declarat că Intel va lansa în această săptămână “Bay Trail”, primul procesor de tip system-on-a-chip (SoC) pe 22nm pentru dispozitive mobile. “Bay Trail” se bazează pe noua microarhitectură Silvermont, de înaltă performanță și cu consum redus de energie, care va sta la baza unei game largi de dispozitive, cu Android* și Windows*, în mare parte tablete și sisteme 2 în 1.

CEO-ul Intel a declarat că segmentul dispozitivelor ultra-mobile este foarte dinamic, prin definirea acestui sector, aflat în plină expasiune, prin smartphone-uri, tablete, dispozitive 2 în 1, care au funcții de la PC-uri precum tastaturi atașabile și alte dispozitive, dincolo de tradiționalele computere mobile.

“Smartphone-urile și tabletele nu reprezintă forma finală”, a declarat el. “Următorul val de computing nu a fost încă definit. Computerele purtabile, senzorii sofisticați și robotica sunt doar unele dintre aplicațiile inițiale”.

Pentru a exemplifica modul în care Intel va continua să folosească leadershipul din domeniul producției și architecturii pentru a dezvolta și mai departe dispozitive cu consum redus de energie, Krzanich a anunțat gama de procesoare Intel Quark. Noile produse vor duce Intel către segmente aflate în plină creștere, de la Internet la tehnologiile purtabile. Sunt construite pentru aplicații unde consumul redus de energie și dimensiunea au prioritate în fața înaltei performanțe.

Intel va prezenta designuri de referință bazate pe noua gamă de procesoare în al patrulea trimestru al anului, pentru a-i ajuta pe parteneri să accelereze dezvoltarea de soluții optimizate, construite inițial pentru segmentele industriale, energie și transporturi.

În contextul în care noua eră a computingului este din ce în ce mai personală, dispozitivele purtabile sunt o platformă bună pentru inovație. Krzanich a prezentat o brățară ca exemplu de concept pentru design-uri de referință aflate în dezvoltare și a declarat că Intel explorează oportunitățile cu partenerii în acest domeniu.

În privința comunicațiilor 4G, Krzanich a declarat că soluțiile LTE ale Intel oferă o alternativă pentru conectivitatea 4G multimode, multiband, eliminând o barieră critică al progresului Intel în segmentul smartphone-urilor. În prezent este disponibil un chip multimode, modemul Intel® XMM™ 7160, care este cea mai mică soluție multimode-multiband pentru roaming LTE din lume, având cel mai mic consum de energie.

Drept exemplu al accelerării ritmului de dezvoltare sub coordonarea noii echipe de management a Intel, Krzanich a declarat că modemul Intel® XMM™ 7260 se află în plină dezvoltare. Disponibil din 2014, modemul Intel XMM 7260 va oferi funcții avansate de LTE, precum “carrier aggregation” (tehnică pentru extinderea lăţimii de bandă). Krzanich a prezentat în timpul discursului său capabilitățile de “carrier aggregation” al modemului Intel XMM 7260, dublând cu succes viteza de transfer.

Noul CEO al Intel a prezentat o platformă pentru smartphone cu soluția LTE Intel XMM 7160 și viitoarea generație a gamei de procesoare Intel® Atom™ de tip SoC pentru smartphone-urile și tabletele pentru 2014, cu nume de cod “Merrifield.” Bazată pe microarhitectura Silvermont, “Merrifield” va oferi performanță crescută, eficiență energetică și autonomie crescută a bateriei pentru actualele produse Intel.

Leadershipul Intel în domeniul producției

Vorbind despre inovație continuă și rapidă a PC-urilor viitorului, Krzanich a prezentat sistemul “Broadwell” pe 14nm. “Broadwell” va intra în producție până la finalul anului și va fi gama de vârf a procesului de fabricație Intel pe 14nm. Primele produse “Broadwell” vor oferi performanță crescută, o mai mare autonomie și consum redus de energie pentru dispozitive 2 în 1 și pentru cele fără ventilație, Ultrabook-uri™ și alte PC-uri.

Krzanich a confirmat faptul că Intel intenționează să lanseze procesorul Intel Atom și alte produse bazate pe microarhitectura “Airmont” de viitoare generație, pe 14nm, la începutul lui 2014.

Fiind singura companie care oferă tranzistori 3D și singurul producător de semiconductoare pe 22nm, Intel este lider în industrie în ceea ce privește tehnologia tranzistorilor de peste 3 ani. Odată cu viitoarea generație a tranzistorilor 3D Tri-gate, pe 14nm, Intel își întărește leadershipul pe piață. Tranzistorii avansați 3D duc la eficiență energetică și performanțe crescute pentru o gamă largă de dispozitive, de la ultra-portabile la servere.

Reconfigurarea centrelor de date

Businessul Intel în domeniul centrelor de date, care generează venituri anuale de 10 miliarde de dolari, dezvoltă soluții care ajută companiile să țină pasul cu creșterea cererii pentru serviciile de tip cloud și pentru administrarea datelor de la miliarde de utilizatori și dispozitive conectate din întreaga lume. Scopul Intel este de a reconfigura centrele de date pentru a crea o fundație comună pentru centrele de date și serviciile de tip cloud care cuprind serverele, rețelistica, stocarea și securitatea.

Cea mai nouă gamă de procesoare Intel® Xeon® pentru centrele de date a fost lansată în cadrul aceluiași eveniment. Săptămâna trecută a fost lansată o nouă serie de produse și tehnologii pentru centrele de date, inclusiv noua generație a gamei de procesoare de tip SoC Intel® Atom™ C2000 pe 64 de biți dedicate microserverelor, platformelor de backup primar (cold storage) (cu nume de cod “Avoton”) și reţelisticii entry-level (cu nume de cod “Rangeley”).

Computing pentru rezolvarea problemelor umanității

În cadrul discursului său, James a vorbit despre orașe inteligente și servicii de sănătate personalizate, ca exemple de potențiale aplicații pentru tehnologii care pot transforma teoriile în realități ce pot schimba calitatea vieții.

Până în 2050, 70% din populația lumii va locui în megaorașe, potrivit lui James. Dezvoltatorii din domeniul tehnologiei semiconductorilor vor aduce inovații în managementul datelor în orașele inteligente. Intel a încheiat un parteneriat cu Dublin și Londra pentru a construi o soluție de referință care ar putea revoluționa managementul urban, oferindu-le locuitorilor orașe mai bune și servicii mai ieftine.

“Este esențial să instalezi puterea computingului în miliarde de dispozitive inteligente”, a declarat James. “Ceea ce facem este mai dificil dezvoltăm soluții de computing puternice care transformă datele în răspunsuri la cele mai complexe probleme ale lumii, precum cancerul. Ce am văzut până acum a fost doar o parte a modului prin care tehnologia Intel ar putea ajuta la vindecare, educare și la susținerea planetei”.

James a prezentat, de asemenea, puterea de supercomputing a Intel, ca un exemplu al felului prin care abilitățile de computing pot transforma sistemul de sănătate, cel mai mare sector al economiei globale. Intel lucrează împreună cu Institutul Knight Cancer de la Oregon Health and Science University la un proiect care vizează reducerea costurilor și a timpului de analiză a profilului genetic uman și la crearea unor hărți multidimensionale pentru ADN.

“Pentru prima dată în medicina modernă partea de computing și tehnologie a sănătății este la fel de importantă precum cea biologică”, a declarat James. “Cu cât livrăm mai multă putere de computing la prețuri avantajoase, cu atât mai multe vieți sunt salvate”.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.