Aplicațiile Android plătite, risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite Aplicațiile Android plătite, risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite
Ultima cercetare realizată de Bitdefender, liderul pieței românești de soluții antivirus, arată că și aplicațiile de Android plătite prezintă un risc de colectare a... Aplicațiile Android plătite, risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite
angry birds star warsUltima cercetare realizată de Bitdefender, liderul pieței românești de soluții antivirus, arată că și aplicațiile de Android plătite prezintă un risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite. Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizează și înregistrează locația utilizatorului și transmite către servere aparținând unor terțe părți ID-ul unic al terminalului, chiar și după achiziția aplicației.

Aplicațiile gratuite sunt recunoscute ca instrumente care livrează utilizatorului reclamă și colectează informații personale. Cumpărarea aplicației ar trebui să elimine ambele acțiuni, însă cercetarea Bitdefender relevă faptul că acestea înregistrează în continuare locația, codul unic al terminalului și chiar citesc contacte.

O analiză pe aplicațiile de top din Google Play, care sunt disponibile atât în versiune gratuită cât și cu plată, arată că principala diferență între aplicațiile gratuite și versiunile lor plătite din punct de vedere al asigurării confidențialității datelor este că intruziunea este pur și simplu mai bine ascunsă.

Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizează și înregistrează locația utilizatorului și transmite către servere aparținând unor terțe părți ID-ul unic al terminalului, chiar și după achiziția aplicației. Versiunile plătite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound și Cut the Rope se comportă similar (vezi documentul Excel atașat). Vezi lista cu jocuri

Deși principalul argument cu care sunt convinși utilizatorii să cumpere aplicații plătite este acela al absenței reclamelor, mecanismul de urmărire a detaliilor personale din acestea rămâne activ, chiar dacă utilizatorul nu vede propriu-zis banner-ele.

Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizează și înregistrează locația utilizatorului și transmite către servere aparținând unor terțe părți ID-ul unic al terminalului, chiar și după achiziția aplicației.

Aplicațiile analizate au fost prezente în top-ul aplicațiilor plătite din Google Play în perioada 8-12 aprilie. Topul variază în fiecare săptămână, în funcție de țară. Aplicațiile au fost selectate întrucât au disponibile versiuni cu plată și gratuite.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.