Campanie CROS&Universitatea Alternativă: susţine un Schimbă-Lume! Următorul Steve Jobs ar putea veni din România Campanie CROS&Universitatea Alternativă: susţine un Schimbă-Lume! Următorul Steve Jobs ar putea veni din România
Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS), o organizaţie de tineret dedicată organizaţiilor non-guvernamentale studenţeşti (ONGS-uri) şi voluntarilor acestora, oferă pentru 52 de tineri... Campanie CROS&Universitatea Alternativă: susţine un Schimbă-Lume! Următorul Steve Jobs ar putea veni din România

crosCentrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS), o organizaţie de tineret dedicată organizaţiilor non-guvernamentale studenţeşti (ONGS-uri) şi voluntarilor acestora, oferă pentru 52 de tineri care au mare nevoie de sprijin financiar suplimentar reduceri sub forma unor vouchere în valoare de 100, 200 sau 300 de euro pentru participarea la cursurile Universităţii Alternative. Cele 52 de astfel de vouchere însumează 8.700 de euro.

“Te invităm şi pe tine să faci o alegere, de aceea îţi punem această întrebare: vrei să susţii un tânăr să studieze la Universitatea Alternativă cumpărând unul din cele 24 vouchere de 100, 21 vouchere de 200 sau 7 vouchere de 300? Acest voucher ar acoperi o parte din taxa de 500 de euro pentru un tânăr student care nu îşi permite să achite taxa integral”, spun reprezentanţii CROS.

Află mai multe despre CROS şi Universitatea Alternativă.

Modelul de învăţamânt propus de CROS se doreşte a fi o alternativă la sistemul promovat atât de universităţile de stat cât şi de cele particulare din ţară. Studenţii au de ales din 15 programe de învăţare, cum este exemplul incubatorului de afaceri, cursuri şi traininguri, coaching şi mentoring, rent a team sau internshipuri.

Principiile modelului alternativ

1. Autonomie în învăţare

Învăţarea autentică şi performantă e un proces condus de fiecare individ care poate fi sprijinit, dar nu determinat din exterior. Fiecare student îşi face propriile alegeri susţinut de peste 100 de ore de consiliere, mentorat şi coaching. Autonomia implică personalizarea.

2. Colaborare în comunităţi de practici

Comunitatea de practici presupune procesul de învățare socială care se petrece atunci când oameni cu același interes pentru un domeniu al activității lor profesionale colaborează de-a lungul unei perioade extinse pentru a pune în comun idei, expertiză și cunoaștere, pentru a găsi soluții și a construi inovații.

3. Experiențe autentice în viața reală

La Universitatea Alternativă înveţi prin proiecte reale, care fac o diferenţă. Am observat că atunci când învăţarea pleacă de la probleme sau proiecte concrete, din viaţa reală, e mult mai eficientă, mai de durată şi mai relevantă. De aceea noi credem că pentru a învăţa ceva trebuie să începi să-l şi practici, într-un proiect de care îţi pasă cu adevărat. Recomandăm ca primul mediu de învăţare să fie unul bazat pe voluntariat. Noi facilităm accesul la experienţe practice prin programul Rent-a-Team, prin facilitarea de Internship-uri la unul dintre cei peste 50 de parteneri sau prin Incubatorul B3 pentru cei care vor să pornească o afacere.  CROS1

4. Mediul de învățare face diferenţa

Investim cu atenţie energie în a crea o îmbinarea optimă între un spaţiu fizic accesibil, prietenos şi bogat în resurse, un mediu virtual activ care ne ţine conectaţi şi unde putem centraliza informaţiile comunităţii şi un mediu social dominat de încredere, prietenie şi colaborare.

Am pornit acum 5 ani cu 20 de studenţi şi cu gândul ca în 10 ani să avem o universitate în care studiază acei 1% din studenţii din România care pot deveni agenţi de schimbare. Azi universitatea există, prin ea au trecut 500 de studenţi, iar pentru anul 2013-2014 avem 150 de studenţi acceptaţi. Majoritatea sunt studenţi care fac lucruri în care cred cu tărie și care au impact real pentru comunitatea din jurul lor.

De fiecare dată când au loc înscrieri în Universitatea Alternativă, suntem puşi în faţa unor alegeri grele. De prea puţine ori găsim acel Schimbă Lume în care vedem un potenţial imens de a deveni un agent de schimbare în societatea noastră, dar care să îşi permită şi să plătească taxa pentru a fi student la noi.

Prea puţini cunosc însă poveştile care stau în spatele acestor studenţi, studenţi care au decis că a face lumea un loc puţin mai bun este ceea ce îi ghidează. Poveşti care nu sunt despre sacrificiu personal, ci despre alegeri. Alegerea de fi voluntar şi a-i ajuta pe ceilalţi versus a te angaja. Alegerea de a rămâne şi de a construi în ţară versus a pleca în străinătate. Alegerea de a face lucruri în care crezi cu toata fiinţa versus confortul material imediat.

Chiar dacă contribuția studentului este de 500 de euro, aceasta suma reprezinta doar 20% din valoarea totală. Cu alte cuvinte, din cei 2500 de euro cât valorează experinţa anuală a unui student, acesta plăteşte 500 de euro. Restul de 80% sunt suportați de noi. Ce ne-a ajutat să acoperim parte din aceste costuri a fost alegerea unor companii de a ne susţine misiunea, dar şi alegerea partenerilor noştri educaţionali şi a profesorilor de a-şi oferi voluntar timpul şi cunoştinţele care ne ajută să livrăm constant experienţe de învăţare la calitate maximă. Momentan însă, nu am ajuns în punctul în care aceste costuri să fie acoperite în totalitate, ceea ce pune o presiune enormă pe organizaţia noastră – pe cei 14 oameni care o creează zi de zi.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.