Cinci români vor participa în acest an la ultramaratonul de 168 km din Alpi, Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), care trece prin Franța, Italia și...
Gabriel Cojan- foto 2Cinci români vor participa în acest an la ultramaratonul de 168 km din Alpi, Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), care trece prin Franța, Italia și Elveția. Traseul are o altitudine cumulată de peste 9.500 m şi trebuie parcurs în maxim 46 de ore, conform regulilor de concurs prezentate pe website-ul competitiei; cei mai buni îl parcurg însă în aproximativ 20- 25 de ore.

De Marian Crăciun

Ultramaratonul Mont-Blanc (Ultra-Trail du Mont-Blanc, UTMB) este considerat drept cel mai dificil din Europa. Înregistrarea la UTMB este permisă numai competitorilor care au experiență și o pot dovedi, câştigând minim 7 puncte în maxim 3 competiţii de profil acceptate ca şi calificări; dacă numărul celor care îndeplinesc criteriile de calificare depășește numărul maxim de locuri, atunci se realizeaza o tragere la sorţi, astfel încât toţi cei calificați să aibă şanse egale de a se încadra în numărul maxim de participanţi. În 2013, numărul acestora este limitat la 2.300.

În România, fenomenul de trail-running a ajuns la începutul anilor 2000 şi de atunci s-a tot dezvoltat. “Primul meu contact cu acest sport a fost în toamna anului 2010, când am participat la cel mai dur maraton montan din ţară, Piatra Craiului, pe o distanţă de 42 de km, cu 2.150 m diferenţă pozitivă de nivel. De atunci am alergat la diferite competiţii, atât în ţară, cât şi în strainatate- cca 15 maratoane alergate, dintre care unul internaţional (Olympus Marathon), plus trei ultramaratoane (două în ţară şi unul în străinătate), pe distanţe de peste 90 de km fiecare, la altitudini cumulate de 3.000- 7.500 m“, a arătat Gabriel Cojan, reprezentant al CGS, cel mai mare furnizor de soluţii de outsourcing din România.

Cursa începe în staţiunea Chamonix din Alpii francezi, pe 30 august, la ora locală 16.30, iar după parcugerea celor 168 km de traseu concurenții trebuie să ajungă în același loc. Din câte ştiu, în ediţiile precedente nu au participat mai mult de 10- 12 români“, a precizat Gabriel Cojan.

12

Vladimir Sterescu, Country Manager al companiei americane sustine: “Vom sta “cu ochii pe hartă”, atenţi la canalele de televiziune care vor transmite competiţia şi cu pumnii strânşi pentru participanţii români; performanţa lor la UTMB este remarcabilă prin tăria şi perseverenţa pe care o implică aceste parcursuri și de aceea, pentru noi, colegul nostru Gabriel Cojan este oricum victorios.

Alţi şapte concurenți din România vor participa la două variante de traseu mai “scurte” (100 km şi, respectiv, 119 km), la altitudini cumulate mai mici, care se vor desfăşura, de asemenea, sub umbrela competiţiei The North Face ® Ultra-Trail du Mont-Blanc®.

 • Nicolae

  04/04/2013 #1 Author

  si unde e numele participantilor ? bine ca ai scris 2 sponsori si un manager zici ca alearga ei .. 😐

  Reply

  • Marian Crăciun, Journalist

   05/04/2013 #2 Author

   Salve! Lista cu participantii din Romania este atasata ca poza. O eroare initiala a facut ca aceasta sa nu fie afisata!

   Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.