UniCredit Ţiriac Bank, garanţii de 25 milioane euro pentru 100 de IMM-uri UniCredit Ţiriac Bank, garanţii de 25 milioane euro pentru 100 de IMM-uri
UniCredit Ţiriac Bank, una dintre principalele instituţii bancare din România, a finanţat IMM-urile cu aproximativ 25 milioane euro, prin intermediul iniţiativei Joint European Resources... UniCredit Ţiriac Bank, garanţii de 25 milioane euro pentru 100 de IMM-uri
IMMUniCredit Ţiriac Bank, una dintre principalele instituţii bancare din România, a finanţat IMM-urile cu aproximativ 25 milioane euro, prin intermediul iniţiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrată de Fondul European de Investiţii (FEI).

Acordate sub formă de împrumuturi cu condiţii preferenţiale, creditele au atins în prezent o rată de absorbţie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite băncii să aloce împrumuturi noi în sumă totală de 87,5 milioane euro. Garanţia JEREMIE acoperă 80% din valoarea creditelor.

JEREMIE este o iniţiativă comunitară care urmăreşte creşterea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul instrumentelor financiare finanţate din fondurile structurale. În România, JEREMIE este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, finanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Împrumuturile acordate beneficiază de o rată a dobânzii mai mică cu până la 100 de puncte de bază, de garanţii reduse (în funcţie de situaţia financiară a companiei garanţiile adiţionale variază între 70 şi 0%) şi de zero costuri pentru garanţia JEREMIE. IMM-urile pot accesa credite în cuantum de maximum 1,875 mil. euro sau echivalent lei, pentru o perioadă de 12-72 de luni.

Până în prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garanţie JEREMIE prin UniCredit Ţiriac Bank, valoarea medie a împrumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro. Cele mai multe IMM-uri care au solicitat şi au primit împrumuturi activează în domenii precum comerţul en-gros, retail şi producţia de produse din hârtie, metal şi cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care îşi desfăsoară activitatea în Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploieşti), Argeş (Piteşti) şi Botoşani (Botoşani).

“UniCredit Ţiriac Bank este un susţinător activ al împrumuturilor cu garanţie JEREMIE, sprijinind astfel semnificativ IMM-urile să îşi continue activitatea şi dezvoltarea într-un context dificil. În condiţiile în care IMM-urile sunt în general cele mai afectate de turbulenţele economice, suntem bucuroşi că, per total, prin instrumentul de garantare JEREMIE, mai mult de 1.500 de companii mici şi mijlocii din România au accesat împrumuturi în valoare de circa 160 milioane euro până în prezent”, a menţionat Hubert COTTOGNI, Deputy Director, Head of the Regional Business Development, FEI.

Iniţiativa JEREMIE, administrată în România de către FEI, reprezintă o nouă modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor. FEI dezvoltă instrumente financiare şi implică entităţi instituţionale şi private care au infrastructura şi aptitudinile necesare pentru a răspunde nevoilor de capital ale antreprenorilor. Facilitatea de garantare oferită prin intermediul UniCredit Ţiriac Bank şi alte bănci a fost primul instrument financiar implementat în România de FEI prin iniţiativa JEREMIE. Ulterior, FEI a dezvoltat un instrument de capital de risc JEREMIE, prin intermediul căruia a finanţat fondul de investiţii Catalyst România, dedicat susţinerii IMM-urilor active în sectorul Tehnologie-Media-Telecom (TMT).

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, numărând peste 3.900 sucursale.

JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) este o iniţiativă comună a Direcţiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene şi a Grupului Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană.

JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare (“holding funds”) care să poată finanţa IMM-uri într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmareşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană, în scopul îndeplinirii obiectivelor Agendei Lisabona, în acelaşi timp ducând la o utilizare mai eficientă a fondurilor structurale.

În România, Fondul de participare JEREMIE este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1 “Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie” – Domeniul Major de Intervenţie 1.2. “Accesul la finanţare pentru IMM-uri”.

Principala misiune a FEI, instituţie deţinută în principal de Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă. În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă.

Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de capital de risc şi private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2012. Cu participaţii în peste 430 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage.

Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2012, 4,7 miliarde euro în peste 220 de operaţiuni, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.